slovenski tradicionalni zajtrk 2018

V petek, 16. novembra, smo tako kot po vseh slovenski šolah, pripravili »TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK«. Pobudnik projekta je Čebelarska zveza Slovenije. Njeno pobudo pa so podprli tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvu za zdravje. Hkrati pa smo obeležili tudi dan slovenske hrane, ki ga je vlada na svoji seji razglasila 10. novembra 2012.

Namen projekta je izobraževati, obveščati in ozaveščati slovenske šolarje o pomenu zajtrka in o pomenu ter prednostih lokalno pridelanih živil.

Zakaj je tako pomembno, da naše šolarje  večkrat spomnimo na zajtrk?

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja še vedno veliko slovenskih otrok ne zajtrkuje. Raziskave kažejo, da  so otroci, ki ne zajtrkujejo manj uspešni v šoli, obenem pa so bolj nagnjeni k debelosti. Zato je prav, da ob vsaki priložnost otroke spodbudimo, da zjutraj, preden odidejo v šolo, najdejo čas tudi za zajtrk.

Tudi letos smo poskrbeli, da je bil  zajtrk ne samo dober, ampak tudi okolju prijazen. Živila, ki  smo jih ponudili, so bila izključno slovenskega porekla.

Maslo smo dobili na kmetiji Škrjanc. Mleko je bilo iz kmetije Radež. Pirin kruh so spekli v Pekarni Pepe iz Škocjana. Jabolka so zrasla v Peršetovem sadovnjaku v Gorenji vasi. Posladkali pa smo se z bio medom čebelarstva Vajda.

Odvijalo pa se je tudi veliko zanimivih delavnic in aktivnosti.

Pridružili smo akciji Čebelarske zveze Slovenije, ki nas želi spomniti na pomen čebel in ohranjanje čistega okolja in skupaj zapeli Slakovega Čebelarja. Drugošolci so  se po zdravem zajtrku odpravili na pohod in se dobro razgibali na svežem zraku. Tretješolci so pripravljali sadne dobrote in izdelovali prehranske piramide. Šestošolci so ustvarjali na temo čebel. Sedmošolci so se  v delavnici, ki so jo pripravili v Društvu psoriatikov seznanili z luskavico. Preizkusili pa so se tudi v izdelavi naravnih kozmetičnih izdelkov. Osmošolci so se skupaj s psihologijo Jasmino Jevnikar učili socialnih veščin. Devetošolci pa so obiskali Muzej Krasa v Postojni.

Obiskal  nas je tudi čebelar gospod Slavko Globevnik, ki je z nami delil svoje bogate čebelarske izkušnje in seveda med, ki smo ga z veseljem poskušali.

Preživeli smo prijeten in ustvarjalen dan.

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2018. Zaznamek za trajno povezavo.