VESELJE, ZADOVOLJSTVO IN PONOS OB ZAKLJUČKU PEŠBUSA, BICIVLAKA IN EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI

Četrtkovo jutro je vsem prisotnim privabilo zadovoljstvo in radosten nasmeh na obraz.

104 učenci, udeleženci Pešbusa in 10 učencev, udeležencev Bicivlaka, spremljevalci, vodstvo Občine ter šole si je ponosno ogledovalo novo pridobitev, 5 kvalitetnih, modernih koles, ki so bila razstavljena na parkirišču pred šolo ob zaključku Tedna mobilnosti in aktivnosti Pešbus ter letos prvič Bicivlak. 

V duhu letošnjega slogana Evropskega tedna mobilnosti »Namesto v koloni preživi dan na zabavi« je s sedmih smeri in devetih postajališč 10 dni zapored prikorakala četica otrok s svojim voznikom Pešbusa, iz Šmarjeških Toplic pa so se po kolesarski stezi, v spremstvu voznika Bicivlaka,  pripeljali tudi kolesarji.

Da je »Pešbus zakon«, je bilo razbrati iz Vozovnice prvošolca, da »ne bo motivacije za zgodnje vstajanje in jutranjo aktivnost«, je bilo slišati iz ust večletne spremljevalke Betke, »da bodo pogrešali jutranje druženje in klepet« so se strinjali vsi. 

Glede na to, da je okolica šole čudovita, urejena in prihod iz okoliških vasi omogoča varen dostop tudi najranljivejšim udeležencem v prometu, smo pobudniki akcije prepričani, da bomo z njo nadaljevali. 

Poleg bogatega darila, novih koles, ki so jih udeleženci prislužili šoli, je vsak izmed njih prejel tudi odsevno telo, kresničko ali trak, v naslednjih dneh pa jih bomo opremili še z naglavnimi lučkami. 

Koordinatorji prometne vzgoje si najbolj želimo, da bodo naši učenci tudi v dneh, ko bo svetli del dneva krajši in bo pogosta megla, dobro vidni v prometu, s tem pa se pridružujemo tudi oktobrski nacionalni preventivni akciji Pešec Javne agencije za varnost prometa in Sektorju za preventivo in vzgojo v cestnem prometu. 

Prav tako bo parkirišče pred šolo v naslednjih dneh bogatejše za nekaj kolesarskih stojal, ki bodo poskrbela za ustrezno parkiranje koles učencev, ki se v šolo pripeljejo na trajnostni način. 

Na dogodku je bil prisoten tudi župan občine mag. Marjan Hribar, ki se je najprej iskreno zahvalil vsem spremljevalcem, prostovoljcem iz aktivnih lokalnih društev, nato pa predstavnikoma 5-ih razredov v uporabo slovesno predal 5 novih koles, ki so bila kupljena in opremljena v podjetju Smole iz Novega mesta.  

Učenci 5-ih razredov so ambasadorji kolesarstva na naši šoli, saj se v mesecu maju, ob prejetju Kolesarske izkaznice, pridružijo veliki kolesarski družini, ki pozna in upošteva cestno prometne predpise ter širi navdušenje za kolesarjenje na naslednje generacije.   

Nova kolesa bodo učiteljem in učencem bistveno olajšala učenje na prometnih površinah, prav tako pa omogočila učencem, ki nimajo svojega kolesa ali le-to ni povsem varno  opremljeno za vožnjo v prometu, da se v višjih razredih udeležijo kolesarskega izleta po bližnji in bolj oddaljeni okolici šole. 

Zavedamo se, da so za izvedbo našega projekta nepogrešljivi člani Šole zdravja, Turističnega društva Šmarješke Toplice, Društva podeželskih žensk Šmarjeta, Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ter Društva upokojencev Šmarjeta in Bela Cerkev. Prav tako je nadvse prijetno sodelovati s Katarino Gunde, višjo svetovalko za kulturo in projekte na občini,  nenazadnje pa iskrena hvala za posluh pri razvijanju trajnostne mobilnosti tudi g. županu. 

Poleg Pešbusa in Bicivlaka smo v Tednu mobilnosti organizirali aktivnosti za vse učence naše šole. 

Pod skupnim projektom PARKirni dan smo parkirišče pred šolo izkoristili za igro, ustvarjanje, raziskovanje, eksperimentiranje in druženje.

Učenci 1. triade so si ogledali predstavo Smetiščni škrat, k učencem 2. triade je na obisk prišla Hiša eksperimentov, za učence 3. triade pa sta bili organizirani ustvarjalni delavnici Mix media in ustvarjanje z glino. 

Preživeli smo aktivno poln in družaben del meseca septembra. 

Zadovoljni in optimistični zremo v prihodnost.  

Mojca Gorenc Ban, koordinatorica

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2021. Zaznamek za trajno povezavo.