Rastoča deklica

Simbol Rastoče knjige je na OŠ Šmarjeta kip deklice, ki v rokah drži knjigo. Kip je avtorsko delo gospoda Francija Kocjana, narejen je iz enega kosa kamna. Vsako leto deklico, ki smo jo poimenovali Marjetka z rastočo knjigo, dvignemo za nekaj centimetrov, podnjo pa podstavimo novo kamnito knjigo, ki predstavlja naše delo v določenem letu.
Letos smo naše moči usmerili v koledar in združili koristno z uporabnim. V letu 2021 boste namreč lahko zapisovali pomembne datume in dogodke v naš koledar, ki bo hkrati tudi pregled najpomembnejših mejnikov v šolstvu v šmarješki dolini. Na prvi strani, na kateri bo tudi mesečni koledar, boste lahko opazovali fotografije stare šole v Šmarjeti, šole na hribčku, gradnje vrtca …, na zadnji strani pa prebrali zanimivosti o določeni temi, ki jih je v spomin iz arhiva priklical učitelj Jože Novak. Seveda ne manjkajo ilustracije in zgodbe oziroma pesmi šmarjeških osnovnošolcev, ki so pod vodstvom učiteljice Vide Cizel ustvarjali razna umetniška dela, povezana z določeno vrednoto. Rdeča nit Rastoče knjige je namreč spodbujanje vrednot, ozaveščanje o njih skozi branje knjig, vzgojo … Na koncu bo dodanih 12 razglednic, na katerih bodo ilustracije naših učencev in fotografije šole in vrtca.
Na koncu leta, ko bo koledar odslužil svojemu namenu, boste lahko spodnje liste odtrgali, zgornji pa bodo ostali povezani v lično knjigo, zato smo projekt tudi naslovili Od kamenčka do mozaika. Dvanajst mesecev bo ustvarilo zgodbo.

Koledarje smo natisnili, sedaj pa čakajo na “zdrave čase”, da jih naši uporabniki dobijo. 

 

koordinatorica projekta Kristina Ščuka

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.