Podjetniški izziv in Startup vikend tudi v letu 2023

Jesen je na OŠ Šmarjeta že nekaj let čas za podjetniške delavnice, ki jih organiziramo dolenjske osnovne šole v sodelovanju z Razvojnim centrom Novo mesto, agencijo SPIRIT Slovenija ter Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo. Letos je v našem konzorciju sodelovalo pet šol: OŠ Brusnice, OŠ Drska, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Šentjernej in OŠ Šmarjeta.

Učenci in mentorji smo se najprej udeležili podjetniškega izziva Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, ki je potekal na OŠ Šentjernej, in sicer 28. in 29. septembra ter 5. oktobra 2023. Razvojni center Novo mesto in Zavod Novo mesto sta učencem pripravila izziv z naslovom Umetniška moč onkraj platna, pri katerem so učenci odkrivali inovativne načine za pomoč neuveljavljenim umetnikom pri večanju prepoznavnosti. Ekipa OŠ Šmarjeta, ki so jo sestavljali Eva Gazvoda, Anaja Verščaj, Ema Bobič, Živa Kocjan, Sara Zupan, Luka Perme, Anja Kepa, Maja Robek in Valter Globevnik, je pod geslom Naj vaš posel zacveti pripravila načrt za promocijo umetnice, ki izdeluje cvetlične vezenine. Njihova ideja so bile delavnice s prodajno razstavo, saj so med raziskovanjem trga ugotovili, da si potencialni kupci takšne izdelke najraje ogledajo v živo.

Po jesenskih počitnicah je učence čakal še Startup vikend, ki je 10. in 11. novembra 2023 potekal na OŠ Šmarjeta. Tokrat so učenci razvijali lastne podjetniške ideje kot rešitve za probleme, ki so jih zaznali v svojem okolju, pri sebi ali svojih bližnjih. Našo šolo so zastopale kar tri ekipe mladih podjetnikov. Poleg zgoraj omenjenih učencev so se Startup vikenda udeležili še Gašper Tomažin, Filip Činkole Črček, Jan Martin Kirn, Matija Škrbina in Aljaž Zupan. Učenci so pod vodstvom gospoda Marka Vukobrata z Razvojnega centra in ob pomoči šolskih mentorjev oblikovali poslovne načrte: raziskali so trg, oblikovali rešitve za probleme, ustvarili prototipe, izdelali stroškovnike in pripravili predstavitve, ob tem pa se učili timskega dela in sodelovanja. Seveda ni manjkalo tudi druženja, smeha in dobre hrane. Na koncu so sledile petminutne predstavitve pred komisijo, ki sta jo sestavljala gospoda Milan Radivojević iz podjetja Bartog ter Marjan Hočevar iz Višje strokovne šole na Šolskem centru Novo mesto. Učencem sta dala dragocene povratne informacije, podprte z lastnimi izkušnjami, ocenila pa sta tudi poslovne načrte in predstavitve. Učenci OŠ Šmarjeta so prejeli kar dve nagradi. Prvo mesto in obisk Raceland Kartinga Krško so osvojili Eva, Anaja, Gašper, Filip in Jan z idejo Smart Lily. S pametnim lončkom, ki meri količino vlage v zemlji, ne bo ovenela več nobena roža. Maja, Luka, Matija, Valter in Aljaž so si s kvadratnim lepilom SQ-stick prislužili tretje mesto in obisk balvanskega plezalnega centra Frikšn. Le kdo si ne bi želel lepila, ki se nikoli ne odkotali z mize in s katerim lahko namažeš vse kote delovnega lista? Drugo mesto je osvojila ekipa OŠ Drska z brezročnim dežnikom, ki se bo za nagrado odpravila v Escape room Novo mesto, veliko mero kreativnosti pa so pokazali tudi ostali učenci. Tretja ekipa OŠ Šmarjeta, ki so jo sestavljale Anja, Ema, Sara in Živa, je ustvarila Offhodie – jopico s snemljivimi rokavi, ki jih je lažje pospraviti v torbo kot cel pulover ali jakno. Z Offhoodiejem bi v šoli vsekakor ostajalo manj pozabljenih oblačil.

Na Startup vikendu 2023 se je tako razvilo kar nekaj zanimivih in praktičnih idej. Morda bo katera v prihodnosti res našla pot na prodajne police. Zmagovalcem želimo veliko zabave v Racelandu, Frikšnu in sobi pobega. Vsem učencem pa iskreno čestitamo za uspešno delo in se veselimo njihovih prihodnjih podjetniških uspehov.

 

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2023. Zaznamek za trajno povezavo.