zagorelo na OŠ Šmarjeta, štirje učenci pogrešani

Petek, 6. oktobra 2017, se je na Osnovni šoli Šmarjeta začel skoraj tako, kot vsak dan s posebnimi vsebinami. Tokrat so imeli učenci tehniški dan z naslovom Dan varnosti. Šolo so obiskali policisti Policijske uprave Novo mesto, ki so predstavili svojo opremo, prišli so člani iz Enote reševalnih psov K-9 iz Novega mesta, potapljači iz Kluba za podvodne aktivnosti Novo mesto, reševalci Nujne medicinske pomoči iz Zdravstvenega doma Novo mesto ter Ekipa prve pomoči Civilne zaščite Šmarješke Toplice in vojaki iz Vojašnice Frana Uršiča Novo mesto.
Še nismo dobro začeli z dejavnostmi, ko se je oglasila sirena za požar. Takoj je bilo potrebno prekiniti tehniški dan in evakuirati učence, učitelje in zaščititi vredne predmete iz prostorov, ravnateljica šole pa je o nesreči nemudoma obvestila Center za obveščanje na številko 112. Ko smo bili vsi na zbirnem mestu in se prešteli, smo ugotovili, da štirje učenci manjkajo! O tem smo takoj obvestili reševalce, ki so že bili na mestu nesreče in tudi gasilce Prostovoljnih gasilskih društev Bela Cerkev, Orešje, Šmarjeta in Zbure, ki so na prizorišče prihiteli na pomoč zelo hitro. Vodja intervencije Milan Pajk je po predaji stanja ugotovil, da 4 osebe manjkajo ter ukazal iskanje pogrešanih oseb, v kar so se vključili reševalci s psi, zaradi možnosti zadušitve ali zastrupitve s plini (do požara je prišlo v kemijski učilnici) pa je g. Pajk poklical na pomoč še dodatne ekipe.
Seveda je šlo le za vajo, katero izvajamo vsako leto v mesecu požarne varnosti. Na vaji smo tako prikazali gasilsko reševanje, reševanje s psi, oživljanje, poškodbo na evakuaciji, poškodbo hrbtenice in reševanje iz ognjene stavbe. Otroci so v delavnicah si ogledali opremo vseh ter se tudi sami preizkusili v pomoči soljudem.

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2017. Zaznamek za trajno povezavo.