ODGOVOR JE POGOVOR – TEDEN OTROKA NA OŠ ŠMARJETA

V začetku oktobra v Sloveniji obeležujemo Teden otroka. Zveza prijateljev mladine Slovenije vsako leto določi tematiko, za katero se zdi, da je v določenem obdobju v ospredju. Tokratna je povezana s praznovanjem 30-letnice TOM telefona, brezplačne linije za pomoč mladostnikom. V letošnjem letu, ko nas ukrepi pred Covid-19 omejujejo socialnih stikov, je pogovor za vse nas, še posebej pa za mladostnike, izrednega pomena. TOM telefon je v času korona krize opazil trend naraščanja kontaktov, povezanih z duševnim zdravjem – osamljenost, strah, depresija, razmišljanje o samopoškodovanju in samomoru. Tom telefon je odigral pomembno vlogo pri svetovanju in pomoči v stiski.

Od 5. do 11. oktobra smo tudi na naši šoli praznovali Teden otroka pod geslom Odgovor je pogovor. Ta teden so bile šolske aktivnosti še bolj prilagojene učencem oz. njihovim željam in interesom. Tako smo razrednikove ure namenili pomembnosti pogovora, še posebej v primeru svetovanja in pomoči v stiski. Skupina prve pomoči je v vsakem razredu prikazala temeljne postopke oživljanja. Cel teden je potekala zbiralna akcija starega papirja z namenom znižanja plačila šole v naravi za 3., 5., 6. in 7. razred. Učenci od 1. do 4. razreda so si v torek jedilnici šole ogledali zabavno in poučno gostujočo predstavo Škratek Prijateljček, ki se je tematsko navezovala na pogovor in prijateljstvo. V petek so imeli učenci od 6. do 9. razreda atletski športni dan. Učenci predmetne stopnje so sodelovali pri oblikovanju jedilnika za naslednji teden, učiteljice razredne stopnje pa so v pouk vpeljale več proste igre, dejavnosti na temo prijateljstva in pogovora ter družabnih iger. V podaljšanem bivanju pa se je teden že tradicionalno zaključil s kostanjevim piknikom. Glede na to, da naše delo zaradi trenutnih razmer v državi poteka v posebnih pogojih, smo pri vseh aktivnostih pozorni na varnostne ukrepe v skladu s priporočili NIJZ.

V tem duhu pa smo 5. oktober, prvi dan v tednu, obeležili tudi učitelji. Na ta dan namreč praznujemo Dan učiteljev. Učenci so za učiteljski zbor pripravili čestitko, s katero so se jim zahvalili za njihov trud ter srčnost pri predajanju znanja, šola pa je zanje pripravila aktualno uporabno darilce, pralne obrazne maske za večkratno uporabo.

Lea Blažič Lipoglavšek, mentorica Šolske skupnosti in parlamenta

Ta vnos je bil objavljen v Novice. Zaznamek za trajno povezavo.