USPEH MLADIH KEMIKOV NA DRŽAVNEM TEKMOVANJU IZ KEMIJSKEGA EKSPERIMENTA

V petek, 6. 12. 2019, sta se 2 ekipi OŠ Šmarjeta pod vodstvom mentorice Darja Gašperšič, udeležili državnega tekmovanja iz kemijskega eksperimenta na Gimnaziji Moste v Ljubljani. Ekipo osmošolcev so sestavljali Benjamin Bele, Lovro Dulc in Žak Jeglič, ekipo devetošolk pa so predstavljale Eva Avsec, Anja Činkole Črček in Zala Smrekar. Na fotografijah jih vidite še na zadnjih pripravah nekaj minut pred pričetkom tekmovanja.

Poskuse je v predizboru ocenjevala strokovna komisija v sestavi: izr. prof. dr. Irena Kralj Cigić, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani,  viš. pred. dr. Andrej Godec, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Univerza v Ljubljani,  Marko Jeran, Fakulteta za elektrotehniko in Zdravstvena fakulteta, Univerza v Ljubljani,  mag. Mojca Orel, Gimnazija Moste,  Milena Žohar, OŠ Primoža Trubarja Laško.

Na državnem tekmovanju pa so ocenjevali trije člani in sicer dr. Melita Tramšek iz inštituta Jožef Stefan, Marko Jeran in Milena Žohar.

Merila za ocenjevanje na nastopu na državnem tekmovanju so bila:

  • − praktična izvedba poskusa,
  •  − nastop,
  • − upoštevanje določil varnega eksperimentiranja,
  • − razlaga poskusa,
  •  − zagovor.

Ekipi sta se odlično odrezali, saj sta obe osvojili zlato priznanje, poleg tega pa še dve posebni nagradi in sicer osmošolci za najizvirnejši eksperiment, devetošolke pa za najboljšo strokovno razlago. Za uspeh jim iskreno čestitamo.

Prav tako pa gredo čestitke še eni ekipi osmošolk v sestavi Tjaša Blažič, Žana Gregorčič in Ema Ilovar, ki so na predizboru osvojile bronasto priznanje.

Objavljeno v novice, novice 2019 | Komentiraj

Slovenski tradicionalni zajtrk 2019 – HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK

Leta 2012  je vlada RS sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga  od  takrat naprej obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru.

Projekt podpirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo  in Čebelarska zveza Slovenije.

Letošnji dan poteka pod sloganom Hvala za naš super zajtrk in nas spodbuja, da  podpremo slovenske pridelovalce in predelovalcem hrane ter začnemo uživat kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Beri naprej

Objavljeno v aktualno, novice, novice 2019 | Komentiraj

deklica je zrastla

V okviru projekta Rastoča knjiga smo na Osnovni šoli Šmarjeta ob tretji obletnici izdali pesniško zbirko Rastla je deklica. V knjigi so pesmi naših učencev, dodane pa so tudi pesmi bivših učencev in krajanov Občine Šmarješke Toplice.

Na osrednji prireditvi, na kateri je naša vrteča se deklica zrastla za novo ploščo, so bili slavnostni govorniki poleg naše ravnateljice Nevenke Lahne še župan Občine Šmarješke Toplice Marjan Hribar ter podpredsednik Državnega zbora Republike Slovenije Matjaž Švagan. Na prireditvi so bili prisotni tudi predstavniki Zavarovalnice Triglav, ki je bila glavni sponzor prireditve,  ter “oče” rastoče deklice, g. Gabrijelčič.

Objavljeno v novice, novice 2019 | Komentiraj

požarna vaja 2019

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

obletnica rastoče knjige

Izvedbo prireditve sponzorira Zavarovalnica Triglav

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

DAN HRANE IN DAN BOJA PROTI REVŠČINI

Na naši šoli smo kot vsako leto obeležili SVETOVNI DAN HRANE, ki je 16. oktobra, in pa SVETOVNI DAN BOJA PROTI REVŠČINI, ki je 17. oktobra.

Svetovni dan hrane nas želi opomniti, da je na svetu veliko ljudi, ki trpijo za pomanjkanjem hrane, medtem ko veliko ljudi s hrano ravna neodgovorno. Letošnji slogan je »Naša dejanja so naša prihodnost. Z zdravim prehranjevanjem za svet brez lakote.« Starši se ob tem lahko zamislite in vprašate, ali ste zgled svojim otrokom in ali se doma res zdravo prehranjujete. Ob tem se spomnimo na vse družine in otroke, katerim je ta pravica kršena. Letos mineva 30 let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah, prvega mednarodno pravno zavezujočega dokumenta o varovanju in spoštovanju otrokovih pravic. V Sloveniji je pod pragom tveganja revščine vsak osmi, v celotni evropski uniji pa vsak šesti prebivalec. Zamislimo se, kako živimo mi in na kakšen način bi pripomogli k zmanjšanju revščine pri ljudeh okoli nas. Vsekakor to pomeni tudi sodelovanje pri različnih dobrodelnih akcijah, ki potekajo na naši šoli.

In ne pozabimo; VSAK S SVOJIM ZGLEDOM IN DEJANJI PRIPOMORE K BOLJŠI PRIHODNOSTI!

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

kemijski projekti

Na naši šoli se učenci že vrsto let udeležujejo kemijskih tekmovanj, kjer pogosto dosežejo zavidljive rezultate. Letos so se prijavili s sledečimi:

Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

športni dan – kros

V petek 14. oktobra 2019, smo na OŠ Šmarjeta izvedli drugi športni dan za učence od 6. do 9. razreda. Športni dan smo začeli s krosom, kateremu je sledil nekaterim najboljši del – malica in podelitev nagrad najboljšim. Športni dan smo nadaljevali s športnimi igrami (rokomet, nogomet, čistilec), na koncu vseh odigranih iger pa so se v nogometu pomerili po najboljših močeh še učenci proti zaposlenim. Po dvoletnem vodstvu zaposlenih so tokrat zmago prevzeli učenci.

Vsi smo se vedli športno in se veselili vsakršnega dosežka, na naši strani pa je bilo tudi vreme – bilo je sončno in brez oblačka.

Andreja Malenšek, šolska novinarka

foto: Gaja Mlakar, šolska novinarka
Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

Dobrodelni oktober

Ta mesec so v našem zavodu zaznamovala dobra dela. Organizirali smo dve dobrodelni akciji, v kateri so sodelovali otroci in starši vrtca in šole.

Prva akcija je potekala v Tednu otroka®, od 7. do 13. oktobra. V tem času smo za Otroški oddelek Splošne bolnišnice Novo mesto, zbirali otroško in mladinsko literaturo, s katero bodo popestrili tamkajšnjo bolnišnično knjižnico. Akcija je bila več kot uspešna, saj smo uspeli zbrati preko dvesto različnih slikanic, knjig ter ostalega knjižnega gradiva.

4. oktober, svetovni dan živali, pa je pomenil začetek zbiralne akcije materialnih sredstev za zavetišče za male živali Brežice, ki je potekala do konca meseca oktobra. V tem času smo zbrali veliko odejic, hrane in igrač za štirinožne prijatelje.

Vsem, ki so kakorkoli sodelovali v obeh akcijah, hvala.

Katja Peterrlin
Objavljeno v novice 2019 | Komentiraj

Igre brez meja

V sredo, 9. 10. 2019, smo se z nekaterimi učenci iz 6. razreda udeležili 19. Iger brez meja. Igre so potekale v Dolenjskih Toplicah, v taboru DPM Mojca. Na igrah je sodelovalo 15 osnovnih šol iz dolenjske regije, ki so se med seboj pomerile v 15 športnih disciplinah. Naši učenci so nastopili odločno in samozavestno ter na koncu osvojili 1. mesto v skupni razvrstitvi.

Objavljeno v aktualno, novice 2019 | Komentiraj