Šola v naravi 2022/2023 (5. razred, Kope)

Šola v naravi, ponedeljek, 1. dan

Učenci so srečno prispeli na Kope, kjer jih je pričakala prava zimska pravljica, zasnežena pokrajina, sonce in temperature pod lediščem. Uvodnim organizacijskim napotkom je sledila nastanitev učencev po sobah ter odhod na smučišče, do katerega imajo učenci le dobrih 200m. Zaenkrat sta odprti le dve progi, saj so edini obiskovalci ravno otroci, ki so v šoli naravi (poleg OŠ Šmarjete še iz treh drugih šol). Da je tukaj prava zima, se je pokazalo proti koncu smučarskega dneva na smučišču, ko je nekatere učence že pošteno zeblo. Vroč čaj in popoldanska malica sta popravila razpoloženje v trenutku. Učenci so imeli po malici čas za razpakiranje prtljage, ureditev plakatov vsake sobe/skupine, po večerji pa so bili še deležni spoznavanja pisanja pisma, ki bo (upamo) pred koncem ŠVN priromalo na domače naslove. Veliko je novih stvari, opreme, za katero morajo učenci skrbeti, naučiti se sobivanja in prilagajanja. In potrpežljivosti. Te manjka največ! Ampak bodo zmogli. Rdeča lica od mraza, utrujenost ter pričakovanja pred novim dnem so učence popeljala k nočnemu počitku.

Šola v naravi, torek, 2. dan

Prekrasen dan za smučanje in aktivnosti na prostem je kar vabil, da učenci čimprej stopijo na sneg in nadaljujejo tam, kjer so ostali včeraj. Termometer je kazal -11 stopinj, zato smo učencem posebej naročili, da se toplo oblečejo. Sedaj že poznajo pravila in red, tako da so vse stvari potekale hitreje, tudi smučarski čevlji se hitreje obujejo. Kako paše topla juha pri kosilu, ko se pridemo med odmorom pogret v dom! Popoldanski del na snegu je menili hitro, večji del učencev se že tudi vozi s sedežnico. Po malici je učence čakalo predavanje policista o varnosti in pravilih na smučišču (FIS pravila). Večer je bil rezerviran za nogomet :)) Polna jedilnica navijačev ene in druge strani, na koncu so celo tekle solze od žalosti. Nočni počitek je prišel hitro, tudi izkoristili so ga učenci bolje kot prvo noč, saj mrzlo vreme in aktivnosti skozi ves dan jemljejo energijo, ki jo je potrebno nadoknadit.

Šola v naravi, sreda, 3. dan

Polovica šole v naravi je za nami. Sreda je vedno dan, ki je nekoliko bolj čustven, saj mnogi pogrešajo domače, nekaj je tudi manjših zdravstvenih težav (glavoboli, boleče grlo…). Po izvrstnem zajtrku smo se odpravili na smučišče. Le še ena skupina ni bila na sedežnici, prav vsi učenci pa zelo lepo napredujejo. Proti koncu dop. dela se je na smučišče spustila megla, zapihal je mrzel veter, tako da smo bili skeptični, kako bo tole izgledalo po kosilu. Presenetljivo se je nebo razkadilo, bilo je prav super! Po popoldanski malici smo odli še na nočni pohod, z lučkami. Učenci so uživali v snegu, skakali vanj, delali angelčke, se dričali po hribu… Večer je bil zopet nogometno obarvan. Toda še prej je bilo potrebno napisati dnevnik. Motivacija je bila dovolj velika, saj brez opravljene naloge ni bilo ogleda. Pri nekaterih pa so bile “učke” že pretežke, tudi roka pod brado ni zdržala utrujenosti, tako da so se raje pripravili in odpravili že spat.

Šola v naravi, četrtek, 4. dan

Kakšen dan! Dopoldne nas je pričakalo sonce, modro nebo in fantastična smuka. Na smučišču so danes učenci imeli tudi možnost tekmovanja na postavljeni progi in z meritvami , tako da je bilo tudi čutiti vznemirjenost zaradi tega. Danes je bil postanek za čaj zelo kratek, saj je bilo vreme res lepo in ni nikogar zeblo. Pred kosilom pa se je nenadoma iz doline prikradla megla in popolnoma prekrila smučišče. Tako so učenci imeli po kosilu dokaj težavne pogoje, kljub temu pa navdušenje nad smučanjem ni pojenjalo. Po popoldanski malici je bilo na sporedu predavanje člana gorske reševalne službe, po večerji pa je sledil zabavni večer z glasbo (disko). Otroci so uživali, plesali skoraj 2 uri tako, da se je tudi zamaknil čas za nočni počitek. Jutri je zadnji dan, čaka nas še dopoldansko smučanje in po kosilu odhod domov.

Šola v naravi, petek, 5. dan

Že ponoči je dež neusmiljeno padal in močil smučarsko progo, tako da tudi zjutraj pogled skozi okno ni bil prijeten. Ker se tudi po zajtrku vreme ni izboljšalo (megla, veter in rosenje), smo zaradi varnosti smučanje morali odpovedati. Tako so imeli učenci malo več časa za pakiranje in pospravljanje. Dopoldne smo tako izkoristili za podelitve nagrad najboljšim smučarjem na tekmovanju, najboljši sobi pri ocenjevanju, ponovili smo plesne koreografije, katere usvajamo pri predmetu Šport. Odigrali smo tudi pantomimo in napisali prispevke za Kamančke (literarne prispevke). Tako nam je čas do kosila hitro minil, nato je prišel avtobus, kar je pomenilo nalaganje opreme in odhod domov.

POZOR! Avtobus bo parkiral tam, kjer smo startali (parkirišče pred občino), predvidoma ob 16.30! (Morebitno sprememembo objavimo na poti, odvisno od prometa)