Osnovna šola Šmarjeta vabi k sodelovanju v zbiralni akciji odpadnega papirja, ki poteka od ponedeljka, 18. 3. 2024, do petka, 22. 3. 2024.

Kontejnerja (eden za papir in drugi za kartone) bosta nameščena na novem parkirišču pred šolo. Odvoz odpadnega materiala bo v petek po 12. uri.

Zbrana sredstva bodo namenjena učencem 9. razredov za kritje stroškov valete.

Vabljeni k sodelovanju!

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Vabilo na govorilne ure – marec 2024

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Področno tekmovanje v namiznem tenisu

Učenci OŠ Šmarjeta so se izvrstno odrezali na področnem prvenstvu v namiznem tenisu, ki je v sredo, 6.3.2024 potekalo v ŠC Livada v Novem mestu.

  • 1. mesto ekipno ml. učenci: Sara Simončič, Žan Bobič, Borut Čadonič in Žana Ivančič
  • 3. mesto ekipno st. učenci: Tristan Korenič, Miha Čadonič, Ela Kužnik, Nika Krivc
  • 3. mesto mlajši učenci: Žan Bobič
  • 2. mesto st. učenke: Ela Kužnik
  • 1. mesto st. učenke: Nika Krivc
  • 2. mesto učenci (absolutna kategorija): Miha Čadonič

Čestitke tudi ostalim, ki so dokazali, da se v Šmarjeti igra odličen namizni tenis, po novem tudi v novoustanovljenem NTK Šmarješke Toplice.

Najboljše med st. učenkami           Najboljši med st. učenci

Najboljši med ml. učenci                  Ekipa OŠ Šmarjeta 1, 3. mesto

Ekipa OŠ Šmarjeta,                              Lara Strašek med igro

1.mesto med ml. učenci

 

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Šolsko fotografiranje

Šolsko fotografiranje

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Razpis za vpis predšolskih otrok v vrtec v šolskem letu 2024/2025

Vrtec Sonček vabi k vpisu predšolskih otrok za šolsko leto 2024/2025. Navodila in kontakti so objavljeni v priloženem razpisu.

Staršem, ki imate otroke že vpisane v Vrtec Sonček, vloge ni potrebno ponovno oddajati. Otroci bodo obiskovali vrtec do izpisa oz. vstopa v šolo.

Starši, katerih vloge so na čakalnem seznamu, morate vloge obnoviti. Po telefonu ali elektronski pošti sporočite vrtcu, da želite kandidirati tudi za vpis z novim šolskim letom.

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Slavnostno odprtje prizidka OŠ Šmarjeta

V sredo, 7. 2. 2024, je bil za našo osnovno šolo prav poseben dan. Končno smo dočakali odprtje težko pričakovanega prizidka, ki je OŠ Šmarjeta obogatil s tremi novimi specializiranimi učilnicami, garderobo, atrijem, prostornejšo jedilnico, pisarniškimi ter kletnimi prostori. Odprtje novih prostorov pa ne predstavlja samo fizične razširitve naše šolske stavbe, temveč tudi simbol novih možnosti, projektov in upanja. Začeli smo pisati prenovljeno zgodbo. Ta začetek je sladek, saj obračamo list v naši knjigi na bolje. Cilj pa ostaja isti; dosegati znanje v prijetnem okolju.

Ampak vemo tudi, da osnovna šola ni le institucija za prenos znanja; je kraj, kjer se oblikujejo življenja, se gojijo vrednote in se gradi skupnost. Ali kakor je na otvoritvi poudarila nova šmarješka ravnateljica Tadeja Molan Žinko: ˝Življenje prostorom bodo vdahnili otroci.˝

Nekaj besed ob slavnostnem odprtju prizidka sta učencem in ostalim gostom namenila še župan Marjan Hribar ter Iztok Žigon, vodja službe za investicije na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje, ki sta skupaj z nekdanjo ravnateljico Nevenko Lahne, novo ravnateljico Tadejo Molan Žinko in v.d. ravnateljico v prehodnem obdobju Leo Povše Škoda z odvezom traku slavnostno predala v uporabo nove šolske prostore.
Program so popestrili učenci šmarješke šole s skečem in pesmijo, na koncu pa so meh raztegnili še harmonikarji pod vodstvom Klemena Hribarja.

Na tem mestu se zahvaljujemo vsem, ki so omogočili gradnjo in pri njej pomagali. Hvala Občina Šmarješke Toplice, projektanti, izvajalci in podizvajalci del, nadzorniki, PGD Šmarjeta, hišnik Rudi Zajc ter številni drugi, ki so kakorkoli pripomogli k uspešni izpeljavi obsežnega projekta. Hvala Cvetje Neža za čudovite cvetlične aranžmaje, ki so krasili otvoritveno slovesnost ter Klemenu Hribarju za odličen glasbeni nastop. Hvala staršem za razumevanje in potrpežljivost. Ne nazadnje hvala tudi učencem, ki so vsak dan v šolo prinašali dobro voljo in otroško razigranost. Naj se otroški smeh, veselje in pesem še dolgo širita okoli naše šole.

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Male sive celice – 2. krog

V torek, 6.2. 2024, smo se po zmagovalnem 1. krogu tekmovanja Male sive celice, tekmovalci Matija Škrbina, Jan Martin Kirn in Luka Perme, ki smo jih spremljali navdušeni navijači, odpravili na snemanje 2. kroga Malih sivih celic na RTV Slo. Vprašanja so bila nekoliko težja, vendar so Luka, Jan in Matija pokazali veliko znanja, navijači pa so vsak odgovor pozdravili z velikim navdušenjem in bučnim navijanjem. Kako pa nam je šlo, pa si boste lahko ogledali na televiziji RTV Slo čez približno mesec dni.

Zapisala: Irena Prešeren

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Vabilo na roditeljski sestanek

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Informacije o vpisu v 1. razred za šolsko leto 2024/2025

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Tabor za vedoželjne 2023/24: Filmske delavnice

V petek, 26. januarja, smo se učenci in učiteljici OŠ Šmarjeta odpravili proti Ptuju, kjer nas je v CŠOD Štrk čakal filmsko obarvan vikend. Letošnji tabor za vedoželjne je namreč potekal v obliki filmskih delavnic pod okriljem društva Film factory.

1. DAN: Po dolgi vožnji smo se najbolj razveselili kosila. Po namestitvi v sobe nas je pričakala mentorica Mojca Pernat, ki nam je najprej predstavila zgodovino filma. Ali ste vedeli, da se je vse začelo s konjsko stavo? Gledalci konjskih dirk so želeli izvedeti, ali ima konj med tekom v nekem trenutku res v zraku vse štiri noge. To so preverili s serijo fotografij, ki je privedla do ugotovitve, da zaporedje fotografij zaznamo kot gibanje, če je teh slik vsaj 12. Tako je nastal prvi film, ki sta ga leta 1896 posnela brata Lumiere.

Poleg filmskih začetkov smo spoznali še proces nastanka filma in člane filmske ekipe ter se naučili, kakšna je razlika med filmskimi zvrstmi in žanri. Nato smo si ogledali kratke filme vseh treh zvrsti (igranega, animiranega in dokumentarnega), za slovenski film Kresnik (2014) pa še opis njegovega nastanka z vidika režiserja, snemalcev, kostumografov, igralcev …

Za zaključek dneva smo si ogledali celovečerni film Casper (1995) – prvi film, kjer je bil eden od glavnik likov ustvarjen popolnoma računalniško.

2. DAN: Polni energije smo se zbudili v čudovito štajersko jutro. Sobota je bila namenjena filmskemu ustvarjanju, saj so učenci posneli čisto pravi igrani film. Pod vodstvom mentorja Jana Smoleta so se najprej seznanili s scenarijem. Po branju so pripravili plan snemanja in zgodboris (ang. storyboard), sceno ter rekvizite. Spoznali in preizkusili so snemalno opremo in si razdelili vloge. Popoldanski del delavnic pa je bil namenjen produkciji – snemanju kadrov. »Kamera teče!« Preden je bila režiserka zadovoljna, je bilo potrebnih več deset ponovitev. Učenci so tako iz prve roke spoznali, koliko dela, časa in priprav je potrebnih, da posnamemo film.

Sobotni večer smo preživeli ob družabnih igrah in nestrpno pričakovali nedeljsko premiero.

3. DAN: S snemanjem delo še zdaleč ni zaključeno, zato smo se v nedeljo posvetili montaži. Naš film je že prej prijazno zmontiral mentor Jan, na delavnicah pa nam je predstavil še računalniški program, ki so ga lahko preizkusili tudi učenci. Skupaj smo dodali člane ekipe (ang. credits) ter filmu dali naslov. Nato pa je sledila velika premiera. Iz 62 posnetkov, ki so jih učenci posneli v soboto, je nastal dvominutni kratki igrani film z naslovom Sladka prevara. Film si bo v prihodnjih tednih mogoče ogledati na Youtube, natančno kdaj in kje, pa vam še sporočimo. Zaenkrat vam lahko namignemo, da so prvi odzivi gledalcev odlični 😉 

Za zaključek so učenci raziskali še, kaj zmorejo njihovi telefoni. Po skupinah so oblikovali kratke scenarije, s telefoni posneli scene, nato pa posnetke zmontirali z aplikacijo CapCut. Če so za Sladko prevaro dobili vnaprej pripravljen scenarij, so bile tokrat zamisli o vsebini povsem njihove. Tako so nastali zelo različni, a odlični kratki filmi raznih žanrov: od komedije do grozljivke. 

Za nami je torej še en uspešen in ploden tabor. Učenci so pridobili veliko novega znanja, hkrati pa razvijali ustvarjalnost. CŠOD Štrk se zahvaljujemo za gostoljubje in dobro hrano, društvu Film factory pa za zanimive in nepozabne delavnice. Kdove, morda bo ravno kdo od naših učencev nekoč znan igralec ali režiser. 

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj