Šola v naravi 2016/2017 – 3. razred

Torek, 3. januar 2017

Učenci 3. razredov smo se ob 8. uri zjutraj odpravili proti Ptuju, mestu kurentov. Nekaj začetne zaskrbljenosti zaradi snežnih razmer je kmalu pregnalo sonce, ki nas je pozdravilo kmalu po prihodu v Celje, od koder smo se po avtocesti odpeljali našemu cilju nasproti. V CŠOD Štrk smo prispeli ob 10.30 uri, že močno nestrpni, kakšne aktivnosti bo prinesel dan. O snegu ni bilo ne duha ne sluha, sonce je obsijalo dom, ki je nekoliko ven iz mesta, v bistvu je precej na samem, sredi ravnine, imenovane Dravska ravan. Hitro smo pojedli kosilo ter se z nahrbtniki zopet vkrcali na avtobus, ki nas je peljal do Term Ptuj. Nekaj organizacijskih napotkov, pravil, preverjanje plavanja, razporeditve v skupine, igre v vodi ter učenje plavanja so nas pošteno utrudili. Na poti nazaj v dom smo kljub temu, da vožnja traja le 10 minut, že skoraj zaprli trudne učke. Po večerji smo imeli zabavno nalogo, s posteljnino obleči naš prostor za nočni počitek v naslednjih štirih dneh. Ni vse tako lahko, kot doma, ko nam mama vse postori. No, z nekaj pomoči smo uspeli tudi urediti tudi to, si umili zobke, se preoblekli v pižame in po risanki za lahko noč, popadali v posteljo. Za prvi dan je bilo dovolj.

Lahko noč 🙂

Sreda, 4. januar 2017

Drugi dan našega bivanja v CŠOD Štrk na Dravski ravnini je bil zelo aktiven. Po zajtrku smo se odpravili peš proti največjemu umetnemu jezeru v Sloveniji, Ptujskemu jezeru, na katerem smo si ogledali eno izmed manjših hidroelektrarn. Le ta leži v vasi Markovci, ki je širnemu svetu znana kot domači kraj kurenta, katerega kip smo si na poti do jezera tudi ogledali. Po dveh urah hoje in vmesnem postanku smo se vrnili na kosilo, kjer so nas tukajšnji kuharji in kuharice zopet presenetili. Vse pohvale njim, ki skrbijo, da so naši želodčki polni okusne hrane 🙂 Popoldne smo zopet preživeli na bazenu. Prav vsi smo se že spustili po toboganu, učimo se že proste plavalne tehnike t.i. kravl, z enim očesom pa pogledujemo proti petkovem ocenjevanju, za kar pridno vadimo. Po večerji smo tokrat imeli dve delavnici (športne aktivnosti in družabne igre), kateri smo izmenjaje obiskali. Mnogim so se oči zapirale že med večerjo, zato ne gre dvomiti, da bo danes zvečer po sobah kmalu tišina…

Četrtek, 5. januar 2017

Zjutraj smo pričakovano še trdno spali, ko nas je vodja doma, Vlado, zbudil. Še vsi zaspani smo gledali skozi okno, kjer so nenadoma pričele poplesavati snežinke. Ne, nismo več sanjali, res smo tudi tukaj na Ptuju dobili malo snega, ki je pobelil pokrajino. Dopoldne smo imeli dve delavnici, v eni smo se učili streljati s pravim lokom, v drugi pa smo izvedeli vse o kurentu in tudi likovno ustvarjali na to temo. Sledilo je kosilo. Ves čas imamo pri obrokih pravilo, da si na krožnik naložimo, kolikor lahko pojemo, ter da ničesar ne mečemo stran. Učenci imajo na voljo samopostrežne porcije, in po nekaj težavah, smo tudi tukaj uspeli doseči, da ne zavržemo ničesar. Vse pohvale vredno! Popoldne smo se odpravili na bazen, kjer smo utrjevali znanje, ga nadgrajevali. Vsi smo pripravljeni za jutrišnji preizkus plavanja! Po prihodu v dom je sledila večerja in slikovni pregled dogajanja na bazenu, nato pa priprava na zaključni večer. Vsaka soba se je predstavila s svojo točko, nekateri so plesali, drugi peli, spet tretji govorili šale… Na koncu je sledil ples, z ugasnjenimi lučmi, z disko kroglo in laserjem, z meglo… Skratka, kot se je izrazil eden od učencev, bila je dobra “žurka” 🙂 Ker smo ostali budni nekoliko dlje, nam je jutri zjutraj namenjenega tudi pol ure več spanca. Nekateri že nestrpno čakamo, da bomo ob 16.30, kot je načrtovano, že lahko skočili staršem v objem. Še eno noč zdržimo, pa smo. Lahko noč!