POMAGAJMO GAŠPERJU

POMAGAJMO GAŠPERJU

»V življenju ni ravnih poti.«

Učenci in zaposleni smo se pridružili akciji KORK Škocjan in Šmarjeta Pomagajmo Gašperju.

In kdo je Gašper?

To je osemnajst letni fant iz Jerman vrha pri Bučki. Njegovo življenje je lansko poletje zaznamovala huda prometna nesreča.

Zgodaj zjutraj se je Gašper z motorjem odpravljal na počitniško delo. V križišču na prednostni cesti mu je pot zaprl voznik kombija. Posledice trka so bile za Gašperja skoraj usodne. Najprej so ga odpeljali v novomeško bolnišnico, od tam pa v Ljubljanski klinični center, kjer ga je čakala večurna operacija. Še pred koncem operacije so staršem povedali, da Gašper ne bo mogel več hodit, niti sedeti, pa tudi pri dihanju bo potreboval pomoč naprav.

A Gašper ni obupal. Zelo hitro se je sprijaznil s svojim stanjem in začel razmišljati, kako naprej. Pravi, da ni bil obupan niti en dan po nesreči. Ima trdno voljo in nove cilje.

Čeprav je pred nesrečo razmišljal, da bi postal mizar, zdaj ve, da to ne bo mogoče. Razmišlja, da bi nadaljeval izobraževanje v logistiki ali računalništvu. Želi si čim prej opraviti vozniški izpit, da bo čim bolj samostojen. V Rehabilitacijskem centru Soča, kjer je preživel pet mesecev, se je začel ukvarjati z namiznim tenisom. Tam so mu iz neoprena izdelali trak, s katerim si loparček pritrdi na roke, saj mu prsti zaradi poškodbe hrbtenice ne funkcionirajo. Včlanil se je v Namiznoteniški klub Krka, kjer trenira z osebnim trenerjem Ožbejem Poročnikom. Doma so že nabavili namiznoteniško mizo, tako da lahko igra s prijatelji, sošolci, bratranci in sosedi.

Gašperju so v veliko pomoč tudi starši, ki ga podpirajo pri njegovem prizadevanju k čimbolj samostojnem življenju.

Maja je Gašper odšel na dodatne terapije v Zagreb, ki mu bodo pomagale, da bodo njegove mišice postale močnejše. Terapije samoplačniške in bodo zanje porabili okrog 10.000 evrov. Pa tudi v hiši je bilo treba marsikaj spremenit, da se Gašper lahko premika po prostorih z vozičkom.

Zato so na KORK Škocjan in Šmarjeta sklenili, da Gašperju in njegovi družini priskočijo na pomoč.

Akciji smo se pridružili tudi učenci in zaposleni na OŠ Šmarjeta.

 V četrtek, 21. 6. 2018 pa bo v Kulturnem domu Šmarjeta koncert pevskih zborov OŠ Šmarjeta in gostov. Vsi prispevki zbrani na koncertu bodo prav tako namenjeni Gašperju.

 Hvala, ker ste pripravljeni pomagati in vam ni vse eno.

Prostovoljci iz 9. a: Eva, Hana, Polona, Enja, Nejc in Lan

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2018. Zaznamek za trajno povezavo.