5. srečanje – Ćmińsk, Poljska

Sobota, 28. maj 2016
Izpred šole smo krenili ob 14.00, od koder smo šli preko mednarodnega mejnega prehoda Bregana do letališča Pleso Zagreb. Po opravljeni carinski kontroli smo iz zagrebškega letališča vzleteli ob 17.00, ter po uri in 45 minut pristali na Varšavskem največjem letališču Fredrik Chopin, kjer so nas pričakali naši gostitelji. Počakali smo še ekipo iz Katalonije ter se skupaj odpeljali v hotel Hit, kamor smo prispeli ob 21.30. Po večerji smo imeli zaradi poti in vzburjenosti ob novih dogodivščinah, ki nam sledijo, energije le še za tuširanje in že smo popadali po posteljah.

Nedelja, 30. maj 2016
Nedeljski jutranji žarki, so nas pričeli greti že zgodaj, saj smo še pred osmo že nabirali energijo pri samopostrežnem zajtrku, nato pa se odpravili na ogled Varšave. Pričeli smo v strogem mestnem jedru Varšave, ki pa je majhno, ker v času gradnje, niso niti sanjali o tem, da bo to nekoč glavno mesto 38 milijonske države. Po zgodovini mesta nas je popeljal izkušen vodič, ki nas je polnil z informacijami po slušalkah, katere smo najeli za čas ogleda. Na Poljskem vsako zadnjo nedeljo v mesecu maju, slavijo dan veteranov, ki je velik praznik poljske vojske, zato smo bili že pred 12h deleżni mimohoda vseh čet predstavnikov poljske vojske, nato pa točno ob 12h še dvigu zastave na glavnem trgu, kateri je poveljeval minister za obrambo.
2016-05-29 13.13.02Po končani proslavi smo se povzpeli (seveda z dvigalom) še na najvišjo zgradbo na Poljskem, na palačo kulture in znanosti (Pałac Kultury i Nauki), katera je bila leta 1955, ko so jo zgradili, še popolnoma bela in velik ponos vseh Poljakov, sedaj pa je le še ponos. Zob časa je naredil svoje in je zunanjost iz naravnih materialov zgrajene palače sedaj zaradi umazanosti rjave barve. Na vrhu smo si iz razgledne ploščadi ogledali glavno mesto, nato pa se v Chopenovem parku, kjer so vsako nedeljo brezplačni koncerti Chopinove glasbe, pokosili tradicionalno kosilo v bližnji restavraciji.
Kljub temu, da nam je na vročem soncu energije že zmanjkovalo, pa smo se razvedrili v Copernikovem znanstvenem centru (hiša eksperimentov). Ob 18h smo se “napakirali” na avtobus, kateri nas je odpeljal v 3 ure oddaljeni Ćminsk, kjer so nas gostujoče družine že nestrpno pričakovale. Otroci so odšli k družinam, učitelji pa smo se po večerji dobili še na slovenskem večeru v hotelu, kjer smo jim po evalvaciji prikazali naše običaje ob ajdovi Vinjevrški pogači, ki so nam jo pripravile pred odhodom dekleta iz Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev.

Ponedeljek, 30. maj 2016
Dan smo po zajtrku pričeli v šoli. Kratek ogled, sprejem ravnatelja. Da nismo zapravljali časa, smo se razdelili v 5 skupin in se pripravili na delo v delavnicah. Spoznavali smo poljsko tradicijo ter glasbo. V glasbeni delavnici smo igrali na instrumente, pri ročnih spretnostih sešili obleko po njihovi tradiciji, pri biologiji smo pod mikroskopom raziskovali mikroorganizme iz šolske mlake in izdelovali cvetlice iz krep papirja. Za popoldanske športne igre nam je pa vreme zagodilo in smo prestavili na sredo. Dan smo zaključili z večerjo, kjer smo se seznanili s hrano in običaji, kateri so za nas neznani, zraven pa zapeli nekaj ljudskih pesmi.

Torek, 31. maj 2016

Torek je bil namenjen ogledu Krakowa. Mesto ponuja veliko zanimivosti ter bogate zgodovine, saj so včasih tu živeli različni kralji. Pa tudi Karel Woltyla, bolje poznan kot papež Janez Pavel II je tukaj živel in študiral. Res zanimivo in nadvse lepo mesto je nam pustilo močan pečat. V Ćminsk smo se vrnili ob 21.30.

Sreda, 1. junij 2016

Sredin dan je bil namenjen nadaljevanju delavnic ter predstavitvi držav partneric, katerim je sledila še gala proslava z imenitnimi gosti, kateri so se nam pridružili na kosilu. Po kosilu smo posestankovali, nato pa se pripravljali na večerni nastop, kjer smo učitelji posameznih držav predstavili svojo kulturo. Otroci pa so se odpravili k družinam, kjer so se zabavali po svoje.

Četrtek, 2. junij 2016

V četrtek smo se odpravili v Tokarnio, kjer smo si ogledali etno vas na prostem. Tam so razstavljene tipične hiše iz širne Poljske iz različnih obdobij in stanov. V lončarski delavnici smo si ogledali tudi nastanek vrčov in vaz, nato pa si ogledali še viteške igre na gradu Checiny. Razgled iz gradu je bil dih jemajoč, kljub plohi, ki nas je ujela na gradu. Večer smo zaključili z učitelji, otroci pa z družinami.

Petek, 3. junij 2016

V petek smo se učenci in učitelji delili na dve skupini. Učenci so ostali pri družinah in svoj prosti čas izkoristili tako kot je najboljše za naš projekt. Predani so bili v njihovo kulturo in so preživeli njihov dan. Postavili so se v njihovo kožo. “Try walking in my shoes” se je pokazal v pravem pomenu in otroci so povedali, da je biu to njihov “best day ever”. Vsi zadovoljni in vsi srečni. Učitelji pa smo šli na Svetokriško goro, kjer smo si ogledali samostan ter muzej.

Sobota,  4. junij 2016

2016-06-04 09.01.07Dan za slovo. Bilo je težko, solzice so tekle. Od družin in gostiteljev smo se poslovili že zjutraj, se podali na avtobus in se odpeljali v Varšavo, od koder smo v popoldanskih urah z zamudo odleteli iz letališča v Varšavi. V objeme domačih smo se vrnili ob 19h in s tem zaključili še zadnjo mobilnost v našem projektu. Sedaj je na vrsti samo še “papirnata vojna”.