Slovenski tradicionalni zajtrk 2019 – HVALA ZA NAŠ SUPER ZAJTRK

Leta 2012  je vlada RS sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga  od  takrat naprej obeležujemo vsak tretji petek v mesecu novembru.

Projekt podpirajo Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za kulturo  in Čebelarska zveza Slovenije.

Letošnji dan poteka pod sloganom Hvala za naš super zajtrk in nas spodbuja, da  podpremo slovenske pridelovalce in predelovalcem hrane ter začnemo uživat kakovostno hrano iz lokalnega okolja.

Tudi v naši šoli smo dan začeli  z zajtrkom. Poskrbeli smo, da je bil  zajtrk ne samo dober, ampak tudi okolju prijazen.

Živila, ki  smo jih ponudili, so bila izključno slovenskega porekla. Posladkali smo se z  bio medom Čebelarstva Vajda, maslo in mleko  so pridelali na kmetiji Škrjanc, kruh so spekli v pekarni Pepe, jabolka pa so zrasla v sadovnjaku pri Robkovih iz Gorenje vasi.

Po zajtrku so učenci prisluhnili radijski uri o pomenu zdravih prehranskih navad. Pozdravil pa jih je  tudi gospod župan Marjan Hribar.  Učencem 1. in 2. razreda in otrokom štirih skupin v vrtcu, je ob tej priložnosti podaril igro Vrt družine Dobrojed. Gre za igro, ki  jo je šolam, ki delujejo na območju LAS Dolenjske in Bele krajine razdelil Razvojni center Novo mesto.  Igra je rezultat sodelovanja partnerje LAS v sklopu projekta Z roko v roki do kakovostne prehrane. Njen namen je razvijanje čuta do narave in zdrave prehrane pri osnovnošolcih.

Dan smo nadaljevali z različnimi delavnicami in aktivnostmi.

Drugošolci so spoznavali  zdravilna zelišča in pripravljali napitke.

Tretješolce je obiskal čebelar gospod Slavko Globevnik, ki jim je predstavil zanimiv svet čebel.  Preskusili  pa so tudi v pripravi sadnih nabodal.

Devetošolci so obiskali bunker Škrilj v Kočevju.

Učenci od šestega do osmega razreda pa so  se posvetili letošnji rdeči niti  Zdrave šole in so razmišljali  o varni uporabi družabnih omrežij in medsebojnih odnosih.

Tudi malica je bila danes  drugačna kot ponavadi, saj so nam v šolski kuhinji pripravili ajdove in koruzne žgance s kislim zeljem, ajdovo kašo  in krajnske klobase. Spekli so pa tudi različne vrste kruha. Učenke izbirnega predmeta Načini prehranjevanja in interesne dejavnosti Krožek za punce  so malico popestrile z doma pripravljenimi namazi.

Za piko na i pa smo se pridružili še akciji Čebelarske zveze Slovenije in ob spremljavi harmonike skupaj zapeli Slakovega Čebelarja.

Kako zanimiv in ustvarjalen je bil naš dan, si lahko  ogledate na  fotografijah.

 

Ta vnos je bil objavljen v Aktualno, Novice 2019. Zaznamek za trajno povezavo.