Šola v naravi 2021/2022 – 7. razred

ponedeljek, 23. maj 2022

Sedmošolci smo se po jutranjem sestanku in malici v šoli kar hitro odpravili na avtobus, ki nas je odpeljal končno v našo šolo v naravi, katero smo tako že pogrešali. V CŠOD Radenci smo prišli točno ob napovedani uri, kjer nas je že pričakala vodja doma Nina in nas prav prijazno pozdravila. Namestili smo se v sobe in kar takoj začeli z aktivnostmi. Prva aktivnost je bila postiljanje postelj in priprava na učenje. Po kosilu, ki je bilo odlično, smo se razdelili v dve skupini ter se izmenično podučili o življenju v vodi. Po večerji pa smo se skupini izmenjali pri spoznavanju kač ter z igrami z žogo. 

Ne smemo pozabiti povedati, da je hrana tukaj odlična in se trudimo obdržati red in disciplino tudi pri tem. Upamo, da se bomo veliko naučili. Vreme nam je trenutno naklonjeno, Kolpa pa tudi ni več premrzla, tako da komaj čakamo, da bomo skočili v kopalke in se ohladili v vodi.

torek, 24. maj 2022

Dan smo pričeli, kot se spodobi. Zjutraj. Že takoj po vstajanju, smo se razdelili, saj se je osem sošolcev odpeljalo na regijsko tekmovanje iz plesa, ostali pa smo se po jutranji telovadbi in zajtrku odpravili na krajši pohod ob Kolpi vse do kraške jame Kobljače, ki je s 346 metri rovov ena daljših izvirnih jam ob reki Kolpi. Prehodili smo tudi en del najjužnejše poti Radenci – Damelj, na kateri so nam slovenski policisti pokazali, kako vestno opravljajo svojo delo (so zaznali gibanje in prišli preveriti), ob koncu poti pa smo za malico si spekli hrenovke na palicah. 

Po vrnitvi iz 11 kilometrske pešpoti smo se po kosilu razdelili na dve skupini. Ena skupina je šla v naravo se učiti preživetja, druga pa je spoznavala belokranjske posebnosti – izdelovanje pisanic. Ugotovili smo, da ni ravno enostavno si pripraviti zatočišča pred nevihto ter zakuriti ogenj brez vžigalic ali vžigalnika.

Ker smo bili pridni in hitro končali z obveznostmi, smo se odpravili do brega reke Kolpe, kjer smo se osvežili v včeraj izmerjenih 20,2 °C. Za zaključek dneva smo se podružili z žogo in s prijatelji ter navezovali stike s prijatelji iz Prekmurja, ki so tudi tukaj v domu. 

Staršem sporočamo, da dobro jemo, se imamo fajn in že komaj čakamo, da se zjutraj zbudimo, saj nas jutri čaka …

sreda, 25. maj 2020

Dan smo pričeli tako kot vsako jutro. Z jutranjim bujenjem ter telovadbo, da naše telo in možgani dobijo dovolj kisika za delovanje. Po zajtrku prvakov smo se razdelili v dve skupini ter spoznavali orientacijo v prostoru ter tekmovali pri raziskovanju kraja ter spoznavali prst v okolici doma. Ko smo imeli prosti čas smo se sprehodili do bližnje Kolpe in se ohladili nad jezom. Z navdušenjem smo si ogledovali parkirane kanuje, katere bomo preizkusili jutri. Po kosilu smo spoznali črnega močerada, ki je belokranjska posebnost. To je črna človeška ribica, ki je prisotna le na parih kvadratnih kilometrih v Beli krajini. Nismo ga sicer našli, smo pa poleg njega raziskali tudi kulturno dediščino kraja ter spoznali marsikatero zanimivost. Po večerji pa smo se sprehodili še do bližnje Radenske stene, ki nam je nudila čudovit pogled na sončni zahod.

Že komaj čakamo, da se zjutraj zbudimo in opravilo nove aktivnosti.

četrtek, 26. maj 2022

Nov dan nam je prinesel težko pričakovane dejavnosti. Po jutranji telovadbi, pregledu sob in zajtrku, kar nam je prišlo že v rutino, smo se ena skupina odpravila na Kolpo, kjer smo se naučili držati vesla, loviti ravnotežje ter ostati suhi. Ja, peljali smo se s kanuji in kajaki. Ugotovili smo, da je v kajaku precej težko obdržati ravnotežje, vendar ko dobiš tisti “grift”, gre kot po tekočem traku. In prav vsi smo speljali brez padca v vodo, kljub rešilnim jopičem in čeladam, ki so nas varovale pred morebitnim padcem. 

Druga skupina pa je v tem času raziskovala bližnji gozd. Ugotavljali smo, katere živali živijo in kakšne rastline tam rastejo. Vse kar smo nabrali v gozdu, smo nato odnesli v učilnico ter pogledali še pod povečevalnim steklom in pod mikroskopom. Po opravljenih aktivnostih sta se skupini zamenjali, tako da smo vsi izkusili vse.

Po kosilu smo se zopet razdelili v dve skupini, ravno takšni, kot smo jih imeli v torek, ko smo se učili preživetja v naravi ter izdelovanju pisanic, le da sta to izkušali skupini, ki tega v torek še nista.

Ker smo bili pridni in so bili učitelji zadovoljni z nami, smo se pred kosilom odpravili še na zadnje kopanje v Kolpo. Danes 🙂

Kot se spodobi za zadnji večer, smo po večerji odšli na ples in preverjali, če so pri komu mogoče preskočile kakšne iskrice prijateljstva. Predvsem pa smo se pogovarjali o vsem, kar smo doživeli in kaj nam učitelji pripravljajo kot presenečenje za zadnji dan. Dan smo zaključili z “nočno” odbojko.

petek, 27. maj 2022

Zadnji dan je minil poln navdušenja nad celotnim tednom. Bili smo prevzeti od vseh novih stvari, ki smo jih doživeli in koliko novih stvari smo se naučili. Po opravljeni jutranji rutini (vstajanje, razgibavanje, zajtrk) smo namesto jutranje telovadbe imeli pakiranje stvari in pospravljanje sob. Po zajtrku pa smo se odpravili na zadnje dejavnosti. En razred je odšel na supe, drugi pa s kolesi na raziskovanje doline ob Kolpi, po pavzi pa smo se zamenjali. Po kosilu smo se poslovili od doma, ki nas je gostil zadnji teden, učiteljem v CŠOD smo se zahvalili za njihovo znanje, mi pa smo se na poti domov še ustavili na Sodevski steni, kjer smo še zadnjič videli razgled nad dolino, ki nam je nudila čudovit teden in nove izkušnje, nato pa smo se odpravili proti domu, polni navdušenja in v pričakovanju, da domačim delimo krasne izkušnje, ki smo jih dobili ta teden. Veseli pa smo bili predvsem zato, ker so bili naši učitelji zadovoljni z nami.