NISI SAM – Pismo drobne pozornosti

V mesecu novembru smo se pridružili natečaju OZRK Novo mesto Nisi sam – Pismo drobne pozornosti. Z natečajem so na Rdečem križu želeli učence spodbuditi k pisanju starejšim, ki so  zaradi ukrepov povezanih s preprečevanjem epidemije, vse bolj osamljeni. Obenem pa je bila to tudi dobra priložnost za krepitev medgeneracijske povezanosti.

Odziv je bil res velik. Sodelovalo je večina učencev od drugega do devetega razreda, pa tudi otroci v vrtcu.

Napisali smo 248 pisem, jim polepšali s fotografijami in risbicami ter dodali še kakšno pesmico ali šalo za povrh.

Predvsem pa smo s pismi poslali veliko objemov, nasmehov, dobrih želja  ter spodbudnih besed in velikokrat pripisali, da bomo veseli odgovora.

Pisma smo v šoli natisnili, jih vložili v pisemske ovojnice, opremili z nalepkami  in odnesli na Rdeči križ.  Tam jih  bodo priložili darilom, ki  jih v prazničnem času  prejmejo vsi starejši od 79 let na območju OZRK Novo mesto, torej tudi v naši občini.

Učiteljica Mojca Pacek je ob rob sodelovanja na natečaju zapisala, kako pomembno se ji zdi, da imajo otroci priložnost, da lahko pomagajo in se naučijo, da največ štejejo dobra dela za katera nihče ne ve in za katera nam nihče  ne ploska. In taki projekti nam omogočajo prav to.

Zato hvala tudi gospe Nuši Rustja, prostovoljki pri OZRK Novo mesto in pobudnici natečaja Nisi sam – Pismo drobne pozornosti, ob katerem smo lahko naše otroke učili prostovoljstva in srčnosti.

Za konec pa še misel sv. Miklavža, ki nas bo obiskal v teh dneh: »Če bi vsak delil, kar ima, bi vsi imeli dovolj.«

Poskušajmo biti tudi mi kdaj pa kdaj kot Miklavž  in tistim, ki imajo manj od nas, z drobnimi pozornostmi polepšajmo dan.

Objavljeno v novice | Komentiraj

adventni koledar šolskega pevskega zbora in šolske knjižnice

Člani šolskega pevskega zbora skupaj z učiteljico Tadejo Molan Žinko, njihovo mentorico, so vam pripravili adventni koledar za leto 2020. Vsak dan lahko odprete posamezno okno in poslušate božično oz zimsko pesmico. Hkrati pa lahko uživate v slikah iz naših decembrskih dobrodelnih koncertov oz nastopov pevskega zbora.

Na enak način pa lahko predvsem mlajši uživate v adventnem koledarju šolske knjižnice, kjer lahko dnevno poslušate pravljico oz božično /zimsko otroško pesem. Adventni koledar šolske knjižnice se nahaja na spletni strani šolske knjižnice.

Če vam vgrajenega adventnega koledarja pevskega zbora ne prikaže pravilno, kliknite tukaj, da vas popelje na originalno spletno stran.

Objavljeno v novice | Komentiraj

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tudi letos bomo na tretji petek v novembru obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk (TSZ), ki bo letos že deseti po vrsti. Njegova izvedba bo zaradi epidemije covid-19 letos drugačna.

Letošnji STZ poteka s sloganom »Zajtrk z medom – super dan!« Projekt je letos namenjen predvsem ozaveščanju širše javnosti o pomenu slovenske hrane in nas spodbuja naj  doma ali pa na delovnem mestu zajtrk pripravimo z izbranimi slovenskimi živili, kot so med, maslo, mleko, kruh in jabolko, saj ga v klasični obliki po vrtcih in šolah ne bomo mogli izvesti.

Kot vsako leto bomo v naši šoli tudi letos izvedli naravoslovni dan z naslovom IZ NARAVE IN PRETEKLOSTI ZA PRIHODNOST, tokrat žal seveda od doma.

Tudi  zajtrkovali bomo doma in Slakovega Čebelarja bomo zapeli vsak zase.

Naloge so naravnane tako, da bodo učenci v čim večji meri preživeli dan brez računalnika in telefona. Spodbujajo jih k razvijanju zdravih življenjskih navad, čuječnosti in empatije do soljudi.

Veseli bomo, če se  zajtrku in drugim dejavnostim pridružite tudi starši, seveda če vam to čas dopušča.

Ob Slovenskem tradicionalnem zajtrku si oglejte tudi dva kratka filmčka, posneta v ta namen.
Slovenski tradicionalni zajtrk
Slovenski tradicionalni zajtrk za zdrav način življenja

Pesem o zajtrku

Zajtrk je obrok,
ki  pametno ga izpustiti ni,
drugače možgani upirajo se,
poslušanju snovi.

Okusen je zajtrk seveda lahko,
le jajčka na oko,
ali pa kruh,
in seveda med!

Pomembno je tudi vedeti to,
da zajtrk nezdrav škodi zelo,
zato čim manj sladkega naj v tvojem zajtrku bo.

Ne pozabi torej na zajtrk,
in to čisto vsak dan!
Če jedel boš, ko dan se zbudi,
lažje ti bo vse delati.

Irena Prešeren, 6.b

Objavljeno v novice | Komentiraj

Rastoča deklica

Simbol Rastoče knjige je na OŠ Šmarjeta kip deklice, ki v rokah drži knjigo. Kip je avtorsko delo gospoda Francija Kocjana, narejen je iz enega kosa kamna. Vsako leto deklico, ki smo jo poimenovali Marjetka z rastočo knjigo, dvignemo za nekaj centimetrov, podnjo pa podstavimo novo kamnito knjigo, ki predstavlja naše delo v določenem letu.
Letos smo naše moči usmerili v koledar in združili koristno z uporabnim. V letu 2021 boste namreč lahko zapisovali pomembne datume in dogodke v naš koledar, ki bo hkrati tudi pregled najpomembnejših mejnikov v šolstvu v šmarješki dolini. Na prvi strani, na kateri bo tudi mesečni koledar, boste lahko opazovali fotografije stare šole v Šmarjeti, šole na hribčku, gradnje vrtca …, na zadnji strani pa prebrali zanimivosti o določeni temi, ki jih je v spomin iz arhiva priklical učitelj Jože Novak. Seveda ne manjkajo ilustracije in zgodbe oziroma pesmi šmarjeških osnovnošolcev, ki so pod vodstvom učiteljice Vide Cizel ustvarjali razna umetniška dela, povezana z določeno vrednoto. Rdeča nit Rastoče knjige je namreč spodbujanje vrednot, ozaveščanje o njih skozi branje knjig, vzgojo … Na koncu bo dodanih 12 razglednic, na katerih bodo ilustracije naših učencev in fotografije šole in vrtca.
Na koncu leta, ko bo koledar odslužil svojemu namenu, boste lahko spodnje liste odtrgali, zgornji pa bodo ostali povezani v lično knjigo, zato smo projekt tudi naslovili Od kamenčka do mozaika. Dvanajst mesecev bo ustvarilo zgodbo.

Koledarje smo natisnili, sedaj pa čakajo na “zdrave čase”, da jih naši uporabniki dobijo. 

 

koordinatorica projekta Kristina Ščuka

Objavljeno v novice | Komentiraj

ZAGOTAVLJANJE TOPLEGA OBROKA ZA UČENCE

Učenci, za katere je v času zaostrenih epidemioloških razmer organiziran pouk na daljavo imajo možnost brezplačnega toplega obroka. Slednji pripada učencem, pri katerih povprečni mesečni dohodek na osebo, ugotovljen v odločbi o otroškem dodatku, ne presega 382,82 evra.

V primeru, da obrok potrebujete preberite obvestilo in izpolnite prijavnico.

Objavljeno v novice | Komentiraj

IZOBRAŽEVANJE NA DALJAVO

Vlada RS je zaradi trenutnih epidemioloških razmer v državi v četrtek, 5. 11. 2020, sprejela sklep, s katerim je za 7 dni podaljšala uporabo omejitev, določenih v Odloku o začasni prepovedi zbiranja ljudi v zavodih s področja vzgoje in izobraževanj (Ur. list RS, št. 152/20).
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je izdala sklep, s katerim je zaradi epidemiološke situacije in izvajanja ukrepov za preprečitev širjenja virusa COVID-19 določila, da se bo od 9. 11. 2020 dalje vzgojno izobraževalno delo v šolah za vse učence izvajalo na daljavo.  

IZOBRAŽEVANJE NA DALJAVO – USMERITVE

URNIKI so objavljeni na naši spletni strani

Objavljeno v novice | Komentiraj

Učenci OŠ Šmarjeta zmagovalci Startup vikenda

Po uspešnem sodelovanju na podjetniškem izzivu so se učenci OŠ Šmarjeta 6. in 7. novembra 2020 udeležili še enega podjetniškega dogodka – Startup vikenda 2020. Dogodek je bil zaradi trenutnih razmer izveden preko spleta, kar pa motivacije učencev ni prav nič zmanjšalo. Eva Šketelj, Katja Robek, Sara Gorenc, Sara Vrščaj, Vid Kraljič in Žak Jeglič so zagnano zavihali rokave in pridno delali na razvoju lastne podjetniške ideje. Tokrat jim izziva ni zastavil Razvojni center Novo mesto, temveč je vsaka ekipa iskala rešitve za drug problem, ki so ga sami zaznali pri sebi, svojih bližnjih ali v okolju. Gospod Aleksej Metelko jih je vodil skozi proces oblikovanja poslovnega načrta, ki je obsegal raziskovanje trga, ustvarjanje idej, prototipov in stroškovnikov, testiranje rešitev ter pripravo predstavitev. Učenci so tako v dveh dneh pridobili ogromno izkušenj o podjetništvu in medsebojnem sodelovanju. Ob zaključku prvega dneva jim je povratne informacije ponudila gospa Regina Bajc iz Primorskega tehnološkega parka, vodja projekta POPRI. Drugi dan pa jih je obiskal še skriti gost Nik Škrlec, ki je spregovoril o svojih uspehih in neuspehih, talentih in hobijih. Nekaj učencev je celo tekmovalo z njim v sestavljanju Rubikove kocke.

Startup vikend se je zaključil s 3-minutnimi predstavitvami strokovni komisiji v sestavi Maje Vukša, lastnice znamke Brain Train, ter Mihe Bradača s Šolskega centra Novo mesto. Ideja Milni junaki učencev OŠ Šmarjeta je bila ocenjena kot najboljša, zato so osvojili 1. mesto in s tem glavno nagrado – obisk WOOP Trampolin parka v Ljubljani. Vsem učencem iskreno ČESTITAMO za dosežen uspeh in jim želimo, da bodo lahko nagrado čim prej unovčili.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Zaprtje vrtca Sonček

Obveščamo vas, da bo v času od 26. oktobra do 6. novembra 2020 vrtec Sonček ZAPRT. Več si preberite na spletni strani vrtca.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Tabor za nadarjene: Podjetništvo in ptujska kulturna dediščina

Učenci OŠ Šmarjeta ter učiteljici Kristina Hribar in Manca Seničar smo se še ravno pravi čas odpravili na vikend tabor za nadarjene, ki je potekal od 9. do 11. oktobra 2020 v CŠOD Štrk na Ptuju. Tema letošnjega tabora je bilo podjetništvo, poleg tega pa smo spoznavali še ptujsko kulturno dediščino: tradicionalne jedi Ptujskega polja, mesto Ptuj, njegovo zgodovino in grad. Tabor smo tako vsebinsko povezali s podjetniškimi aktivnostmi pod okriljem Razvojnega centra Novo mesto, v katere se OŠ Šmarjeta letos prvič vključuje, saj smo se želeli kar najbolje pripraviti na nove izzive.

Na podjetniških delavnicah so učenci preko iger razvijali spretnosti, pomembne za poslovni uspeh, spoznavali elemente podjetniškega procesa in oblikovali načrt za svoj izdelek oziroma storitev. Nastalo je kar nekaj zanimivih idej, npr. objemalna odeja, električna rolka, inštrukcije za otroke itd., učenci pa so kljub napornemu dnevu, ki je bil za njimi, pokazali veliko ustvarjalnosti in motivacije za delo.

Sobotno dopoldne smo preživeli na Ptujskem jezeru, do katerega smo se odpravili peš, nato pa smo se popeljali po njem z zmajskimi čolni. Med vožnjo, ki je zahtevala dobro usklajenost veslačev, smo izvedeli še nekaj zanimivih dejstev o Ptujskem jezeru, živalih, ki živijo v in ob njem ter dogodkih, ki se vsako leto odvijajo v njegovi bližini. Ali ste vedeli, da Ptujčani za prvi maj prižgejo kres kar na splavu?

Na delavnici tradicionalne ptujske peke so učenci spekli pogače z ocvirki (ocvirkovke) in naredili skutin namaz z zelišči ter bučnimi semeni. Oboje jim je zelo teknilo in dalo potrebno energijo za večerni sprehod z lučkami.

Zadnji dan tabora nam je bilo vreme nekoliko manj naklonjeno, a nas to ni oviralo pri raziskovanju mesta Ptuj in njegovih znamenitosti. Tekom vodenega ogleda smo spoznali njegovo zgodovino, si ogledali pomembne stavbe in spomenike, posebej pa nas je navdušil grad s svojimi zbirkami pustnih mask, glasbil in orožja. Z zanimanjem smo si ogledali prostore, v katerih so živeli graščaki, in predmete, ki so jih uporabljali.

Z učenci smo preživeli pester in zanimiv vikend, v katerem se je našlo nekaj za vsakogar. V domu Štrk smo se dobro počutili, pridobili novo znanje in izkušnje, med učenci pa so se spletle tudi nove prijateljske vezi. Upamo, da nam bo v prihodnjih mesecih uspelo izvesti še kakšno zanimivo skupno delavnico.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Organizacija pouka v času od 19. do 23. oktobra 2020

Zaradi šolanja od doma za učence od 6. – 9. razreda imamo na šoli nekaj sprememb v organizaciji pouka. Kakšne so te spremembe si lahko preberete v obvestilu.

Objavljeno v novice | Komentiraj