Nagovor ministrice prof. dr. Simone Kustec ob Tradicionalnem slovenskem zajtrku

Objavljeno v novice | Komentiraj

Razveselili so se koles

Rotary klub Novo mesto s svojo dobrodelnostjo večkrat priskoči na pomoč tudi učencem naše šole. Tokrat je dobrodelni klub šoli podaril 9 izpravnih koles, ki smo jih danes, 4. 6. 2021, razdelili med učence. Učenci so bili koles zelo veseli. Povedali so, da jih bodo z veseljem uporabljali pri kolesarjenju po dvorišču in tudi po poteh, ki vodijo malo dlje od doma.

Za to prijazno gesto se še enkrat iskreno zahvaljujemo Rotary klubu Novo mesto in gospodu Vladimirju Petroviču.

Objavljeno v novice | Komentiraj

ZAKLJUČNI IZLET DRUGOŠOLCEV

Drugošolci smo v četrtek, 3. 6. 2021, imeli zanimiv in pester naravoslovni dan. Odšli smo v Arboretum Volčji Potok – poln zelenih parkov, neskončnih polj pisanih cvetlic in ribnikov. Tam sta nas pričakala vodiča in nas popeljala po parku. Videli smo različna drevesa in njihove plodove ter spoznali, da beseda arboretum pomeni zbirko lesnatih rastlin, ki so zbrane v raziskovalne in izobraževalne namene. Pozvonili smo tudi na zvon želja in s suhim kruhom nahranili ribe v ribniku.

Raziskovali smo in uživali v prelepem okolju. Ogledali smo si še dinozavre in ugotovili, da imajo v parku sedaj postavljene tudi kite velikane! Izlet ne bi bil popoln, če seveda ne bi obiskali tudi Arboretumovih igral in se dodobra naigrali.

V našo Šmarjeto smo se vrnili dobre volje in prijetno utrujeni.

Katja Kralj, učiteljica 2. razreda

Objavljeno v novice | Komentiraj

1. RAZRED V ŽIVALSKEM VRTU

Prvošolci smo se v četrtek, 3. 6. 2021, odpravili v živalski vrt. Ko smo prišli v Ljubljano, smo se najprej dobro najedli. Sledilo je rokovanje z živalmi. Gospod Andrej nam je predstavil tri živali; kuščarja, kačo in avstralskega paličnjaka. Kdor je želel, jih je lahko pobožal in držal v rokah. Bili smo zelo pogumni. Nato smo se sprehodili po živalskem vrtu in si ogledali še vse ostale živali. Bilo je zelo zanimivo, vreme je bilo krasno, gneče pa tudi ni bilo. Na koncu smo se posladkali še s sladoledom in z dobrotami iz nahrbtnika ter se sprostili na igralih. Komaj čakamo, da še kdaj obiščemo živalski vrt.

Učiteljice 1. razreda

Objavljeno v novice | Komentiraj

olimpijska bakla

Pri nošenju olimpijske bakle so sodelovali tudi učenci OŠ Šmarjeta.

Objavljeno v novice | Komentiraj

PRVOŠOLCI OBISKALI DEŽELO KOZOLCEV

V torek, 1. 6. 2021, smo 1. a in 1. b obiskali deželo kozolcev. Tehniškega dneva smo se zelo veselili, saj smo po dolgem času odšli na izlet. Z avtobusoma smo se odpeljali v Šentrupert, kjer nas je škrat Tonko vodil po muzeju. Razložil nam je, kako so kozolce naredili, iz kakšnega lesa so narejeni, zakaj so se in se še vedno uporabljajo. Sedaj vemo, da se najpogostejši kozolec imenuje toplar. Ker smo mu s pomočjo namigov pomagali poiskati izgubljeno piščal, nas je nagradil z bonboni. Imeli smo tudi dve delavnici pod kozolci. Naredili smo žogice iz nogavic in koruze, spoznali in se igrali različne stare igre (slepe miši, kozla zbijat, gugalnice…). Ostalo je dovolj časa tudi za prosto igro na gugalnicah in podajanje naših novih žogic med kozolci. Žogice so bile aktualne še celo popoldne, tudi v podaljšanem bivanju.

Tea Povše, učiteljica 1. razreda

Objavljeno v novice | Komentiraj

UČITELJ LETA

Šole, kot smo je bili vajeni do sedaj, je bilo lani tako rekoč čez noč konec. Z vsemi težavami učencev pa so se morali na nov način spoprijeti tudi učitelji. To je spodbudilo urednike Dolenjskega lista k novi akciji UČITELJ LETA Dolenjske, Bele krajine, Posavja in kočevsko-ribniškega območja. (JV Slovenije) V tej akciji izbirajo med imeni pedagoških delavcev tista, ki bi jih učenci in njihovi starši izpostavili za zgled. 

Če ste bili zadovoljni s svojim učiteljem in mu želite na ta način dati neko pohvalo, ga lahko predlagate na spletnem obrazcu Dolenjskega lista.

ODDAJ SVOJ GLAS ZA NAJ UČITELJA

 

Objavljeno v novice | Komentiraj

KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA

Letošnji teden rdečega križa poteka pod geslom REŠIMO KRIŽE IN TEŽAVE.

Reševanje križev in težav  je v teh dneh, ko so stiske ljudi zaradi posledic pandemije vsakdan večje, še kako pomembno. Zato smo se tudi letos odločili, da se pridružimo akciji KOŠARICA RDEČEGA KRIŽA, ki jo organizira OZRK Novo mesto.

Akcija bomo izvedli v tednu od  17. 5. do 24. 5. 2021

Zbirali bomo živila  z daljšim rokom uporabe (riž, testenine, konzerve, moka, sladko), šolske potrebščine  in higienske pripomočke. Prav bo prišel pa tudi kakšen priboljšek (čokolada, piškoti), ki si ga ljudje v stiski ne morejo privoščiti.

Prosimo vas, da prispevate po svojih močeh. Otroci lahko prispevke oddajo v košaro v avli šole.

Vse zbrano bosta prevzela predstavnika KORK Šmarjeta in Bela Cerkev in poskrbela, da bo pomoč prišla v prave roke.

Hvala, ker vam je mar.

Mladi prostovoljci

Objavljeno v novice | Komentiraj

GREMO PEŠ S KOKOŠKO ROZI!

Zadnji teden pred prvomajskimi počitnicami smo pouk v prvem triletju popestrili s projektom Gremo peš s kokoško Rozi. Cilj projekta je povečati število trajnostno mobilnih prihodov v šolo. Ali nam je uspelo? Odgovor in ostale utrinke boste našli v galeriji.

Objavljeno v novice | Komentiraj

VSESLOVENSKO PETJE S SRCI

Na OŠ Šmarjeta smo se v petek, 23. 4. 2021, med 10.00 in 11.00 pridružili projektu “Vseslovensko petje s srcu”, katerega cilj je gojiti slovenski jezik in kulturo, ozaveščati mlade o pomenu slovenske glasbe in prenašanju slednje na mladi rod.
V “mehurčkih”, ob upoštevanju varne razdalje, smo se zbrali na zunanjem nogometnem igrišču in ob spremljavi šolskega ansambla zapeli naslednje pesmi: Zdravljica, V dolini tihi, Dan ljubezni, Sreča na vrvici, Marko skače, Na planincah, Lisička je prav zvita zver, Trzinka, Sijaj, sijaj sončece, Pina colada, Slovenija je domovina moja, Dobrodošli v Šmarjeti ter šolsko himno.
Petja in glasba vplivata na naše čustveno in psihofizično stanje. Navdajata nas s pozitivnimi občutki, zato je prav, da živita med nami tako v šoli kot vrtcu.
Kdor poje, v srcu slabo ne misli.
Objavljeno v novice | Komentiraj