EKO DAN NA OŠ ŠMARJETA

V petek, 20. 4. 2018, smo imeli na OŠ Šmarjeta EKO dan, v okviru katerega smo k sodelovanju povabili tudi društvo Ajda Dolenjska.

Zjutraj, ob 8.20, smo se zbrali v jedilnici šole, kjer smo poslušali predavanje gospoda Jožeta Lusavca, predsednika društva Ajda Dolenjska, o začetkih in značilnostih biodinamičnega gospodarjenja. Po predavanju je sledila malica, po njej pa smo se porazdelili po 10  različnih delavnicah: Spoznavanje zdravilnih rastlin in njihove uporabnosti, izdelajmo mazilo za ustnice, peka kruha, izdelovanje dvignjene grede, zeliščni preparati za zaščito rastlin, hotel za žuželke, dišeče sveče, presajanje in sajenje rož, ena skupina učencev pa je odšla v Novo mesto, kjer so predstavili našo šolo na stojnici Eko bazarja. Vsi učenci so si preko dopoldneva lahko ogledali postopek stiskanja olja.

Zadnja je bila novinarska delavnica, pri kateri smo spremljali in beležili delo vseh delavnic skozi dan, ter podali izjavo za regionalno televizijo.

Ko smo vsi končali s svojim delom, smo zopet odšli v jedilnico, kjer smo dan zaključili tako, da so člani svojih delavnic predstavili svoje delo, zahvalili smo se mentorjem iz društva Ajda ter degustirali kruh, olje in namaze, ki so jih izdelali v nekaterih delavnicah.

Dan je bil razgiban, pester in poučen. Spoznali smo se z biodinamičnim gospodarjenjem, predvsem pa domov odnesli tudi veliko praktičnega znanja.

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2018. Zaznamek za trajno povezavo.