»DROBTINICA« je uspela

V soboto, 13. 10. 2018, je v kar nekaj krajih po Sloveniji potekala akcija Drobtinica, ki jo je organiziral RK Slovenije.

Akciji smo se pridružili tudi mladi prostovoljci naše šole. Skupaj s člani KORK Šmarjeta, smo na stojnici pred trgovino Tuš, v zameno za prostovoljne prispevke delili kruh in druge dobrote, ki so jih prispevali starši in učenci, DPŽ Šmarjeta, DPŽD Bela Cerkev, člani KORK Šmarjeta ter KORK Otočec.

Pri zbiranju prispevkov smo bili zelo uspešni, saj smo zbrali kar 736 evrov. Vsa zbrana sredstva bomo namenili za šolski klad.

Iskrena hvala vsem, ki ste kakorkoli pripomogli, da je naša Drobtinica tako dobro uspela.

Mladi prostovoljci

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

drobtinica

Vabimo vas k sodelovanju v dobrodelni akciji DROBTINICA.

Učenci naše šole bodo  kulinarične dobrote, ki jih bodo prispevali prostovoljci KORK Šmarjeta, KORK Bela cerkev, DPŽ Šmarjeta in DPŽD Bela Cerkev  ter starši in učenci,zamenjali za prostovoljne prispevke, ki jih bomo namenili za šolski sklad. Dobrodelna akcija bo potekala pod okriljem Rdečega križa Slovenije. Iskreno si želimo, da bi bila z vašo pomočjo Drobtinica uspešna, zato nas obiščite v soboto, 13. 10. 2018, med 9.00 in 13.00  na stojnici pred trgovino Tuš v Šmarjeških Toplicah.

petek, 12. 10. 2018, v avli šole in gospodinjski učilnici zbiramo različne kulinarične dobrote –   kruh, pecivo, marmelade, vložena zelenjavo ali sadje, suho sadje in domače čaje, ki jih bomo ponudili na naši stojnici.

Hvala, ker vam je mar.
Mladi prostovoljci

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

Naravoslovni dan: ŠKRATOVA JAMA IN HIŠA ŽIVE DEDIŠČINE V BELI CERKVI

Prva razreda smo v četrtek, 11. 10. 2018, imeli prav poseben dan. Gospod Marjan Hočevar nas je s turističnim vlakcem odpeljal v Belo Cerkev, kjer smo imeli naravoslovni dan. Najprej smo si v dvorani ogledali dva filma; o občini Šmarješke Toplice in Zgodbo o škratu Viniju. Nato smo si ogledali hišo in vse njene prostore, predmete iz preteklosti, katere so našli na Vinjem Vrhu, prav posebno presenečenje pa nas je čakalo v kuhinji… Društvo podeželskih žena iz Bele Cerkve in Šmarjete so samo za nas spekle vinjevrško pogačo, slastne piškote in rogljičke ter pripravile domači čaj iz zelišč. Pot nas je popeljala tudi po naselju in prišli smo do Škratove jame. Iskali smo škrata Vinija, ki se nam na žalost ni prikazal. Pustil pa nam je sladko presenečenje, kar pomeni, da smo bili zelo pridni. Na poti nazaj smo nabirali divji kostanj, da bomo z njim ustvarjali. Z vlakcem smo se odpeljali nazaj v šolo, kjer smo nadaljevali z aktivnostmi.

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

zbiralna akcija odpadnega papirja

Če imate doma kupe starega papirja, pa vam dela gužvo, ga prestopate in ne veste, kam bi ga dali. Učenci tretjih, petih in sedmih razredov bodo veseli, če ga boste prinesli v šolo. Pred šolo je postavljen za to namenjen zabojnik, kamor lahko odvržete papir. Otroci vam bodo za vsak kilogram hvaležni, saj bomo zbrana sredstva namenili za zmanjšanje stroškov šole v naravi za omenjene razrede. Odpadni papir bomo zbirali do 12. oktobra 2018.

Hvala za vsak kilogram.

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

poslanica ministra za izobraževanje ob dnevu učiteljev, 5. oktobru

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

TEHNIŠKI DAN V 1. RAZREDU

V petek, 5. 10. 2018, smo prvi razredi imeli tehniški dan z naslovom VARNO V PROMETU. Po obilnem in okusnem samopostrežnem zajtrku nas je v razredu obiskal policist Andrej Kraševec in nam povedal nekaj pomembnih pravil, katerih se moramo kot pešci držati. Sedaj, ko smo prvošolci, moramo paziti nase, upoštevati prometna pravila, za vsak primer pa imamo na sebi rutico, da ste na nas še posebej pozorni. Odpeljal nas je tudi na sprehod po Šmarjeti, kjer nas je učil in opazoval pri varnem in pravilnem prečkanju ceste.

Dan se je nadaljeval z delavnicami, na katerih smo izdelali parkirno uro za v avto in prometne znake, katere smo položili na igralno preprogo in se na koncu dneva poigrali s svojimi avtomobilčki. Imeli smo lep zaključek tedna otroka.

Učiteljice 1. razredov

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

RODITELJSKI SESTANEK, DELAVNICE za UČENCE in GOVORILNE URE

Vabimo vas na načrtovane roditeljske sestanke in delavnico za učence, ki bodo v torek, 9. 10. 2018, ob 16.30:

Za koga? Tema/izvajalec Kje?
2. a in b KAJ OTROK MORA IN ZMORE SAM (navajanje otroka na samostojnost; predavateljica: pedagoginja Mateja Petric, PUS Novo mesto) v 2. a
7. a in b – STARŠI VARNA RABA INTERNETA (o tem, na katere spletne strani in socialna omrežja zahajajo naši otroci, kakšne nevarnosti tam prežijo na nas in kako se tem nevarnostim čim bolj izogniti; predavateljica: Zala Bricelj, Safe.si) 7. a
7. a in b – UČENCI Delavnica UČIM SE UČITI (kako se uspešno učiti s pomočjo različnih učnih tehnik in pravilne izbire načina učenja; izvajalec: RIC Novo mesto, v okviru VGC Skupaj) čitalnica

Predavanji in delavnica bosta trajali okvirno 90 min.

Z govorilnimi urami za ostale razrede, ki nimajo načrtovanih roditeljskih sestankov, začnemo ob 16.30 v matičnih učilnicah oddelkov oz. kot ste se dogovorili z razredniki.

Na govorilne ure ste posebej vabljeni starši vseh nadarjenih učencev (5. – 9. razred), da boste z razredniki sooblikovali in podpisali individualizirane programe za vaše otroke. Zraven so vabljeni tudi nadarjeni učenci.

Objavljeno v novice | Komentiraj

Dan zdrave šole – pohodi na OŠ Šmarjeta

V soboto, 29. 9. 2018 smo na OŠ Šmarjeta izvedli športni dan za vse učence.  Naša šola je vključena v Slovensko mrežo zdravih sol katere rdeča nit v tem šolskem letu sta gibanje in zdrava prehrana. Današnji športni dan smo obeležili kot Dan zdrave šole. V prekrasnem vremenu so učenci 1. -5. razreda skupaj s starši opravili pohode v okolici šole, 6. razred se je odpravil na Trško goro, 7. razred na Lisco, 8. in 9. razred pa sta odšla na Trdinov vrh. Veselih obrazov in brez poškodb smo uspešno zaključili naše pohode in tako “oddelali” prvo od treh sobot, ki nas čakajo v tem šolskem letu.

Objavljeno v novice | Komentiraj

ZAKLJUČEK PEŠBUSA IN PROMETNI DAN, petek, 28. 9. 2018

Ob zaključku zadnje letošnje vožnje Pešbusa se je vseh 60 učencev in 21 spremljevalcev zbralo pred šolo. Zaključne prireditve sta se udeležila tudi podžupan Občine Šmarješke Toplice Sandi Pavlič ter Barbara Simonič z Ministrstva za okolje in prostor.

Ravnateljica in podžupan sta se vsem udeležencem zahvalila za sodelovanje in jih nagradila s priznanjem za udeležbo ter dežnikom in pelerino. 20 učencev je zbralo vseh deset žigov, zato so prejeli še sladko nagrado.

Dogodek, zaznamovan z dobro voljo in nasmejanimi obrazi, je postregel tudi z željo, da se projekt nadaljuje, saj si učenci želijo v šolo hoditi peš.

Prometni dan smo obogatili še s simulatorji Agencije za varnost prometa, s katerimi so se na šolskem igrišču srečali in jih preizkusili vsi učenci.

Glavni namen Pešbusa je bilo organizirano spremstvo otrok v šolo, kjer so jih spremljevalci v skupinah, peš pospremili po začrtanih poteh, označenih postajah in po stalnem urniku. Otroci so tako vsak dan naredili nekaj za svoje zdravje, na sprehodu so se družili z vrstniki, ves čas pa so bili v spremstvu odrasle osebe.

V vidika vzgoje za varno mobilnost in kulturno vedenje v prometu pa je najpomembnejše dejstvo, da otroci s premagovanjem krajših razdalj v okolju, ki ga poznajo, postopoma osvajajo prometne predpise in pravila vedenja ter postajajo suvereni udeleženci v prometu.

Objavljeno v novice 2018 | Komentiraj

Beremo skupaj – aktivnost v Tednu otroka 2018

Tema letošnjega Tedna otroka je »PROSTI ČAS«. In ker je ena od koristnih dejavnosti, ki jih lahko opravimo v prostem času, tudi branje, vas vabimo, da v tem času BERE SKUPAJ TUDI VAŠA DRUŽINA.

Vsak dan v tednu od 1. do 7. 10. 2018 si naj vaša družina vzame čas in skupaj prebere eno PESEM (vsak dan drugo). Pesmi izbirajte po vašem trenutnem navdihu. Lahko si zbirke izposodite v šolski ali drugi knjižnici, lahko jih poiščete v knjigah na domačih knjižnih policah ali pa jih najdete na svetovnem spletu.

Ob koncu tedna naj se vaša družina odloči, katera od prebranih pesmi vam je bila najbolj všeč in zakaj. To pesem posredujte svetovalni delavki, Jasmini Jevnikar (jasmina.jevnikar@os-smarjeta.si). Lahko jo prepišete, skenirate, fotografirate … Čas imate do torka, 9. 10. 2018, zvečer.

Prispele pesmi bomo spravili v lično obliko, jih natisnili in objavili na oglasni deski pri dežurnem učencu.

Želimo si, da bi bilo prebranih in prispelih pesmi čim več. To nam bo namreč povedalo, da je vaša družina v tem tednu tudi zaradi branja skupaj preživela mnogo lepih trenutkov; da ste se družili, si vzeli čas drug za drugega in se med seboj še nekoliko bolj povezali. Da ste se imeli lepo.

Objavljeno v novice | Komentiraj