Šola v naravi 2023/2024 (5. razred, Kope)

1. dan

Kot naročeno, je zima pokazala zobe ravno v času, ko so se petošolci odpravili na težko pričakovano šolo v naravi na Kope. Mrzlo jutro je pričakalo učence, ki so s pomočjo učiteljev in staršev naložili opremo in se odpeljali na pet dnevni tabor na Kope. Tja so prispeli v pravo zimsko pravljico, v pravkar odprti Grmovškov dom, ki bo njihov dom v naslednjih dneh. Dan je minil v spoznavanju sob, ki so mimogrede nove in zares udobne, novih pravilih in privajanju na sobivanje s sošolci. Ugotovili smo, da nam manjka: potrpežljivosti! “Takoj, sedaj in samo jaz”. Marsikaj se je potem rešilo z nekaj več lastne volje in pomočjo sošolcev, ki so določeno zadevo že poznali. Na smučišču so učitelji učence razdelili v skupine po znanju, dve skupini sta se že peljali po sedežnici, kljub temu, da so učenci na snegu preživeli le dve uri, pa so bili na koncu že kar premraženi. Zato je toliko bolj teknila sladka malica in topel čaj. Pred večerjo so imeli učenci za nalogo še narediti plakat z imenom sobe, ki jih od jutri dalje učitelji tudi ocenjujejo. Po večerji je sledilo tuširanje in počasno odpravljanje v deželo sanj. Nekateri so zaspali težje, pa ne zato, ker bi pogrešali starše, ampak, ker je navdušenje preveliko! Vseeno, so glasovi počasi utihnili in vsi se veselimo novega dneva.

2. dan

Jutranja megla in veter nista ravno obetala užitkov na smučišču. Po dobrem zajtrku so se učenci pognali na smučišče, do koder so prišli precej hitreje kot včeraj, čeprav so nekateri že pogrešali kakšno rokavico, pod kapo, očala… Dopoldne je vseeno hitro minilo, nekaj učencev se je pogrelo ob čaju, nekateri so smučali brez predaha. Po kosilo se je vreme umirilo, celo oblačnost se je razkadila in bilo je prav prijetno vijugati ob dobri vidljivosti po belih strminah. Po popoldanski malici je učence danes čakalo predavanje policista o varnosti na smučišču in FIS pravilih. Poučno popoldne se je nadeljevalo v večer, ko so učenci pisali pisma domov. Ob pogledu skozi okno je ves čas naletaval sneg, v zraku pa je bilo čutiti, da se to noč nekdo pripravlja na obisk… 😉

3. dan

Miklavž! Nočni nenadejani obisk in darila za učence sta poskrbela, da so se otroci v novo mrzlo jutro zbudili nasmejani in presenečeni. Sredin dan je zopet postregel z meglenim dopoldnevom, kar pa učencev ni pretirano motilo pri usvajanju novih smučarskih znanj. Učenci sedaj že dobro poznajo pravila obnašanja na smučišču in v domu, čeprav imajo še vedno težave pri obuvanju pancarjev in pospravljanju stvari za seboj. Hrana v domu je odlična, otroci so “ješči”, dogovor o tem, da ničesar ne mečemo stran, pa upoštevajo dosledno. Tudi danes se je popoldne prikazalo sonce, kar se je poznalo tudi na razpoloženju na smušiču. Pred večerjo so imeli učenci še nočni pohod in pa igre na snegu, kjer so izjemno uživali in se razigrano veselili. Večer se je zelo hitro zaključil, saj je utrujenost naredila svoje.

4. dan

Sonce! Že zjutraj se je nakazovalo jasno vreme, do odhoda na smučišče pa je učence pričakalo sonce in izvrstna snežna podlaga. Popolnoma drugačno je vijugati po belih strminah, ko so razmere take, kot danes, kar se je poznalo tudi na vedenju in znanju otrok. Dopoldne so imeli učenci na smučišču tudi pravo smučarsko tekmo. Po kosilu so že prav vsi učenci šli na sedežnico. Po malici so učenci imeli predavanje Gorsko reševalne službe, kjer so se seznanili s pastmi in nevarnostmi v gorah in načinih reševanja, ki ga opravljajo gorski reševalci. Večerja je bila po okusu učencev: pica in pičančji fingersi ter pomfrit. Med večerjo so učitelji podelili še priznanja za smučarsko tekmo in najbolje ocenjeno sobo. Sledil je zaključni večer in plesna zabava v Holcer pubu, kjer so učenci uživali v galsbi in plesu. Zaradi tega se je nekoliko zavlekel odhod v posteljo, kjer pa je bil zelo hitro mir. Jutrišnji dan že vsi nestrpno pričakujejo, saj se veselijo snidenja s starši!

5. dan