Dan za spremembe

Nisi sam – ustvarjamo skupnost

Slovenska filantropija že od leta 2010 organizira največjo vseslovensko prostovoljsko akcijo, ki so jo poimenovali DAN ZA SPREMEMBE. Dan za spremembe vsako leto poteka 9. aprila. Letošnji dan je bil namenjen ustvarjanju skupnosti in povezovanju generacij. Mladi prostovoljci iz OŠ Šmarjeta smo se tako z veseljem odzvali povabilo OZRK Novo mesto in se pridružili prostovoljcem iz OŠ Šmihel, Gimnazije Novo mesto, Ekonomske šole Novo mesto, Šolskega centra Novo mesto – SEŠTG, študentom Fakultete za zdravstvene vede Novo mesto in predstavnicam krajevnih organizacij RK, da bi ustvarjali skupnost skupaj z varovanci domov za starejše v Novem mestu in Šmarjeti.

Na obisk smo se odpravili v petek, 8. aprila. Žal smo lahko obiskali le varovance Penziona Sreča v Orešju, saj je DSO Trebnje, enota Šmarjeta, zaradi okužb začasno zaprt za obiskovalce. Na obisk v DSO smo se začeli pripravljati že štirinajst dni prej. Lotili smo se izdelave velikonočnih košaric za varovance, ki se naših ustvarjalnic v domu zaradi zdravstvenih težav niso mogli udeležiti. Pri izdelavi košaric so nam pomagali tudi šestošolci. Pri ustvarjalnicah v domu je sodelovalo 15 prostovoljcev iz 8. in 9. razreda ter 25 varovancev. Pridružila pa se nam je tudi učiteljica Valentina Kragelj, ki je bila pred leti tudi sama članica krožka mladih prostovoljcev in je varovance pogosto razveseljevala s harmoniko. Dan smo pričeli ob 9.30 z veselo pesmijo, ob kateri smo malo potelovadili, potem pa smo se lotili ustvarjanja. Najprej smo izdelali papirnate košarice, v katere smo položili čokoladna jajčka in pisano pobarvane piščančke. Potem pa smo se lotili še izdelovanja piščančkov in pirhov iz volne. Izdelali pa smo tudi nekaj venčkov, ki bodo krasili večnamenski prostor v domu. Vmes pa smo zapeli nekaj ljudskih in poklepetali o starih časih, šoli in praznikih. Pridružila se nam je tudi gospa Marija Žveglič, ki bo letos oktobra praznovala 104. rojstni dan. Za konec pa sta Žan in učiteljica Valentina zaigrala nekaj poskočnih na svoji harmoniki, mi pa smo zraven seveda zapeli. Sledila je še malica – obvezna pica, za katero prijazno poskrbijo v domu vedno, kadar jih obiščemo in ob 11. uri smo se odpravili proti šoli. Stanovalci so nas pospremili z veselimi nasmehi in željo, da se spet čimprej vidimo.

Prostovoljci smo v en glas ugotovili, da je bil dan »superski«. V šolo smo se vrnili bogatejši za številna nova spoznanja in vezi, ki so se stkala med nami, zato hvala gospodu Primožu Pirkoviču in osebju Penziona Sreča, ker so nam omogočili obisk in seveda ge. Nuši Rustja, pobudnici akcije ter OZRK Novo mesto za povabilo k akciji. Več o akciji si lahko preberete tudi na spletni strani OZRK Novo mesto 

http://novomesto.ozrk.si/aktualno/1458/13_dan_za_spremembe_nisi_sam_soustvarjamo_skupnost/

Mladi prostovoljci OŠ Šmarjeta z mentorico Ireno Zupančič

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.