Šola v naravi 2017/2018, 3. razred Cerkno

Ponedeljek, 16. oktober 2017

Učenci 3. razredov smo se ob 8. uri zjutraj odpravili proti Cerknemu, kamor nas je vodila plavalna šola v naravi. Megleno jutro in stalna vprašanja “koliko še?” sta bila naš sopotnik vse do s soncem obsijane smučarske vasi, kjer smo se nastanili v novo zgrajenem CŠOD Škorpijon. Zares krasen dom, kjer ima vsaka soba svojo kopalnico, je navdušil tudi učence. Nekoliko manj navdušenja so imeli učenci ob oblačenju posteljnine, kjer je bila pomoč učiteljev neizbežna 🙂 Sledila so pravila in navodila v domu, kosilo in 5 minutni sprehod do bazena v hotelu Cerkno. Bazen, kjer smo bili sami, spet odlični pogoji. Preverili smo plavalne sposobnosti, se razdelili v 5 skupin in akcija. Kaj hitro sta minili 2 uri, ki sta bili danes namenjeni plavanju, že smo hiteli v dom, na malico in popoldanski delavnici, “Fotolov po Cerknem” in “Kaj lahko zgradim”. Po večerji je sledil še krajši sprehod z lučkami do bližnjega oddajnika.

Torek, 17. oktober 2017

Mirna noč je minila kot bi trenil. Po samopostrežnem zajtrku smo se odpravili na pohod do bolnice Franja. Tam nas je prijazen vodič popeljal po soteski in nam preko partizanskih zgodbic razlagal zgodovino in pomembnost te bolnice za takratne čase. Sam ogled je zelo pritegnil otroke, ki so si z zanimanjem ogledovali lesene barake (obnovljene leta 2009, saj je originalne leta 2007 odnesla povodenj) in razmere, v katerih so delovali takrat. V sončnem dopoldnevu smo prijetno utrujeni prišli na kosilo nazaj v dom, se najedli, v nahrbtnike pripravili stvari za bazen in že smo namakali utrujene noge v vodi ter se učili plavalnih zavesljajev. Popoldanski čas smo zapolnili z enakimi delavnicami kot včeraj, le da smo razreda obrnili. Naporen dan je pustil posledice pri večerji, kjer so učenci nekaj več časa namenili vnašanju hrane in izgubljeni energiji. Sledil je še družabni večer ob ognju in čas je bil za počitek. Jutri nas čaka dvojni obisk bazena!

Sreda, 18. oktober 2017

Naši otroci so vajeni zgodnega vstajanja, tako da so nekateri danes vstali že pred budilko. Po zajtrku smo odšli na bazen, kjer smo utrjevali in nadgrajevali naše plavalne sposobnosti. Skoki v bazen, plavanje “mrtvaka”, nekatere skupine so že mahale tehniko kravl, nekateri so prvič potopili obraz v vodo… Pestro dogajanje smo prekinili z odhodom nazaj v dom na kosilo, po katerem smo se vrnili na bazen. Vmes smo sušili brisače, iskali kopalke, pa pogrešane nogavice, “nikogaršnje” majice itd… Popoldanski delavnici sta bili aktivni. Ena skupina je gradila bivake in delala vozle, druga pa je plezala po plezalni steni in se igrala športne igre. Vsi pa so z nestrpnostjo čakali na večerjo, zaradi lakote in pa zaradi pice! Tokrat ni ostal niti košček, česar so bile kuharice zelo vesele. Po večerji smo se odpravili na ogled Lauferjev, Cerkljanskih pustnih šem, po katerih se imenujejo tudi sobe v CŠOD, kjer smo nastanjeni. Otroke je predstavitev in maske zelo pritegnila, veliko je bilo vprašanj in ogledovanja vseh mask. Sledila je priprava na nočni počitek, umivanje zob in hihitanje po sobah, ki pa je zaradi utrujenosti hitro zamrlo… Jutri nas čaka še en naporen dan 😉

Četrtek, 19. oktober 2017

To jutro tudi budilka ni zbudila učencev, zato je dežurni učitelj prebujal zaspane obraze po sobah. Danes smo imeli enak program kot včeraj, le popoldne sta se skupini zamenjali. Na plavalnem delu smo danes že preverjali sposobnosti, katere bomo jutri potrdili na preizkusu. Dežurni učenci so po koncu kosila nosili prazne pladnje s hrano, kar je bil znak, da je poraba energije velika. Ves čas so učenci tudi “obletavali” kotiček s suhim sadjem in orehi, kateri v prvih dneh še niso bili tako priljubljeni. Ko je človek lačen in utrujen je tudi navaden jogurt več kot dobrodošla malica, kot se je izkazalo danes. Popoldne je vedno več pogovorov učencev naneslo na večer, na zabavo, pa na to, da se gre že jutri domov, kar nekateri že komaj čakajo. Po večerji in obvezni partiji ročnega nogometa, katerega fantje že res dobro obvladajo, smo imeli podelitev priznanj za najbolj urejeno sobo in pa priznanja za udeležbo v ŠVN tu na Cerknem. Nato pa je na sceno stopil DJ, ugasnil luči, prižgal disko kroglo, glasbo in zabava se je pričela. Obvezen “Despacito” (največji hit letošnjega leta) za začetek in tako dalje… Pred spanjem smo morali že tudi spakirati kovčke za jutrišnji odhod. Kdor tole bere danes, predvidevamo da se vrnemo jutri okoli 15.30 ure v Šmarjeto (če le ne bo česa nepredvidljivega). Zdaj pa spat, jutri plavamo zares!

Petek, 20. oktober 2017