Tabor za vedoželjne 2023/24: Filmske delavnice

V petek, 26. januarja, smo se učenci in učiteljici OŠ Šmarjeta odpravili proti Ptuju, kjer nas je v CŠOD Štrk čakal filmsko obarvan vikend. Letošnji tabor za vedoželjne je namreč potekal v obliki filmskih delavnic pod okriljem društva Film factory.

1. DAN: Po dolgi vožnji smo se najbolj razveselili kosila. Po namestitvi v sobe nas je pričakala mentorica Mojca Pernat, ki nam je najprej predstavila zgodovino filma. Ali ste vedeli, da se je vse začelo s konjsko stavo? Gledalci konjskih dirk so želeli izvedeti, ali ima konj med tekom v nekem trenutku res v zraku vse štiri noge. To so preverili s serijo fotografij, ki je privedla do ugotovitve, da zaporedje fotografij zaznamo kot gibanje, če je teh slik vsaj 12. Tako je nastal prvi film, ki sta ga leta 1896 posnela brata Lumiere.

Poleg filmskih začetkov smo spoznali še proces nastanka filma in člane filmske ekipe ter se naučili, kakšna je razlika med filmskimi zvrstmi in žanri. Nato smo si ogledali kratke filme vseh treh zvrsti (igranega, animiranega in dokumentarnega), za slovenski film Kresnik (2014) pa še opis njegovega nastanka z vidika režiserja, snemalcev, kostumografov, igralcev …

Za zaključek dneva smo si ogledali celovečerni film Casper (1995) – prvi film, kjer je bil eden od glavnik likov ustvarjen popolnoma računalniško.

2. DAN: Polni energije smo se zbudili v čudovito štajersko jutro. Sobota je bila namenjena filmskemu ustvarjanju, saj so učenci posneli čisto pravi igrani film. Pod vodstvom mentorja Jana Smoleta so se najprej seznanili s scenarijem. Po branju so pripravili plan snemanja in zgodboris (ang. storyboard), sceno ter rekvizite. Spoznali in preizkusili so snemalno opremo in si razdelili vloge. Popoldanski del delavnic pa je bil namenjen produkciji – snemanju kadrov. »Kamera teče!« Preden je bila režiserka zadovoljna, je bilo potrebnih več deset ponovitev. Učenci so tako iz prve roke spoznali, koliko dela, časa in priprav je potrebnih, da posnamemo film.

Sobotni večer smo preživeli ob družabnih igrah in nestrpno pričakovali nedeljsko premiero.

3. DAN: S snemanjem delo še zdaleč ni zaključeno, zato smo se v nedeljo posvetili montaži. Naš film je že prej prijazno zmontiral mentor Jan, na delavnicah pa nam je predstavil še računalniški program, ki so ga lahko preizkusili tudi učenci. Skupaj smo dodali člane ekipe (ang. credits) ter filmu dali naslov. Nato pa je sledila velika premiera. Iz 62 posnetkov, ki so jih učenci posneli v soboto, je nastal dvominutni kratki igrani film z naslovom Sladka prevara. Film si bo v prihodnjih tednih mogoče ogledati na Youtube, natančno kdaj in kje, pa vam še sporočimo. Zaenkrat vam lahko namignemo, da so prvi odzivi gledalcev odlični 😉 

Za zaključek so učenci raziskali še, kaj zmorejo njihovi telefoni. Po skupinah so oblikovali kratke scenarije, s telefoni posneli scene, nato pa posnetke zmontirali z aplikacijo CapCut. Če so za Sladko prevaro dobili vnaprej pripravljen scenarij, so bile tokrat zamisli o vsebini povsem njihove. Tako so nastali zelo različni, a odlični kratki filmi raznih žanrov: od komedije do grozljivke. 

Za nami je torej še en uspešen in ploden tabor. Učenci so pridobili veliko novega znanja, hkrati pa razvijali ustvarjalnost. CŠOD Štrk se zahvaljujemo za gostoljubje in dobro hrano, društvu Film factory pa za zanimive in nepozabne delavnice. Kdove, morda bo ravno kdo od naših učencev nekoč znan igralec ali režiser. 

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2023. Zaznamek za trajno povezavo.