Šola v naravi 2016/2017 – 7. razred

PONEDELJEK, 12. december 2016

SedmošIMG_3560olci smo se danes odpravili na prijetno pot proti slovenski obali.

Po prihodu okoli 11. ure in uvodnem sestanku, kjer so se učenci seznanili z domskimi pravili in redom, so se namestili po sobah. Zatem so sledile športne aktivnosti, za njimi pa pouk biologije ob morju in učna ura lokostrelstva. Po večerji smo se odpravili na uro in pol dolg sprehod ob obali do centra Pirana, čez mesto in nazaj do doma.

Učenci so od sprehoda prijetno utrujeni, vendar zadovoljni. Program je pester, tako da nikomur ne more biti dolgčas.

 TOREK, 13. december 2016

Današnji dan je bil zelo natrpan. Po jutranji telovadbi smo se odpravili na zajtrk, takoj zatem pa so imeli učenci čas za urejanje sob. Naj omenimo, da so učenci zaenkrat vzorni pri pospravljanju sob in so prav vsi zaslužili oceno 5. Urška, Nina in Ana pa so bile današnje zmagovalke.

Okrog devete ure smo v nahrbtnike pobasali malico in se po obalni poti peš odpravili do Pirana. Učiteljici doma sta nam najprej povedali nekaj osnovnih podatkov o mestnih znaIMG_9846menitostih, zatem pa so se učenci razdelili v dve skupini – sledile so samostojne vaje skupin po terenu mestnega jedra in ogled piranskega akvarija. Tudi nekaj minut za nakupovanje, pijačo in fotošuting na Tartinijevem trgu se je našlo. Po vrnitvi nas je pričakalo okusno kosilo ter zaslužen počitek in športne igre oz. po želji likovno ustvarjanje.

Popoldanske aktivnosti so zajemale učne ure biologije ter športnega ribolova. Na trnek se je ujelo nekaj rakov ter skromen ulov rib. Hladen zrak se je kmalu po peti uri že zajedal v kosti, zato smo komaj čakali predavanje o ribolovu ter vrstah rib na toplem in za njim večerjo.

Večerne aktivnosti so bile pestre. Po minutah za telefonske pogovore in igrice (ki, mimogrede, sploh niso tako zelo aktualne) so učenci svoj usmerjeni prosti čas namenili plesu (ki bo naslednji teden v sklopu športne vzgoje ocenjevan), zvečer pa so se pomerili v zabavnem kvizu.

Še nekaj pomembnih podrobnosti – učenci imajo ves čas na voljo topel nesladkan čaj (tukajšnji učitelji pravijo, da so dosedaj najbolj pridni glede pitja) in bio sadje. Tudi z “nezdravimi priboljški” se ne prenajedajo. S hrano in sobami so zelo zadovoljni. Kot v šoli, so tudi tukaj odgovorni za dežuranje pri obrokih. Pri učnih vsebinah so razdeljeni v heterogene skupine in bodo ves teden zbirali točke glede na vestnost in pravilnost dela pri nalogah. Konec tedna bomo tako dobili zmagovalno skupino.

 SREDA, 14. december 2016

IMG_0032Ponovno se je dan začel s sprehodom okrog jezera, ki se nahaja pod CŠOD, po zajtrku pa smo se ponovno odpravili od doma. Tokrat smo še pred kosilom prehodili 15 km dolgo pot do Strunjana, kjer smo si ogledali soline, se povzpeli na Beli križ s pogledom na najvišji jadranski klif in se skozi 550 m dolg tunel podali do Portoroža. Utrujeni smo pojedli kosilo in si privoščili krajši odmor pred popoldanskimi športnimi aktivnostmi.

Današnje učne ure so bile namenjene biologiji in morskemu rastlinstvu, poleg tega pa je potekalo tekmovanje v lokostrelstvu, v katerem so se naši učenci dobro odrezali – tako v posamični tekmi kot v skupinski so zasedli 2. in 3. mesto.

Po večerji je najprej sledilo novoletno okraševanje jedilnice, zatem pa so se učenci umirili ob predavanju o Istri.

 ČETRTEK, 15. december 2016

Dan se je ponovno začel z jutranjo rutino, nato je učence čakal orientacijski pohod. Opremljeni z daljnogledi, termometri, lakmusovimi lističi za merjenje pH-ja in delovnimi listi so se po skupinah odpravili na teren. Zunaj jih je grelo prijetno toplo sonce, zato je čas do kosila kar hitro minil.

Po odličnem lososu s polento so se razmigali na igriščih – dekleta so močno premagala kolegiIMG_0116ce iz OŠ Podgorje v odbojki, fantje pa so se pomerili v košarki. Ko so se vrnili v jedilnico, so jih na mizi pričakale klapavice. Učitelj Žiga jim je pokazal, kako jih očistijo in pripravijo, nato so poprijeli za delo in se lotili kuhanja. Večini so bili pedoči na buzaro všeč.

Sledil je še popoldanski del bioloških vsebin – raziskovanje okolice jezera in zatem večerja. Nato pa zabava z glasbo v jedilnici. Po začetni tremi so se predvsem dekleta razživela in se predala plesnim ritmom, na plesišče jim je uspelo zvabiti tudi nekaj fantov. Seveda je bila zabava zanje prekratka, vendar je bilo treba v postelje, saj jih je naslednji dan čakal odhod in pospravljanje sob.

 PETEK, 16. december 2016

IMG_0166Zadnji dan naše morske pustolovščine nam ni bilo treba na jutranjo telovadbo. Kakšno veselje pri nekaterih! Po zajtrku smo pospravili sobe, spakirali prtljago, nato pa se ponovno podali v Piran, kjer nas je pričakala ladjica Solinarka. V spremljavi sončnih žarkov smo se vzdolž slovenske obale odpeljali do Sečoveljskih solin. Tam smo si ogledali krajši film o solinarstvu, maketo solin, spoznali rastje in rastlinstvo ter začutili utrip morja, ki ni moglo nazaj na nebo. Vsaj tako sol poimenujejo solinarji.

Po vrnitvi nas je pričakalo še zadnje kosilo, da pa smo lažje pričakali avtobus, so si učenci čas krajšali z družabnimi igrami.

Kot na koncu vsake zgodbe se spodobi, da zaključimo s povzetkom. Imeli smo se prav lušno; naučili smo se veliko novega, spoznali nove prijatelje in se še bolj povezali med seboj. Zagotovo bo učencem tale šola v naravi ostala v lepem spominu, učiteljicama pa tudi. Ponosni lahko rečeva, da so bili učenci prijetni in vzorni, tako v obnašanju kot tudi v znanju. Hvala vsem učiteljem in kuharjem CŠOD Breženka za zanimiv program, odlično hrano in ves trud, ki so ga vložili v to, da smo se v domu vseh pet dni počutili prijetno. Polni lepih spominov se tako vračamo proti domu.