Prvošolci doživeli grajski dan

V torek, 26. 2. 2019, smo prvošolci obiskali Grad Sevnica in barona Moscona. Otrokom je bilo skozi igro predstavljeno življenje na Gradu Sevnica v času 17. stoletja, ko je še živel baron in njegovo spremstvo.

V atriju nas je sprejel grajski skrbnik Ciril, ki nam je na humoren način predstavil grajske prostore in življenje nekoč na gradu. V spalni sobani nas je z glasnim smrčanjem pričakal še v postelji sam baron Moscon in njegova hišna pomočnica Marjanca, ki se je trudila, da bi ga prebudila. Baron nam je kasneje v jedilnici pripovedoval razne zgodbe o lovu in o drugih zanimivih pripetljajih. Iz baročnega salona smo odšli v šolski muzej, kjer so otroci sedli v 100 let stare klopi, skrbnik pa nam je doživeto orisal šolske dneve njihovih babic in dedkov. Baronu smo tudi zapeli in v zameno dobili grajske piškote. Skrbnik Ciril nas je naučil pesem, katero je ob spremljavi kitare zelo lepo zapel, čeprav tega baron ne ve in je to naša  skrivnost. Ogledali smo si tudi grajsko lutkovno gledališče, kjer smo spoznali različne tipe lutk, preprosto lutko pa smo tudi izdelali in jo vzeli domov. Na drugi ustvarjalni delavnici je vsak otrok izdelal tudi  svojo ogrlico z zlatim obeskom.

Uživali smo tudi v grajskem parku, kjer nas je spremljal čudovit sončen dan, presenečeni pa smo bili nad čudovitim razgledom, ki je segal daleč naokoli. Polni prijetnih doživetij in vtisov smo komaj čakali, da se zopet do šole popeljemo z avtobusom oziroma kot ji reče skrbnik Ciril – ˝škatla˝.

Učiteljice 1. razredov

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2019. Zaznamek za trajno povezavo.