Šola v naravi 2018/2019, 7. razred

ponedeljek, 25. februar 2019

Malo pred poldnevom smo z učenci 7. razreda prispeli v Fieso, kjer bo v CŠOD Breženka potekala naša naravoslovna šola v naravi. Polni pričakovanj in veseli zaradi odličnega vremena smo se najprej namestili po sobah. Seznanili smo se s programom in hišnim redom  ter se po obilnem kosilu najprej sprostili v parku v neposredni bližini doma, nato pa začeli s prvimi dejavnostmi. Spoznavali smo sredozemsko rastje, oljke in njihovo uporabnost, igrali košarko, namizni tenis in razvijali rokostrelsko spretnost ter na izviren način predstavili naše delovne skupine, v katere smo bili razvrščeni.

Po večerji smo se toplo oblečeni in opremljeni s svetilkami odpravili na skoraj uro in pol trajajoč večerni pohod okrog Pirana. Hoja po ozkih ulicah s pogledom na osvetljena bližnja mesta je predstavljala poseben izziv, nas pa tudi prijetno utrudila, da smo po prihodu v dom kmalu zaspali.

torek, 26. februar 2019

Ker je v šoli v naravi pomembna tudi vzgoja za zdravo življenje, smo dan pričeli z obvezno jutranjo telovadbo, po kateri nam je zajtrk še bolj teknil kot po navadi. Dopoldne smo se peš podali proti Piranu in prisluhnili pripovedovanju učiteljice o zgodovini tega romantičnega mesteca. Nato pa smo po skupinah še sami raziskovali njegove znamenitosti. Posebej zanimiv pa je bil obisk Muzeja školjk in polžev Piran, kjer je na ogled nad tri tisoč školjk in polžev vseh morij in kontinentov sveta ter iz mnogih jam, jezer in rek. Ogledali smo si eksponate, ki se jih ne da videti nikjer drugje, celo največjo školjko na svetu hranijo v muzeju.

Po kosilu pa smo se seznanili z osnovno opremo pri ribolovu in se v tem tudi preizkusili, obenem pa nabirali različne morske živali, jih preučevali in nato seveda spustili nazaj v morje. Zvečer smo oblikovali plakate za vrata naših sob.

sreda, 27. februar 2019

Dopoldne so bile na programu fizikalno-kemijske meritve z uporabo kompasa in orientacijski pohod po opisani poti. Razvrščeni v delovne skupine smo se z določenim časovnim razmikom odpravili na orientacijski pohod, pri čemer smo merili temperaturo zraka, temperaturo morske in jezerske vode, njeno PH-vrednost, uporabljali kompas, ugotavljali, v kateri hiši počitnikujeta Tanja Ribič in Branko Đurić, tekmovali v metanju žogic v vedro … Pod mikroskopom pa smo preučevali, kako izgleda plankton.

Po kosilu smo se sproščali na zelenici ob morju, klepetali in se zabavali.  Popoldanska dejavnost pa je bila namenjena raziskovanju obeh jezer v Fiesi, njunega rastlinskega in živalskega sveta. Posebno zabavo pa smo imeli ob igri ultimate frizbi.

Večer se je začel z zabavnim kvizom in zaključil z družabno igro. Zopet zelo zanimiv dan pa še vreme je bilo odlično, saj nam je dopoldanska jasnina ponudila pogled vse do Triglava.

četrtek, 28. februar 2019

Po jutranji telovadbi in zajtrku smo se že zjutraj podali na tri in pol ure trajajoč pohod. Po ozki poti med drevjem in grmovjem smo pešačili proti strunjanskem krajinskem parku, hodili po robu enega najvišjih klifov Jadrana, se spustili proti solinam in nadaljevali proti Strunjanskemu križu, ki ponuja enega najlepših razgledom na naše morje. Pot smo nadaljevali mimo Mesečevega zaliva in Pinijevega drevoreda skozi tunel nekdanje ozkotirne proge Trst–Poreč in naredili postanek v Portorožu. Sledil je še zadnji vzpon na portoroški hrib in spust v Fieso.

Popoldne smo spoznavali školjkarstvo in tudi pripravili jed iz školjk klapavic – »pidoči na buzaro«, ki smo jo seveda tudi pojedli

Preučevali smo življenje v obrežnem pasu in vlogo rastlinskega sveta v morjih. Nabrali smo nekaj alg in jih preučevali pod mikroskopom.

Zaključni večer pa je bil namenjen zabavi. Prostor jedilnice, ki smo jo včasih uporabljali tudi kot učilnico,  smo preuredili v disko dvorano, jo opremili z reflektorji in ob popularni glasbi zaplesali. Bi še kar plesali, če ne bi učitelji določili, da je čas za spanje.

petek, 1. marec 2019

Utrinke zapisovala Mojca Pacek