Podjetniški izziv (Z)migajmo se!

Učenci OŠ Šmarjeta so se letos prvič udeležili podjetniškega izziva Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, ki je potekal 24. in 25. septembra ter 1. in 2. oktobra 2020 na Osnovni šoli Drska v Novem mestu. Na dogodku, ki ga financira SPIRIT Slovenija in koordinira Razvojni center Novo mesto, je sodelovalo pet dolenjskih osnovnih šol. OŠ Šmarjeta je zastopalo šest učencev iz 7. in 9. razreda: Eva Šketelj, Katja Robek, Sara Gorenc, Sara Vrščaj, Vid Kraljič in Žak Jeglič. Tema letošnjega izziva je bila šport, učenci pa so iskali rešitve za spodbujanje aktivnega načina življenja. Pod vodstvom izkušene podjetnice, gospe Željke Kitič, so spoznavali elemente poslovnega modela, se učili razvijati in testirati ideje, izdelovati prototipe in oglasne kampanje ter pripraviti predstavitev (pitch) za strokovno komisijo.

V obeh tednih so se aktivnosti začele s timskim delom (team buildingom), ki je nujno za uspešno sodelovanje vseh članov ekipe. Ena od nalog je bila predstavitev ekipe z izdelkom iz odpadnega materiala, kjer so učenci spretno povezali gibanje z zdravo hrano in pijačo. Pri “špageti izzivu” pa so edini uspeli postaviti stabilen in več kot pol metra visok stolp zgolj iz špagetov in selotejpa.

Kar nekaj viharjenja možganov je zahtevala tudi priprava oglaševalske kampanje za nenavaden šport – kolobrc.

Prva dva dneva izziva so se učenci ukvarjali z opredelitvijo problema in uporabnika ter razvijanjem ideje. Kot rešitev za spodbujanje gibanja med učenci III. triade so oblikovali interesno dejavnost v obliki aktivnega popoldanskega druženja, ki bi vključevalo različne športe, za vzdrževanje motivacije pa še občasne pohode s pikniki, turnirje, aktivne izlete ter druženja z uspešnimi lokalnimi športniki. Svojo idejo so tekom tedna predstavili ravnateljici šole, potencialnim učiteljem izvajalcem in tudi vrstnikom, med katerimi so izvedli spletno anketo. Zadnja dva dneva izziva so izdelovali prototip – predstavitveni film v stop motion tehniki, za katerega je bilo potrebnih kar nekaj ur ustvarjanja rekvizitov, fotografiranja in montiranja. Sestavljen je namreč iz 321 fotografij! Ena od njih je tudi čisto poseben logotip.

Zmigaj se! – predstavitveni film

Na koncu so učenci izdelali še predstavitev za strokovno komisijo, ki sta jo sestavljala gospoda Matija Vučko in Aleš Berger. Ideja OŠ Šmarjeta je bila zelo pozitivno sprejeta, saj je zanimiva, dobro razdelana in izvedljiva. Komisija tokrat ni rangirala idej, zato so bili vsi sodelujoči zmagovalci. Priložnost za nagrade pa se bo učencem ponudila že čez nekaj mesecev na tekmovanju podjetniških idej Popri.

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.