pešbus OŠ Šmarjeta

 Spoštovani starši,

aktivna pot v šolo pomeni, da otroci v šolo pridejo peš, s kolesom ali skirojem. Pomembna je za zdravje, samostojnost in socialni razvoj otrok, saj zagotavlja minimalno priporočeno količino fizične aktivnosti in spodbuja vzgojo o prometni varnosti ter trajnostnem razvoju. 

Otroci, ki hodijo v šolo peš ali s kolesom, so bolje telesno pripravljeni kot tisti, ki se vozijo. Dokazano je, da se taki otroci tudi sicer več gibljejo in med drugim lažje sledijo pouku. 

V tujini je razširjena navada, da odrasli organizirano spremljajo otroke do šole peš po vnaprej začrtanih poteh in po stalnem urniku. V Italiji in Švici je na primer znan pod imenom pedibus, v Veliki Britaniji in ZDA pa kot walking bus. Tak način skupne hoje v šolo smo pri nas imenovali Pešbus. 

V sodelovanju z Občino Šmarješke Toplice, prostovoljci, Šolo zdravja ter ob podpori programa Aktivno v šolo bomo Pešbus organizirali tudi na OŠ Šmarjeta. 

Pešbus bomo izvajali dva tedna, in sicer od 21. 5. do 1. 6. 2018. 

Glede na prijave bomo pripravili ‘vozni red’ in ‘proge’ Pešbusa. O podrobnostih bomo nato preko eAsistenta in spletnih strani šole obvestili starše prijavljenih otrok, postaje označili s tablo Pešbus, prijavljeni otroci pa bodo prejeli »vozovnico«.

Predvideli smo tri proge, po katerih naj bi se vsako jutro, omenjenih 10 dni, otroci, skupaj s spremljevalci, v šolo podali peš:

1. Družinska vas (pri Amerikancu) – Gostišče Pri dediju – šola
2. Brezovica – Kamen vrh (Sintičevi) – šola
3. Gorenja vas (kapelica pri Jegličevih) – vodnjak – Gasilski dom (občina) – šola

Seveda pa potrebujemo tudi vašo pomoč. Vse, ki ste zainteresirani, da bi pomagali pri akciji in tako pokazali svojim otrokom, da res ne potrebujemo avtomobila na vsakem koraku in da nam je mar tudi za naše zdravje in okolje, vabimo, da svoje otroke spodbudite k akciji, lahko pa se nam pridružite in postanete spremljevalci Pešbusa.

Glede na vašo razpoložljivost in dobro voljo vas bomo uvrstili na  razpored Pešbusa in vas o tem predhodno obvestili. Prosimo vas, da v primeru, če želite postati spremljevalec Pešbusa, izpolnite priloženo prijavnico. V akciji lahko sodelujejo tudi babice in dedki, tete, strici, varuške …

Za vključitev učenca v akcijo vas prosimo, da izpolnite prijavnico.

Prijavnice oddajte razredničarki do ponedeljka, 14. maja 2018.

Več o programu Aktivno v šolo in akciji Pešbus si lahko preberete na spletnih straneh www.aktivnovsolo.si,  www.smarjeske-toplice.si in www.os-smarjeta.si, z vprašanji pa se lahko obrnete na koordinatorico projekta na OŠ Šmarjeta, mojca.gorenc.ban@os-smarjeta.si

 

Ta vnos je bil objavljen v Novice 2018. Zaznamek za trajno povezavo.