Prvi sneg

Naše prvošolce je razveselil prvi sneg v letošnjem šolskem letu.

No visits yet
Objavljeno v novice | Komentiraj

Dan sladkorne bolezni in slovenski tradicionalni zajtrk

Na naši šoli se vedno nekaj dogaja.

Tudi zadnja dva petka smo preživeli nekoliko drugače kot običajno.

V petek, 14. novembra, smo se na prav poseben način spomnili  dneva sladkorne bolezni. Simbol svetovnega združenja diabetikov je moder krog,  zato smo se oblekli v modro in tako izrazili podporo vsem, ki se  spopadajo s to boleznijo.

V petek, 22. novembra, pa smo obeležili dan slovenske hrane in  se pridružili že enajstemu slovenskemu tradicionalnemu zajtrku.

Dan smo, kot se spodobi, pričeli z zajtrkom. Posladkali smo se z eko medom čebelarstva Vajda, kruh so nam spekli v pekarni Pepe, mleko in maslo smo dobili na kmetiji Škrjanc, jabolka pa so zrasla v Karlovčkovem  sadovnjaku.

Zapeli smo tudi Slakovega Čebelarja, vendar tokrat žal vsak v svojem razredu.

Učenci drugega razreda in učenci višje stopnje so po zajtrku nadaljevali  z naravoslovnim dnevom.

Drugošolci so razmišljali, kako ostati zdrav kot dren, dejavnosti za učence od šestega do devetega razreda pa so bile namenjene povezovanju in krepitvi duševnega zdravja. Naloge za učence, ki so bili doma v karanteni, pa so bile bolj praktično naravnane: izdelovali so okraske za prihajajoče decembrske dni, ptičje hišice in s preskusili v kuharskih veščinah.

Nekaj utrinkov naših dveh posebnih petkov si lahko ogledate na spodnjih fotografijah.

(Visited 20 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Naša osnovna šola se pridružuje ozaveščevalni kampanji #Odklikni

(Visited 6 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Izjava zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev

Preberite si izjavo Zveze ravnateljev in pomočnikov ravnateljev ob ukrepih navedenih v odloku Vlade RS z dne 5. 11. 2021 in prejeti Okrožnici MIZŠ, številka 603-1/2021/96, z dne 6. 11. 2021

Izjava za javnost

(Visited 3 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Podjetniške aktivnosti 2021

Učenci OŠ Šmarjeta se tudi v letošnjem šolskem letu udeležujejo podjetniških aktivnosti, ki jih organiziramo osnovne šole Šmarjeta, Šentjernej, Brusnice in Frana Metelka Škocjan v sodelovanju z Razvojnim centrom Novo mesto, financira pa SPIRIT Slovenija, javna agencija ob finančni podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. V septembru so se učenci tako udeležili izziva Z ustvarjalnostjo in inovativnostjo do podjetnosti, 5. in 6. novembra 2021 pa Startup vikenda 2021. Dogodek je bil zaradi trenutnih razmer izveden delno v živo, delno pa preko spleta: učenci so delali kot ekipe na svojih šolah, med seboj (in z zunanjimi mentorji) pa so bili povezani preko zooma. OŠ Šmarjeta so zastopali Gaja Mlakar, Rika Macedoni, Lara Gorišek, Lia Zorko, Blaž Hočevar, Aljaž Malenšek in Luka Perme.

Medtem ko je na prvem dogodku izziv postavil Razvojni center Novo mesto v sodelovanju s Splošno bolnišnico Novo mesto, so učenci tokrat razvijali lastne podjetniške ideje kot rešitve za probleme, ki so jih zaznali v svojem okolju, pri sebi, bližnjih ali prijateljih. Skozi proces oblikovanja poslovnega načrta jih je vodil zunanji mentor Darjan Zlobec. Učenci so oblikovali rešitve, raziskali trg, ustvarili prototipe, izdelali stroškovnike in pripravili predstavitve. V dveh dneh so pridobili veliko znanja o podjetništvu, razvijali pa so tudi ustvarjalnost, timsko delo in sodelovanje. Med dogodkom se jim je pridružil skriti gost Rok Škrlep, ki je poskrbel za dodatno motivacijo, pa tudi za smeh in sprostitev, saj je iz rokava stresel kar nekaj šal. Startup vikend se je zaključil s petminutnimi predstavitvami strokovni komisiji v sestavi podjetnikov Helene Saje in Matije Vučka, ki sta ocenila delo učencev in jim podala dragocene povratne informacije. Ideja Ščetkoket učencev OŠ Šmarjeta je bila ocenjena kot najboljša, zato so osvojili 1. mesto in s tem glavno nagrado – obisk sobe pobega v Novem mestu. Vsem učencem iskreno čestitamo in jim želimo, da se bodo tako dobro odrezali tudi na tekmovanju podjetniških idej Popri.

(Visited 4 times, 2 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Šola v naravi – Cerkno (4. dan)

Skoraj smo pri koncu, čas tako hitro beži. Učenci že na pamet poznajo urnik, vstajanje, zajtrk, pakiranje brisač in kopalk, bazen, kosilo…Kosilo je bilo res obilno, v govejo juho si lahko dodal korenček ali goveje meso, potem pražen krompir, sojini polpeti, zelenjava v omaki in solata. Marsikdo je posegel še po oreščkih, svežemu ali suhemu sadju. Malo počitka se je prileglo, popoldne pa smo preživeli v gozdu, kjer smo izdelovali bivake, v primeru, da nas ne spustijo več nazaj v dom. Že v mraku smo se vračali nazaj (na srečo so nas spustili notri in ni bilo potrebe po bivakiranju na prostem), celo pričakal nas je topel čaj. Sledilo je umivanje in že smo jedli večerjo. Danes pa je bil večer, katerega so vsi učenci nestrpno pričakovali, saj so dobili priznanja za udeležbo na plavalni šoli v naravi in za urejene sobe, nato pa je sledila težko pričakovana disko zabava. Kljub temu, da je lepo in se ves čas nekaj zanimivega dogaja, so veselijo zadnje noči, ker komaj čakajo, da jutri po plavanju in vožnji domov, stečejo v objem svojih staršev. Se vidimo kmalu!

(Visited 32 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Obvestilo o roditeljskih sestankih in govorilnih urah

Vabilo na roditeljski sestanek in govorilne ure si lahko ogledate na naslednji povezavi: Vabilo

(Visited 1 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Šola v naravi – Cerkno (3. dan)

Jutro je bilo bolj mirno kot včeraj, saj je marsikdo spal dlje kot dan prej. Voda naredi svoje. Po zajtrku (danes je bilo na izbiro pašteta, namaz iz medu in masla ali gres) smo se takoj odpravili na bazen. Vse priprave potekajo hitreje, saj smo se naučili, kako zapreti dežnike in jih zložiti za v nahrbtnik, zavezati vezalke, spakirati brisačo in kopalke…V vodi uživamo in se vsakič naučimo kaj novega. Seveda je tudi naporno, tako včasih koga boli trebušček in gre počivat na ležalnik. Ko so na vrsti skoki v vodo, vse bolečine v trenutku izginejo in lahko nadaljujemo s procesom. Po kosilu smo se udeležili dveh delavnic in sicer Kaj lahko zgradimo? in Fotogodba, zvečer pa smo imeli kino. Poskrbimo še za osebno higieno in hop v tople in udobne postelje. Lahko noč!

(Visited 59 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Šola v naravi – Cerkno (2. dan)

Dan se je začel zelo zgodaj, saj so nekateri učenci prestavili uro že drugič v tem tednu in bili  dobro uro budni pred budilko. Nič zato, navdušenje še ni popustilo. Po zajtrku smo takoj odšli na bazen, kje smo se urili v prvih zavesljajih, novih tehnikah plavanja, mrtvaku, potapljanju…To nam je vzelo celo dopoldne, vse tja do kosila.

Po kosilu pa so nas čakale delavnice, prva je bila zunaj Znajdem se, tudi dež nam ni ovira, kjer so učenci iskali orientacijske točke, druga pa je bila v učilnici s skupinskimi igrami. Že se je spustila noč, ko nas je po večerji čakala zadnja delavnica in sicer obisk muzeja Laufarije, kjer so nam predstavili maske, ki tudi krasijo sobe naših učencev. Sedaj pa še umivanje, pižame in nočni počitek. Lahko noč!

(Visited 78 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj

Šola v naravi – Cerkno (1. dan)

Danes smo se z učenci 3. razredov ob 8.00 zjutraj odpravili v plavalno šolo v naravi v Cerkno. Po natančnih in obširnih navodilih, smo se razdelili po sobah, kjer nam je že prve preglavice povzročala posteljnina. S skupnimi močmi, smo oblekli vse postelje in odšli na slastno kosilo. Po kosilu nas je čakalo preverjanje plavanja, kjer smo se razdelili v skupine in kar takoj začeli s pridobivanjem novega plavalnega znanja. Utrujeni smo po plavanju odšli nazaj v dom na malico in kratek počitek, saj nas čaka še fotolov, večerja in nočni pohod. Potem pa bomo seveda popadali v postelje, saj nas jutri čaka nov dan in nove dogodivščine.

(Visited 90 times, 1 visits today)
Objavljeno v novice | Komentiraj