Šola v naravi 2021/2022 – 5. razred Rogla

Ponedeljek, 13. december 2021

Učenci 5. razredov smo se na megleno in hladno jutro spakirali in natovorili smučarsko opremo. Polni pričakovanj in željni novih izkušenj smo se podali proti Rogli, kjer so nas pričakali učitelji CŠOD Gorenje. Najprej smo spoznali, kako se postiljajo postelje, nato pa se opravili na smučišče, kjer smo naredili prve cik-cak zavoje, toda najprej smo se spoznali z opremo. Lovljenje v smučarskih čevljih, poganjanje z eno smučko, “štamfanje”… Nekoč so se te spretnosti urile na sosednjem hribu, danes pa se z njimi ukvarjamo prve dni šole v naravi. Seveda, vsi težimo k čimprejšnjemu smučanju po strmini, tako da so skoraj vse skupine že danes spoznale tudi vlečnico, sedežnica pride na vrsti jutri. Mraz je pritisnil, veter se je stopnjeval, tako da smo na avtobusu v dolino greli naše prste na rokah in nogah ter komaj čakali večerjo. Po večerji smo napisali dnevnik, spoznali FIS pravila, se podili po telovadnici in po večernem umivanju legli k počitku … Preveč se je zgodilo, da bi bili kar tiho, dežurni učitelji so imeli polne roke dela 😀

Torek, 14. december 2021

Torek smo izkoristili za prva spoznavanja s smučmi, a ravno ko se je prikazalo sonce nad Roglo, smo morali nazaj v dom na kosilo. Prav vsi učenci se že vozijo tudi z vlečnico, nekateri so spoznali že vse obstoječe proge in jih ni strah niti najtežjih strmin. Popoldanske aktivnosti so preživeli na orientacijski delavnici, ki je potekala deloma zunaj in deloma v učilnici, nekateri pa smo že spoznavali veščine teka na smučeh. Tudi prve poškodbe smo že obravnavali na smučišču, a se je vse končalo dobro. Pozna se, da so nekateri učenci bili predolgo osamljeni doma oz v šolskih mehurčkih, pa jim primanjkuje socializacije. Vse nastale težave rešujemo sproti S hrano smo zadovoljni in nihče ni lačen, za kar smo hvaležni našim kuharicam. Zvečer smo se pomerili še v cirkuških vrlinah ter se zabavali z družabnimi igrami.

Sreda, 15. december 2021

V sredo smo se prebudili v mrzlo in megleno jutri, katero smo pričeli z vrtanjem po nosovih, na kar smo vsi veseli ugotovili, da smo negativni in to pomeni, da se lahko naše nove dogodivščine nadaljujejo. Po krepkem zajtrku smo se z avtobusom odpravili na smučišče, kjer nas je kot presenečenje pričakalo sonce! Malce smo se premešali po skupinah, saj smo nekateri že osvojili dodatna znanja, nato pa se varno zapodili po belih strminah. Veselje s sončnim vremenom ni trajalo dolgo, saj nas je po malici obkolila napovedana nizka oblačnost povezana z mrazom. Smo pa zato kvalitetno izkoristili dopoldansko sonce, saj smo popolnoma vsi naredili zavoje in se vsaj enkrat spustili varno po strmini. Brez poškodb smo se vrnili v dom, kjer nas je pričakal vonj zimskega kosila. Repa, pire krompir in pečenica so nam šli slastno v tek, ne vemo pa ali je bilo kosilo resnično tako okusno ali pa smo bili toliko zmatrani in izčrpani, da nam je tako teknilo.

Natrpan urnik nam ni dal miru tudi ne po kosilu, saj smo se takoj odpravili na pisanje pisem našim družinam ter spoznavati zdravo prehrano. Opazili smo, da nam nekaterim še vedno dela preglavice domišljija, ko jo je potrebno spraviti na papir, saj v eni šolski uri niso nekateri uspeli sestaviti niti enega stavka. Na drugi strani pa so ostali napisali pisma materam na nivoju Ivana Cankarja.

Zvečer smo se po večerji odpravili še na nočni pohod z lučkami na glavi, da smo spoznavali pohodne poti okoli doma, da bomo lahko ob naslednji priložnosti razkazovali le-te svoji družini.

Pozna se, da je že tretji dan od doma, tretji dan, ko imamo natrpan urnik od ranega jutra do poznega večera in da že malce pogrešamo svoje starše. Zato se vsi že veselimo naših postelj, da se čimprej spravimo pod oddejo in zaspimo v mislih na lepo preživet dan in na naše domače.

Četrtek, 16. december 2021

Kako že pravi slovenski pregovor? Da ne smemo verjeti vremenoslovcem? No, kakorkoli že, pregovor ali ne, niso vremenoslovci krivi, da se vreme in s tem posledično tudi vremenska napoved spreminja. Za danes je bilo, tako kot skoraj za vsak dan, napovedan sončen a mrzel dan. Bilo je pa cel dan oblačno, a ne tako hladno. Z velikim veseljem smo se odpravili na smučišče, saj smo komaj čakali, da obnovimo pridobljeno znanje, ga dodatno utrdimo in komaj smo čakali, da izvemo še kaj novega. Ena skupina se je danes pognala že kar po rdeči progi, kar pomeni, da imamo že veliko znanja, druga skupina je delala na novih zavojih ter uporabi smučarske palice, tretja pa je iz jurčka prešla na čisto prave proge. Da pa ne pozabimo na tiste junake, ki so v začetku tedna spuščali poledenele solze ter se ogibali smuči in strmine, danes so se zahvaljevali učiteljem, ker so vztrajali z njimi, saj so ugotovili, da je zelo zabavno in sploh ne tako zahtevno se spustiti po beli brežini. Ja, vsi smo se postavili na smuči in vsi smo tako postali uradno tudi smučarji.

Po kosilu smo se učili o orientaciji, si ogledali okolico doma, malce se kepali, dokler je še kaj snega ter pridobivali znanje v cirkuških vrlinah. Za večerjo je bilo nekaj “najbuljšejšega” kar je možno – HAMBURGERJI. A vsega luštnega še ni bilo konec. Imeli smo pravo zabavo v kleti. Čisto pravi disko. Plesali smo, se igrali, spogledovali in zabavali.

Po zabavi pa še podelitev diplom, saj smo čisto vsi opravili smučarsko šolo v naravi. Kar sledi je le še pospravljanje sob in pakiranje prtljage, saj je pred nami zadnja noč v domu. Jutri se po zadnjem smučanju in po kosilu vračamo domov, polni vtisov in novega pridobljenega znanja.

Petek, 17. december 2021

Petkovo jutro je bilo nekaj posebnega. Zbudili smo se prej kot sicer, saj nas je čakalo pakiranje in pospravljanje sob. Po zajtrku in zadnjem pregledu sob smo se odpravili še zadnjič na smučišče. Rogla se je razvajala v sončnih žarkih, tako da smo zadnji dan resnično uživali na smučišču. Če ne bi pihalo, bi bilo že preveč idealno.

Zadnji dan pa smo se kot presenečenje podali še na adrenalinske sanke in tisti, ki so se izkazali z odliko in vzornim vedenjem, so se za nagrado lahko spustili kar dvakrat! Šolo v naravi smo tako zaključili nadvse prekrasno.