EKO DAN

SEM – TOREJ ZMOREM

V torek, 19. aprila so imeli učenci od šestega do devetega razreda eko dan.

Naslovili smo ga Sem – torej zmorem. Razmišljali smo o tem, kakšen odnos imamo do sebe, drugih in do narave.

Skozi različne dejavnosti  smo se učili, da zmoremo biti strpni in vključujoči, da zmoremo sami pridelati hrano in spremeniti odnos do okolja, predvsem pa da znamo in zmoremo premagati različne prepreke in omejitve, s katerimi se srečamo v življenju.

Tako so  šestošolci ugotavljali, da ljudje ustvarimo veliko preveč smeti in odpadkov, ki pa se jih da uporabiti tudi za kaj koristnega. Iz  starih in rabljenih stvari ter embalaže so ustvarjali zanimive 3D ribe za natečaj ENO Art. 

Obiskali pa so  tudi Zupanove iz Gorenje vasi in videli, da hrana ne zraste v trgovini, ampak na kmetiji. Pri Zupanovih se ukvarjajo z ekološkim kmetovanjem. Njihova kmetija je samooskrbna, saj pridelujejo žito, zelenjavo, sadje in meso. Imajo pa tudi svoj zeliščni vrt.

Sedmošolci so sodelovali v delavnici VREDNOTE HUMANOSTI, ki sta jo izvedli dijakinji Gimnazije Novo mesto Eva Žagar in Irma Subašić pod mentorstvom gospe Nuše Rustja, prostovoljke OZRK Novo mesto. Pogovarjali so se o tem, kako nas različnost bogati in kako sprejemati  drugačnost.

Več o delavnici si lahko preberete tudi na spletni strani OZRK Novo mesto

http://novomesto.ozrk.si/aktualno/1467/vzgoja_za_humanost_na_os_smarjeta/

Dan pa so si popestrili še z izdelavo mandal oziroma slik iz naravnih materialov.

Osmošolci in devetošolci  so se  srečali z  športniki invalidi, ki so z njimi delili svoje zgodbe in dokazali, da nobena ovira ni previsoka, če imaš voljo, da jo preskočiš. Da se vse da, le hoteti je treba.

Preskusili pa so se  tudi v nekaterih paraolimpijskih športih in se popeljali z invalidskimi vozički.

V sklopu eko dne smo namenu predli tudi 15 ptičjih hišic, ki so nam jih podarili na občini Šmarješke Toplice. Nekaj jih bomo postavili okrog šole. Druge hišice pa so prevzeli učenci skrbniki iz posameznih vasi. Hišico bodo ob prvi priložnosti  s hišnikom  Rudijem postavili na primerno mesto v svoji vasi.

Dan smo zaključili  z izdelavo razrednih plakatov, kjer smo strnili vtise o preživetem dnevu.

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.