Tabor za nadarjene: Astronomija

Učenci OŠ Šmarjeta ter učiteljici Kristina Ščuka in Manca Seničar smo se konec marca odpravili na tabor za nadarjene. Vikend na temo astronomije smo preživeli v CŠOD Medved na Medvedjem Brdu, ki z nadmorsko višino 789 m nudi čudovit razgled na okolico ter je hkrati odlična točka za opazovanje neba. Tabor smo začeli s predavanjem o osnovah astronomije, med katerim so starejši učenci osvežili znanje o vesolju, mlajši pa izvedeli veliko novega. Seznanili smo se z uporabo teleskopa ter z njim že takoj pogledali v Sonce. Zvezde smo zaradi slabega vremena prvi večer opazovali s pomočjo spletnega planetarija Stellarium, drugi večer pa so se oblaki razkadili, tako da smo si lahko zvezde in Luno ogledali še s teleskopom ter preživeli kar nekaj časa ob iskanju in prepoznavanju različnih ozvezdij.

V soboto po zajtrku so učenci za uvod reševali Nasin izziv preživetja na Luni, potem pa so nas čakale astro delavnice, na katerih so učenci izdelovali sončne ure, kamere obscure, ozvezdja v lončkih, planetarije in modele osončja. Po kosilu smo si izdelali pizze z ozvezdji, kjer smo zvezde ponazorili s koruznimi zrni in olivami, črne luknje s šampinjoni, tirnice z narezano papriko … Astro pizze so nam še posebej teknile po orientacijskem pohodu CŠOD misija, na katerem smo spoznavali okolico doma, zbirali točke in se sprehodili pod vejami mogoče smreke, imenovane tudi Mati gozda. Za večerno zabavo so poskrbeli učitelji CŠOD Medved z letečim kvizom na temo astronomije, med katerim so učenci hkrati obnavljali znanje in poskrbeli za rekreacijo. Učiteljice je posebej razveselilo, da so kljub tekmovalni naravi kviza pokazali veliko mero sodelovanja in pripravljenost pomagati drug drugemu.

Zadnji dan tabora so učenci na delavnicah raziskovali še življenjske cikle zvezd in izdelovali 3D modele ozvezdij. Tekom vikenda je tako nastalo kar nekaj čudovitih izdelkov, učenci pa so se naužili tudi družbe vrstnikov. Vsak odmor so izkoristili za odbojko na igrišču ali za družabne igre, medtem pa sploh niso pogrešali telefonov. Kljub nekoliko slabšemu vremenu smo preživeli zanimiv in pester vikend, spletli nove prijateljske vezi in okrepili stare. Foto utrinke s tabora pa si lahko ogledate v galeriji.

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2023. Zaznamek za trajno povezavo.