
Obvestila
Ni zadetkov
Iskane strani ni mogoče najti. Poskusite z drugačnimi iskalnim nizom ali uporabite navigacijske menije.
Rastoča knjiga 2024 – Vsak korak pripoveduje zgodbo
Vozi me vlak v daljave, daleč tja v širni svet … pravi znana pesem. Nam pa ni treba pogledati daleč čez rodno grudo, saj so vse lepote zbrane v šmarješki dolini. Kamor seže pogled, nas pozdravljajo vinorodne gorice, mokrišča, grički s čudovitimi razgledi na okoliške vasi in številni vodni viri, ki bogatijo to čudovito pokrajino.
Rastoča knjiga, simbol učenosti, vrednot in napredka, ima v šmarješki dolini posebno mesto. Projekt, ki ga Osnovna šola Šmarjeta pod mentorstvom učiteljice Kristine Ščuka z ljubeznijo neguje že osmo leto, je letos zaživel v novi podobi. Na prireditvi, ki je potekala v sproščenem in ustvarjalnem duhu, smo obeležili pomemben mejnik – digitalizacijo Rastoče knjige. Združili smo moči s projektom Inovativne pedagogike 5.0 in izdali elektronsko različico Rastoče knjige z naslovom Vsak korak pripoveduje zgodbo.
V digitalni Rastoči knjigi lahko zdaj najdemo sodobno oblikovan popotnikov vodnik Po dolini šmarješki nas vodi korak, v katerem je zbranih kar 13 čudovitih poti po šmarješki pokrajini. Poti so premišljeno zasnovane tako, da obiskovalcem približajo krajevne lepote, pri tem pa jih navdihujejo tudi vrednote, kot so prijateljstvo, zdravje, kulturna dediščina, sreča, ljubezen, mir, hrabrost, razvoj in vztrajnost. Vsaka pot je označena s težavnostjo, ki jo prikazuje število marjetk, kar popotnikom omogoča enostavno načrtovanje izletov.
Simbol projekta, kip deklice z Rastočo knjigo, je letos znova pridobil novo knjigo. Tako nas Marjetka, ki ponazarja neprestano rast in učenje, še naprej spodbuja, da se z vsakim korakom naučimo nekaj novega in z odprtim srcem sprejemamo vrednote, ki bogatijo našo skupnost.
Za izvedbo letošnjega projekta se iskreno zahvaljujemo vsem podpornikom – Državnemu svetu RS, Zavarovalnici Triglav in Občini Šmarješke Toplice. S skupnimi močmi ohranjamo tradicijo, hkrati pa zrelo sledimo sodobnim trendom, ki povezujejo preteklost s prihodnostjo.
Marjetkina zgodba raste naprej – in z njo tudi šmarješka dolina.





Naravoslovni dan: Iz narave in preteklosti za prihodnost
V četrtek, 14. 11., in petek, 15. 11., so imeli učenci višje stopnje naravoslovni dan z naslovom Iz narave in preteklosti za prihodnost.
Šestošolci so v delavnici »Reci ne nasilju« pod vodstvom prostovoljcev OZRK Novo mesto spoznavali pomen spoštljivih medsebojnih odnosov. Preizkusili so se tudi v pripravi tradicionalnih slovenskih jedi in ugotovili, da so žganci in kislo zelje prav okusni. 😊
Sedmošolci so v delavnici »Če ne veš, vprašaj« razreševali svoje najstniške zagate. Ob pomoči gospe Marije Golob iz Društva upokojencev Novo mesto so se naučili izdelovati cvetje iz krep papirja.
Osmošolci so obiskali Hišo kranjske čebele v Višnji Gori, kjer so si ogledali razstavo in sodelovali v delavnici, v kateri so raziskovali, kako pomembne so čebele za pridelavo hrane.
Devetošolci so se odpravili v Center biotehnike in turizma Grm. Tam so si ogledali posestvo, spoznali njihove izobraževalne programe in sodelovali v delavnicah s področja biotehnologije.
Nekaj utrinkov z naravoslovnih dni si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.
Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk
Letos med 11. in 17. novembrom prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki nas spodbuja k temu, da raje posegamo po lokalno pridelani hrani in zopet odkrijemo slovenske tradicionalne jedi.
Glavni cilj Tedna slovenske hrane je podpora domačim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje domače samooskrbe, ohranjanja čistega in zdravega okolja, ohranjanja podeželja, varovanja kmetijskih zemljišč, seznanjanja mladih s postopki pridelave in predelave hrane ter spodbujanja zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.
Tudi v šoli bomo Teden slovenske hrane obeležili z različnim dejavnosti, skozi katere bomo spoznavali, da ima lokalno pridelana hrana številne prednosti.
Ta teden bo tudi čas za pogovor in razmišljanje o pomenu zdrave prehrane in o tem, kako zmanjšati količino zavržene hrane.
Pa tudi na šolskem jedilniku bo v tem času še več lokalne hrane in slovenskih tradicionalnih jedi.
Teden bomo zaključili s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom, ki letos poteka pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«. Tudi letos se bomo posladkali z medom, maslom, kruhom, mlekom in jabolki naših lokalnih pridelovalcev.
Več informacij o projektu Teden slovenske hrane in Tradicionalni slovenski zajtrk najdete na povezavi
https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk/
https://www.nasasuperhrana.si/clanek/teden-slovenske-hrane-2024/







