Sprejem prvošolčkov

Na Osnovni šoli Šmarjeta prvošolčke učenci in učitelji vsako leto slavnostno sprejmemo
medse. Tudi letos ni bilo drugače. Tako smo v petek, 24. 9. 2021, v šolsko skupnost sprejeli
33 prvčkov 1. a in 1. b razreda. Učiteljici Renata Trbanc in Katja Kralj, druga strokovna
delavka Kristina Hribar ter mentorica pevskega zborčka Irena Strazberger so jih naučile
dovolj pesmic, da so se na kratki prireditvi pred člani šolske skupnosti in parlamenta ponosno
prestavili. Dokazali so nam, da so se v teh nekaj dneh na šoli že pridno učili, saj so pravilno
odgovorili na nekaj zastavljenih vprašanj o šoli, za nagrado pa so si prislužili slastno torto.
Manjkala pa ni tudi slavnostna prvošolska zaobljuba, katero so ponosno ponovili za
predsednico šolskega parlamenta, Lučko Tomažin. Po sprejemu jih je čakala še predstava
Smetiščni škrat v izvedbi gledališča Ku-Kuc.
Dragi naši prvošolčki, zdaj ste postali čisto pravi šolarji OŠ Šmarjeta. Vsi smo veseli, da ste
med nami. Predstavniki šolske skupnosti in šolskega parlamenta vam želimo prijeten vstop v
novo okolje, v novo obdobje, ko boste spoznavali šolske klopi, črke, številke ter nove
prijatelje. Želimo vam, da bi se v šoli počutili karseda lepo, varno in da bi se vam vseh devet
let šolanja dogajale same lepe stvari. Srečno!

Mentorica ter člani šolske skupnosti in parlamenta,
Lea Blažič Lipoglavšek

Objavljeno v novice 2021 | Komentiraj

ENO dan sajenja dreves

21. september je  dan, ki ga  je OZN proglasila za svetovni dan miru. Obeležujemo  ga s sloganom Posadi drevo za pravičen in trajnosten svet. Dan praznujemo v času pandemije s širjenjem sočutja, prijaznosti in upanja.

To je tudi dan, ko se tisoče šol in otrok poveže v skupni misli miru ter prijateljstva in ob 12 h po lokalnem času po vsem svetu sadi drevesa miru.

22. septembra smo se tudi mi pridružili  tisočim otrokom celega sveta in posadili drevo miru na prelep košček narave ob našem vrtcu.

Drevesa, ki  smo jih posadili, so simboli miru. S tem dejanjem se je naša šola ponovno vključila v mednarodni projekt ENO, ki skrbi in uči mlade po vsem svetu skrbeti za okolje in posledično za mir na svetu.

ENO koordinatorka
Maja Žagar

Objavljeno v novice | Komentiraj

Zbiralna akcija odpadnega papirja

Tudi v tem šolskem letu bomo zbirali star papir. Zbiralna akcija bo potekala v času od 4. do 8. oktobra 2021. Papir bo možno oddati zjutraj med 7.00 in 8.20 ter po pouku do 15.00. V primeru, da bi želeli papir pripeljati izven navedenega časa, pred tem pokličite tajništvo šole. Prispevek od zbranega papirja bomo namenili financiranju šole v naravi.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Hiša eksperimentov: Dan dejavnosti: Dan D na OŠ Šmarjeta

V Šmarjeto je prišla Hiška eksperimentov! Učenci od 4. do 6. razreda so uživali v naravoslovnih delavnicah. V učilnicah so postavili več kot 50 interaktivnih eksperimentov, ki so nekakšna pomanjšana verzija ljubljanske Hiše eksperimentov. Učenci so v mehurčkih po učilnicah samostojno odkrivali eksperimente, demonstrator jih je usmerjal, namen pa je bil, da samostojno s pomočjo navodil izvedejo čim več eksperimentov. Svoje znanje o plinih in zvoku so poglobili in razširili v delavnici, imenovani Dogodivščina. Hiška eksperimentov je to delavnico poimenovala kar Znanstveni šov, v kateri so učence uvedli v skrivnostni svet  plinologije in zvokologije. V delavnici Znanstveni karneki pa so učenci razvijali in pokazali svoje ročne spretnosti. Iz raznih vsakdanjih materialov (slamic, papirja …) so izdelovali razne izdelke – npr. bumerang.

Da je bil dan smiselno zaokrožen, so na koncu v evalvaciji poskusili učenci sami napisati navodila za izvedbo določenega poskusa in strniti vse svoje znanje, ki so ga pridobili ta dan.

Dan je bil aktiven, zabaven in hkrati poučen. Otroci so razvijali svojo radovednost in uživali v znanosti in prav mogoče se bo kakšen izmed njih tudi zaradi današnjega dneva odločil za poklic znanstvenika.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Športni dan in Viteške igre v Klevevžu

Danes smo z učenci 1. triade imeli športni dan. Po pohodu so otroci sodelovali še na viteških igrah pri gradu Klevevž. Preživeli smo nepozaben jesenski dan.
Učiteljice 1. triade.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Jutranji vrvež pred šolo

V okviru Evropskega tedna mobilnosti, ki letos poteka med 16. in 22. septembrom, se na šoli že aktivno odvijajo dejavnosti, ki jih organiziramo v sodelovanju z Občino Šmarješke Toplice, Šolo zdravja, Turističnim društvom Šmarješke Toplice, Društvom podeželskih žensk Šmarjeta, Društvom podeželskih žena in deklet Bela Cerkev ter Društvom upokojencev Šmarjeta in Bela Cerkev.

Za današnji jutranji vrvež pred šolo so poskrbeli udeleženci Pešbusa in, letos prvič, tudi Bicivlaka.

Slednjih je 9, v spremstvu naših prostovoljcev, ki prihajajo iz vrst aktivnih lokalnih društev, pa v šolo prihaja peš 101 učenec. Številka letošnje udeležbe je nadvse razveseljiva. Prestopili smo številko 100, na kar smo lahko zelo ponosni.

V dneh do 24. septembra, ko bomo z aktivnostjo končali, se nam bo zagotovo še kdo pridružil. Dobrodošli!

Medtem, ko so učenci v svoje Vozovnice prejemali žig za opravljeno jutranjo hojo ali vožnjo s kolesom, so se na sosednjem parkirišču že pripravljali rekviziti za ustvarjalno delavnico MIX MEDIA, ki so jo v dopoldanskem času izvajali predstavniki RIC-a iz Novega mesta. Namenjena je bila učencem obeh devetih oddelkov. 

V dneh do 24. septembra bomo še nekajkrat parkirišče pred šolo spremenili v PARKirni dan in ga izkoristili za igro, ustvarjanje, raziskovanje, eksperimentiranje in druženje.

Program je objavljen na spletnih straneh šole.

Objavljeno v novice 2021 | Komentiraj

PROGRAM DELAVNIC IN AKTIVNOSTI V OKVIRU EVROPSKEGA TEDNA MOBILNOSTI 2021

AKTIVNO V ŠOLO ALI VRTEC

PEŠBUS IN BICIVLAK

Od 13. do 24. septembra 2021.

Obvestilo in prijavnica na Pešbus ali Cicivlak. Prijave so možne do petka.

BELI ZAJČEK
Od 16. do 22. septembra 2021.

PARK(IRNI) DAN – DELAVNICE ZA OSNOVNOŠOLCE

Torek, 14. septembra 2021 od 9.00 do 11.30
Ustvarjalna delavnica MIX MEDIA, izvajalci RIC NM (9. A in 9. B, cca. 50 učencev)

Četrtek, 16. septembra 2021 po šolskem urniku (5 šolskih ur)
Hiša eksperimentovnaravoslovno-tehniški dan (4.-6. razred)

Ponedeljek, 20. septembra 2021 od 9.00 do 11.30
Ustvarjanje z glino (7. A in 7. B ali 8. A in 8.B)

Torek, 21. septembra 2021 od 9.00 do 11.30
Ustvarjanje z glino (7. A in 7. B ali 8. A in 8. B)

Četrtek, 23. septembra 2021 ob 9.00
Gledališki predstavi za vrtčevske otroke: ob 9.00 KAKO JE ZEBRA POSODILA SVOJE ČRTE (3 do 5 let) in ob 10.30 OPICA IN KAPITAN (predšolski otroci 5 do 6 let).

Petek, 24. septembra 2021 ob 9.00 in 10.30
Dve ponovitvi predstave SMETIŠČNI ŠKRAT za učence 1., 2. in 3. razreda.

Objavljeno v novice | Komentiraj

V ŠOLO PO NOVO ZNANJE IN IZZIVE

Jutranji sončni žarki so v šolo spet pospremili 387 učencev, med njimi 34 prvošolcev, za katere se danes začenja povsem novo poglavje v življenju. Pouk trenutno poteka po Modelu B, z določenimi posebnostmi in omejitvami, ki pa niso prav nič zmanjšale navdušenja učencev ob ponovnem snidenju s sošolci in prijatelji. Mnoge so pričakali novi razredi in razredniki, drugi so se vrnili v ustaljene tirnice. Zjutraj sta jih po šolskem radiu nagovorila ravnateljica Nevenka Lahne ter župan Občine Šmarješke Toplice mag. Marjan Hribar, ki sta jim zaželela uspešno in zdravo šolsko leto ter izrekla dobrodošlico novim učencem in sodelavcem OŠ Šmarjeta. Po uvodnem pozdravu so si učenci predmetne stopnje ogledali film Pojdi z mano, učenci razredne stopnje pa virtualno predstavo Po Sloveniji s popotnikom Jakom. Sledile so razredne ure, med katerimi so se seznanili s potekom in izvajanjem pouka, z urniki, novostmi Hišnega in šolskega reda, prejeli učbenike itd.
Posebnega sprejema so bili deležni prvošolci, ki so si po uradnem pozdravu ravnateljice, župana in razredničark ponosno nadeli rumene rutke ter prestopili šolski prag. Tudi oni so potovali po Sloveniji s popotnikom Jakom, nato pa so se odpravili v razrede, kjer so se spoznali z novimi učiteljicami in sošolci ter posladkali s sladoledom.
Našim prvčkom želimo, da jim prvi šolski dan ostane v lepem spominu ter da bodo tudi v bodoče prihajali v šolo s tolikšnim navdušenjem, pričakovanjem, radovednostjo in vedoželjnostjo kot danes. Vsem učencem pa uspešno, zdravo in zabavno šolsko leto. Ostanite odprti za novo znanje, izkušnje in poznanstva, potrudite se, da vsak dan naredite kaj malo drugače ali malo bolje. Tako boste do prihodnjega poletja zrasli ne le v centimetrih, ampak tudi v mišljenju in dejanjih. Srečno!

Objavljeno v novice | Komentiraj

začetek šolskega leta 2021/2022

Nepreklicno se približuje novo šolsko leto 2021/2022.

Vsi skupaj upamo, da bomo lahko celo leto v šoli skupaj s sošolci in prijatelji ter učitelji pridobivali prepotrebna znanja za boljši svet. Da bomo srečno in varno prišli v šolo, bomo spoštovali vse ukrepe. Več o prvem šolskem dnevu in nekaj informacij ob začetku šolskega leta pa si preberite spodaj.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Rastoča knjiga 2021

Tudi v šolskem letu 2021/2022 bomo nadaljevali s projektom Rastoča knjiga. Tudi letos bo z nami rastla tudi Zavarovalnica Triglav.

Kaj bomo letos pripravili v okvirju Rastoče knjige? Spremljajte nas in kmalu vam razkrijemo, kakšen izdelek vam letos ponudimo.

Objavljeno v novice | Komentiraj