EKO DAN NA OŠ ŠMARJETA

V petek, 20. 4. 2018, smo imeli na OŠ Šmarjeta EKO dan, v okviru katerega smo k sodelovanju povabili tudi društvo Ajda Dolenjska.

Zjutraj, ob 8.20, smo se zbrali v jedilnici šole, kjer smo poslušali predavanje gospoda Jožeta Lusavca, predsednika društva Ajda Dolenjska, o začetkih in značilnostih biodinamičnega gospodarjenja. Po predavanju je sledila malica, po njej pa smo se porazdelili po 10  različnih delavnicah: Spoznavanje zdravilnih rastlin in njihove uporabnosti, izdelajmo mazilo za ustnice, peka kruha, izdelovanje dvignjene grede, zeliščni preparati za zaščito rastlin, hotel za žuželke, dišeče sveče, presajanje in sajenje rož, ena skupina učencev pa je odšla v Novo mesto, kjer so predstavili našo šolo na stojnici Eko bazarja. Vsi učenci so si preko dopoldneva lahko ogledali postopek stiskanja olja.

Zadnja je bila novinarska delavnica, pri kateri smo spremljali in beležili delo vseh delavnic skozi dan, ter podali izjavo za regionalno televizijo.

Ko smo vsi končali s svojim delom, smo zopet odšli v jedilnico, kjer smo dan zaključili tako, da so člani svojih delavnic predstavili svoje delo, zahvalili smo se mentorjem iz društva Ajda ter degustirali kruh, olje in namaze, ki so jih izdelali v nekaterih delavnicah.

Dan je bil razgiban, pester in poučen. Spoznali smo se z biodinamičnim gospodarjenjem, predvsem pa domov odnesli tudi veliko praktičnega znanja.

Objavljeno v novice, novice 2018 | Komentiraj

keglanje

V petek, 13. 4. 2018, se je v Celju odvijalo državno šolsko tekmovanje v kegljanju. V finale državnega tekmovanja sta se uvrstila dva naša učenca. Denis King iz 6.a je z 297 podrtimi keglji zasedel 9.mesto, Leon Kotar 6.a pa je bil z 253 podrtimi keglji 13. Čestitamo!

učiteljica Špela King

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

Letovanje otrok na Debelem Rtiču

Izšel je razpis za zdravstveno in socialno letovanje na Debelem Rtiču. Več informacij lahko dobite v priponki ali pri svetovalni delavki, Jasmini Jevnikar (jasmina.jevnikar@os-smarjeta.si, 07/384-41-98).

plakat-LETOVANJE 2018

Objavljeno v novice | Komentiraj

športni dan

Delovno soboto, 8. aprila 2018, smo izkoristili za pohode po okoliških krajih, hkrati pa po poteh, ki smo jih raziskovali za prihodnje projekte, očistili. Na pohode smo vzeli rokavice, različne vreče za smeti in se potrudili, da je naša okolica postala še lepša. Vsaj kar se čistoče tiče.

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

SPREMEMBA VOŽENJ ŠOLSKEGA AVTOBUSA – POSTAJA BREZOVICA

Zaradi delne zapore ceste Šmarjeta – Šmarješke Toplice šolski avtobus do nadaljnjega ne bo vozil na relaciji Šmarješke Toplice – Brezovica. Učenci z Brezovice naj zato vstopajo in izstopajo na avtobus na postaji v Šmarjeških Toplicah.
O spremembah vas bomo obveščali.
Hvala za razumevanje.
Objavljeno v novice | Komentiraj

zaključek bralne značke

V petek, 6. aprila 2018, smo z zaključno prireditvijo v dvorani Kulturnega doma v Šmarjeti končali opravljanje Bralne značke na OŠ Šmarjeta. Več o tem na spletni strani šolske knjižnice.

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

Lokalno tekmovanje ekip PP – Žužemberk 29. 3. 2018

V okviru 12. državnega tekmovanja RKS ekip prve pomoči OŠ, je bilo dne 29. 3. 2018,  lokalno tekmovanje ekip prve pomoči na OŠ Žužemberk. Pomerilo se je 13 ekip. Preizkusili so se v teoretičnem znanju iz zgodovine gibanja RK in prve pomoči ter praktičnem znanju iz prve pomoči, ko se pomagali poškodovanim. Naša ekipa se je pripravljala celo šolsko leto pod vodstvom mentorice Irene Zupančič, pomagal pa jim je tudi predavatelj prve pomoči, Aleš Jakše.

Prvo mesto je zasedla ekipa OŠ Vavta vas, drugo OŠ Šmarjeta in tretje mesto je dosegla ekipa prve pomoči OŠ Dolenjske Toplice. Na regijsko tekmovanje se je uvrstila OŠ Vavta vas.

Tekmovalcem čestitamo za uspeh.

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

predstavitev produkcije za ŠPF

V sredo, 28. 3. 2018, smo v šolski telovadnici predstavili plese, ki se jih učimo za projekt Šolski plesni festival. Učencem in otrokom vrtca Sonček, so tako mlajši učenci (5. in 6.r) zaplesali v parih. Pet parov je najprej predstavilo standardne plese. Plesali so tango in valček. Ob koncu pa so odplesali latinsko ameriške plese in sicer čačača in rokenrol. Učenci od 7. – 9.r so pripravili odlično produkcijo, plesno zgodbo z naslovom Svojeglave lutke. Gledalci so bili navdušeni. Ob koncu aprila nas tako čaka regijsko, junija državno tekmovanje v plesu. Učenci so v nestrpnem pričakovanju. Želimo jim veliko sreče in držimo pesti za dober nastop!
mentorica Špela King

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

V torek, 27. 3. 2018, sta se kar dva pevska zbora iz naše šole udeležila Območne revije otroških pevskih zborov, ki se je odvijala v KC Primoža Trubarja v Šentjerneju. Mlajši OPZ pod vodstvom zborovodkinje Irene Strazberger in starejši OPZ pod vodstvom zborovodkinje Tadeje Molan smo se predstavili z  zanimivim izborom pesmi. Tekmovali smo na občutno višjem nivoju kot lani in tako dokazali, da smo dvignili pevsko kulturo na naši šoli. Revije se je udeležilo kar šestdeset učencev. Pevci so bili sproščeni, polni energije in otroške razigranosti. Oba pevska zbora je spremljala korepetitorka Darja Gašperšič, ki je s svojim igranjem pripomogla k boljši izvedbi petja. Za prispevek k enkratnemu videzu pevcev se moram zahvaliti vsem staršem pevcev in naši učiteljici Lei Blažič Lipoglavšek, ki je za vse izdelala lične okrasne mašne.

Prispevek pripravila Irena Strazberger

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

ločevanje odpadkov

V OŠ Šmarjeta in v vrtcu Sonček smo se na povabilo Komunale Novo mesto pridružili projektu »RECI(kliram) – naravi DA«. V vrtcu so v projekt vključeni otroci od 4. do 6. leta starosti, v šoli pa učenci I. triletja.

S svojim obiskom nas je, 8. marca, že razveselil hrček Cofek, ki je skupaj s svojo spremljevalko Majo Kokol navdušil otroke in jih spodbudil k izdelavi gozdne scene.

Otroci so jo izdelali iz odpadnih surovin in si prislužili nagrado: igrano animacijsko predstavo, z naslovom GOZDNE SRA(č)KARIJE (medved in sraka – EKO gozdna junaka), ki so si jo ogledali v torek, 27. 3. 2018.

Spremljali so prigode igrive in nagajive srake Špele. Prigode niso bile le zabavne,  temveč zelo poučne. Otroci so bili namreč aktivno vključeni že v nastajanje same zgodbe, saj so preko praktičnih izkušenj s pripravo in postavitvijo lastne gozdne scene razvijali predstavo o nastajanju odpadkov ter o pomenu možnosti predelave. Spoznavali so, da je čisto okolje zelo pomembno tudi za ostala živa bitja.

Otroci so se naučili tudi pesmico. Njena vsebina ima zelo pomembno vzgojno noto. ” V našem gozdu je živela, sraka po imenu Špela, res si najbolj je želela kepico zlata, la la la …”  (besedilo na spletni strani Moja pravljica!)

prispevek pripravila: Jožica Godec
Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj