MESEC MAJ – MESEC ZA DOBRA DELA

Za nekatere je mesec maj najlepši mesec v letu.  Je pa tudi mesec, ko se je rodil Henry Dunant, ustanovitelj Rdečega križa, ki je s svojo idejo o humanitarnim delu spremenil pogled na svet. Za nas pa je to mesec, ko se trudimo, da bi naredi čim več dobrega  za ljudi, ki so se znašli v stiski.

Pridružili se bomo kar trem dobrodelnim akcijam:

  1. KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA

 V tednu od 20. do 24. maja bomo izvedli akcijo KOŠARICO RK. Tako kot vsako leto, bomo zbirali živila z daljšim rokom uporabe (riž, testenine, konzerve, moka, sladkor), higienske pripomočke in šolske potrebščine. Prav bo prišel pa tudi kakšen priboljšek (čokolada, keksi), ki si ga ljudje v stiski ne morejo privoščiti.

Svoje prispevke lahko vsak dan oddate v košaro pri dežurnem učencu.

 Vse zbrano bosta prevzela predstavnika KORK Šmarjeta in Bela Cerkev in poskrbela, da bo pomoč prišla v prave roke.

2. POMOČ OTROKOM IZ GAMBIJE

Naši bivši učenki, Nives Lužar, bi radi  priskočili na pomoč  pri zbiranju sredstev za  otroke iz Gambije.  Nives se v Gambijo odpravlja kot prostovoljka Društva ZA OTROKE SVETA. Delala bo v  izobraževalnem taboru z otroki iz revnih predelov Brufeta, ki imajo zelo majhno možnost za izobraževanje. Zbirali bomo šolske potrebščine in igrače. Stvari so lahko tudi rabljene. Prispevate pa lahko tudi 2 evra, s katerim boste enemu otroku v času tabora omogočili brezplačen obrok. Prispevke bomo zbirali v šolski avli med 27. in 29. majem.

 3. AKCIJA PODARIMO ZVEZEK

Gre za akcijo slovenske Karitas, v kateri želimo zbrati čim več novih, velikih in praviloma črtanih zvezkov za preko 12.000 socialno ogroženih osnovnošolcev. Učenci bodo prejeli tudi razglednico, na katero lahko narišejo ali zapišejo pozdrav za sovrstnika, ki bo zvezek prejel. Poklonjeni zvezek ali zvezke naj učenci prinesejo v šolo in ga oddajo razredniku, najkasneje do petka, 7. junija 2019.

Pravijo, da v življenju ni odločilno ‘imeti prav’, pač pa ‘biti dober’. In prav gotovo je lažje biti dober in pomagati, kot pa za pomoč prositi. Zato bodimo veseli in hvaležni, če smo med tistimi, ki imajo možnost pomagati in prispevajmo po svojih močeh.

Za vse prispevke se vam mladi prostovoljci že v naprej zahvaljujemo.

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

prijave na izbirne predmete so odprte

Od 16. do 22. maja 2019 so na OŠ Šmarjeta odprte prijave na izbirne predmete za šolsko leto 2019/2020. Prijavite se lahko preko eAsistenta.

Vabljeni k prijavi!

V primeru težav s prijavo, se obrnite na 01 777 33 99 (eAsistent pomoč za starše), v primeru vprašanj glede predmetov pa Jasmino Jevnikar ali Andreja Kovačiča (za tehnične težave).

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

NAŠA EKIPA PRVE POMOČI JE DRŽAVNI PRVAK

V soboto, 11. 5. 2019, je na Debelem rtiču potekalo 13. državno tekmovanje osnovnošolskih ekip prve pomoči.  Na tekmovanju je sodelovalo 12 ekip iz  zmagovalk regijskih tekmovanj.

Ekipe so se med seboj pomerile v poznavanju zgodovine RK in praktičnem delu, kjer so učenci pokazali, kako bi oskrbeli različne  poškodbe, ki se lahko pripetijo v vsakodnevnem življenju.

Naša ekipa,  v kateri so učenci 9. razreda Maja, Anja, Neja, Lana, Tea, Rok in Tinkara, pomagali pa sta jim še Mateja in Erna, se je  na tekmovanje pridno pripravljala. Vadili so veliko popoldnevov (pa tudi kašno dopoldne),  včasih sami, včasih z učiteljico Ireno, včasih z učiteljem Bojanom. Na pomoč pa jim je priskočil tudi učitelj prve pomoči Aleš Jakše iz OZRK Novo mesto, za kar se mu iskreno zahvaljujemo.

Njihov trud je bil bogato poplačan, saj so med vsemi ekipami pokazali največ znanja in zasluženo zmagali. Po mnenju ocenjevalcev se lahko s prikazanim znanjem kosajo celo z odraslimi ekipami prve pomoči.

Kako je potekalo tekmovanje in kako veselo je bilo ob razglasitvi rezultatov, si lahko ogledate na fotografijah.

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

Območna revija prvošolskih in predšolskih pevskih zborov 2019 – GUGAJO SE PESMICE

V četrtek, 9. 5. 2019, se je najmlajši pevski zbor, pod vodstvom zborovodkinje Irene Strazberger, udeležil območne revije prvošolskih in predšolskih pevskih zborov v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Naši pevci so se odlično odrezali in prejeli priznanje ter pohvalo strokovne spremljevalke revije, Cvetke Krampelj.

Posnetek generalke pred nastopom.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Roditeljski sestanek in govorilne ure

V torek, 14. 5. 2019, vas vabimo na:

  • skupni roditeljski sestanek za starše učencev 3., 4. in 5. razreda. Roditeljski sestanek bo potekal ob 16.30, v jedilnici šole. Tema roditeljskega sestanka bo predstavitev neobveznih izbirnih predmetov (NIP), ki se bodo izvajali v naslednjem šolskem letu v 4., 5. in 6. razredu.
  • Redne mesečne govorilne ure, ki bodo potekale od 16.30 do 18.00, v matičnih učilnicah oddelkov.
Objavljeno v aktualno, novice 2019 | Komentiraj

TEDEN VSEŽIVLJENJSKEGA UČENJA

Leto je naokoli, že je tukaj mesec maj, ki postreže s Tednom vseživljenjskega učenja. Tudi letos smo na šoli pripravili dejavnosti in delavnice, ki so brezplačne in namenjene vsem občankam in občanom Šmarjeških Toplic.  

Vabimo vas, da se udeležite kmečkih iger, pohoda na Vinico, ustvarjalnih delavnic, gimnastike, rokometa, potopisnega predavanja, pohoda s predstavitvijo povodnega moža Daldeta, rolanja in kotalkanja. Več informacij dobite tu – tvu2019.

Koledar prireditev TVU na državni ravni.

 

 

Objavljeno v novice | Komentiraj

Regijsko tekmovanje iz znanja prve pomoči

18. 4. 2019 je bilo v Športni dvorani Leona Štuklja 13. regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči osnovnih šol.

Ekipe so se pomerile v teoretičnem in praktičnem delu. Na praktičnem delu so oskrbeli navijače košarkarske tekme, na kateri je prišlo do pretepa.  Na drugem delovnem mestu so ekipe oskrbele odraslo osebo in otroka, ki sta se zastrupila z ogljikovim monoksidom in je bilo potrebno oživljanje. Na tretjem mestu pa so ekipe prikazale svoje znanje pri oskrbi osebe, ki je užila prepovedane droge ter oskrbo opekline.

Ekipa OŠ Šmarjeta je prikazala največ teoretičnega in praktičnega znanja in so se kot zmagovalci uvrstili na državno tekmovanje, ki bo 11. 5. 2019 na Debelem rtiču.

Čestitke učencem ekip PP in mentorjema.

Objavljeno v aktualno | Komentiraj

EKO dan 2019

Danes smo imeli na Osnovni šoli Šmarjeta Eko dan. Na začetku nas je obiskal predstavnik Komunale iz Novega mesta, ki nam je predaval o recikliranju odpadkov. Za tem smo se razporedili po skupinah katere so nam določili učitelji. Pri delavnici Naravna barvila so barvali tekstil z naravnimi barvami npr. rdeče zelje in kamilice. V vrtnarski delavnici so okopavali, grabili, pospravljali zunaj ter sadili jagode in peteršilj.  Različne vrste kruha ter raznovrstne okusne namaze pa so delali v delavnici zeliščni namazi in peka kruha. Pri izdelkih iz lesa so izdelovali lesene zajčke ter podstavke za jajca v obliki zajčkov. Imeli pa so tudi eko ustvarjalnice, kjer so izdelovali velikonočne venčke iz volne, plakate in različne izdelke na temo ekologije ter velike noči. Ter še novinarska delavnica, kjer smo slikali ter snemali delavnice za tem pa napisali članek ter analizirali ankete..

Teja Jerele in Erna Pepel

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

4. likovni natečaj Občine Šmarješke Toplice

Občina Šmarješke Toplice je razpisala 4. likovni natečaj z naslovom Turistična destinacija Šmarješke Toplice. Več o projektu si lahko preberete na spletnih straneh občine in šole.

Objavljeno v aktualno, novice 2019 | Komentiraj

zaključek bralne značke 2018/2019

Ob mednarodnem dnevu mladinske literature smo na OŠ Šmarjeta zaključili tekmovanje za bralno značko. Koga smo povabili v goste in kako smo se imeli, si lahko ogledate na spletnih straneh naše šolske knjižnice.

Objavljeno v aktualno, knjižnica, novice 2019 | Komentiraj