Tabor za nadarjene: Podjetništvo in ptujska kulturna dediščina

Učenci OŠ Šmarjeta ter učiteljici Kristina Hribar in Manca Seničar smo se še ravno pravi čas odpravili na vikend tabor za nadarjene, ki je potekal od 9. do 11. oktobra 2020 v CŠOD Štrk na Ptuju. Tema letošnjega tabora je bilo podjetništvo, poleg tega pa smo spoznavali še ptujsko kulturno dediščino: tradicionalne jedi Ptujskega polja, mesto Ptuj, njegovo zgodovino in grad. Tabor smo tako vsebinsko povezali s podjetniškimi aktivnostmi pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, v katere se OŠ Šmarjeta letos prvič vključuje, saj smo se želeli kar najbolje pripraviti na nove izzive.

Na podjetniških delavnicah so učenci preko iger razvijali spretnosti, pomembne za poslovni uspeh, spoznavali elemente podjetniškega procesa in oblikovali načrt za svoj izdelek oziroma storitev. Nastalo je kar nekaj zanimivih idej, npr. objemalna odeja, električna rolka, inštrukcije za otroke itd., učenci pa so kljub napornemu dnevu, ki je bil za njimi, pokazali veliko ustvarjalnosti in motivacije za delo.

Sobotno dopoldne smo preživeli na Ptujskem jezeru, do katerega smo se odpravili peš, nato pa smo se popeljali po njem z zmajskimi čolni. Med vožnjo, ki je zahtevala dobro usklajenost veslačev, smo izvedeli še nekaj zanimivih dejstev o Ptujskem jezeru, živalih, ki živijo v in ob njem ter dogodkih, ki se vsako leto odvijajo v njegovi bližini. Ali ste vedeli, da Ptujčani za prvi maj prižgejo kres kar na splavu?

Na delavnici tradicionalne ptujske peke so učenci spekli pogače z ocvirki (ocvirkovke) in naredili skutin namaz z zelišči ter bučnimi semeni. Oboje jim je zelo teknilo in dalo potrebno energijo za večerni sprehod z lučkami.

Zadnji dan tabora nam je bilo vreme nekoliko manj naklonjeno, a nas to ni oviralo pri raziskovanju mesta Ptuj in njegovih znamenitosti. Tekom vodenega ogleda smo spoznali njegovo zgodovino, si ogledali pomembne stavbe in spomenike, posebej pa nas je navdušil grad s svojimi zbirkami pustnih mask, glasbil in orožja. Z zanimanjem smo si ogledali prostore, v katerih so živeli graščaki, in predmete, ki so jih uporabljali.

Z učenci smo preživeli pester in zanimiv vikend, v katerem se je našlo nekaj za vsakogar. V domu Štrk smo se dobro počutili, pridobili novo znanje in izkušnje, med učenci pa so se spletle tudi nove prijateljske vezi. Upamo, da nam bo v prihodnjih mesecih uspelo izvesti še kakšno zanimivo skupno delavnico.

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.