ŠTUKLJEVO LETO 2018

V letu 2018 obeležujemo 120. obletnico rojstva največjega slovenskega olimpijca, Novomeščana Leona Štuklja. Rodil se je 12. novembra 1898, točno pred 120 leti, v Novem mestu, v takratni Avstro-Ogrski, danes Slovenija.

Je pomembna osebnost v slovenski športni zgodovini, saj je eden redkih slovenskih športnikov, ki so bili v svoji disciplini v samem svetovnem vrhu. Njegovi dosežki segajo od svetovnega gimnastičnega prvenstva leta 1922 v Ljubljani do olimpijskih iger leta 1936 v Berlinu, kjer je zaokrožil svojo bogato športno pot. Nastopil je na sedmih velikih tekmovanjih in skupno osvojil 20 kolajn: 8 zlatih, 6 srebrnih in 6 bronastih. Samo na olimpijskih igrah je skupno osvojil 6 kolajn: dve zlati v Parizu 1924, zlato in dve bronasti v Amsterdamu 1928 ter srebro v Berlinu 1936. Njegova zbirka bi zagotovo bila še obsežnejša, če bi se Kraljevina Jugoslavija udeležila iger v Los Angelesu leta 1932.

Leta 1927 je dokončal študij prava. Po končani športni poti je delal kot sodnik, najprej v Novem mestu, nato pa v Lenartu in Mariboru, kjer je živel vse do smrti. Štukelj ni odobraval komunističnega režima v Jugoslaviji. Bil je pripadnik Jugoslovanske vojske v domovini in agent britanske tajne službe za pomoč odporniškim gibanjem v drugi svetovni vojni. Zaradi teh razlogov je bil povojnim komunističnim oblastem sumljiv. Po vojni je bil najprej zaprt, potem pa izpuščen, vendar mu je komunistična oblast trajno prepovedala opravljati sodniški poklic. Primerne športne slave je bil znova deležen šele po razpadu Jugoslavije.

V devetdesetih letih 20. stoletja je Štukelj veljal za najstarejšega še živečega olimpionika (dobitnika zlate olimpijske kolajne). Zaradi te vloge je bil povabljen na otvoritev olimpijskih iger v Atlanti leta 1996. Tam je s svojo čilostjo pri skoraj 98 letih navdušil vse, tudi takratnega predsednika ZDA Billa Clintona, ki mu je segel v roko.

Prejel je tudi že vabilo za olimpijske igre v Sidneyu v Avstraliji za leto 2000. A do tega, na žalost, ni prišlo. Vse do smrti, zaradi nenadnega srčnega napada, le nekaj dni pred 101. rojstnim dnevom, je bil aktiven in je vsakodnevno vadil na krogih v domačem stanovanju. Na njegov 100. rojstni dan je bila organizirana velika proslava v rodnem Novem mestu. Dočakal je 100 let, 11 mesecev in 26 dni. Osvojil je naziv najboljšega slovenskega športnika vseh časov.

Danes se po njem imenujeta športni dvorani v Novem mestu in Mariboru ter trg v Mariboru. Pomemben in častitljiv jubilej Leona Štuklja je Mestna občina Novo mesto obeležila z razstavo in prireditvijo o njegovem življenju in njegovih športnih uspehih. Razstavo so slavnostno odprli,12. novembra 2018, na njegov 120. rojstni dan, v Dolenjskem muzeju.

Na naši šoli smo spomin na novomeškega velikana obeležili z radijsko uro in telovadno točko, ki so jo pripravile učenke 7. a in b razreda.

Anja Granda in Erna Pepel, 9.a

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2018. Zaznamek za trajno povezavo.