Zaključek šolskega leta 2023/2024

Pa je konec še enega šolskega leta. Kot se spodobi, smo ga zaključili slovesno – s skupno prireditvijo, na kateri smo osvežili spomin na ključne dogodke ob osamosvajanju Slovenije in na dogodke v juniju 1991.

Kulturno noto dogodku sta pridali šolski plesni skupini, ki sta dosegli 2. mesto na regijskem Šolskem plesnem festivalu, ter recitatorji, ki so predstavili svoja besedila, nagrajena na literarnih natečajih.

Prisrčen odziv med gledalci je požel nastop Otroškega pevskega zbora, ki deluje pod vodstvom Irene Strazberger. Voditeljska para (Živa Kocjan in Matija Škrbina, Katja Larisa Šumej in Jaka Perše) pa sta predstavila številne uspehe naših učencev na tekmovanjih iz znanja, na športnih tekmovanjih ter likovnih in literarnih natečajih.

Ob koncu prireditve nas je nagovorila ravnateljica Tadeja Molan Žinko in najzaslužnejšim učencem podelila knjižne nagrade.

Dobitniki knjižnih nagrad na OŠ Šmarjeta (šol. leto 2023/2024)

Objavljeno v Novice 2024 | Komentiraj

OŠ Šmarjeta osvojila 3. mesto na Malih sivih celicah

Ekipa učencev z naše šole (kapetan Luka Perme, Jan Martin Kirn in Matija Škrbina) smo pod mentorstvom Mance Seničar osvojili 3. mesto v oddaji Male sive celice.

Po tem ko smo se dokazali na šolskem predtekmovanju v mesecu septembru in smo se prebili tudi čez regijski del tekmovanja, ki je potekal na OŠ Grm, nas je čakal naš prvi televizijski kviz.

Na prvo snemanje smo se odpeljali z vlakom, kar je bilo posebno doživetje. Po prihodu v stavbo RTV Slovenija nas je nekdo od zaposlenih peljal do garderobe, mi trije tekmovalci pa smo morali že kar kmalu na ličenje. Spoznali smo se z voditeljem Rokom Škrlepom. Obe ekipi skupaj z navijači smo se zbrali v studiu. Sam kviz je bil sestavljen iz več rubrik – začelo se je s »hitrimi prsti«, sledilo nekaj vprašanj »A, B, C, D«, nato »labirint«, »brihtolin« (ta ti je lahko pri enem vprašanju podvojil točke) in v primeru izenačenja še »razmisli, oceni«.

V labirint sem se odpravil jaz, usmerjal pa me je Luka. Tretji član naše ekipe Jan je lahko medtem že sestavljal besedo iz črk, ki sem jih pobral. Labirint se mi je zdel težji, kot sem si ga predstavljal. Težave so mi povzročale žogice in druge notranje ovire. V labirint sem se podal z zavezanimi očmi in v 60 sekundah sem moral nabrati 8 črk.

V našem prvem televizijskem kvizu, v katerem smo se pomerili z OŠ Milojke Štrukelj Nova Gorica in tudi zmagali, smo za nagrado prejeli igro Male sive celice 3, ki nam je kasneje služila kot pomoč pri pripravi na naslednji kviz.

Naslednje snemanje smo imeli čez dober en mesec. Tokrat pa so bili naši nasprotniki učenci OŠ Gornja Radgona. Med oddajo sem čutil malce treme, a na koncu nam je le uspelo zmagati. Spet so sledile priprave za naslednje snemanje.

Sledilo je četrtfinale – tekmovanje z OŠ Dobje. Ekipa ni bila lahek nasprotnik, a smo jih pri odgovoru na zadnje vprašanje premagali. V vseh kvizih so imeli vlogo tudi navijači, ki so nam s spodbujanjem dajali samozavest, pri igri labirint pa so nam lahko tudi pomagali pri sestavljanju besede. Tako je v našem tretjem televizijskem kvizu Filip Činkole Črček sestavil besedo, ki je tudi doprinesla k naši zmagi.

V našem četrtem televizijskem nastopu smo se na RTV-ju soočili z OŠ Ljudski vrt Ptuj. V kvizovskem dvoboju so nas Ptujčani premagali. Tako smo osvojili odlično 3. mesto v državi, kar je velik uspeh. Veseli smo bili tudi nagrad, ki smo si jih prislužili: izlet v Pustolovski park Geos, izlet v Woop trampolin park in izlet v Cern (Švica).

Vse naše oddaje si lahko ogledate na spletni strani RTV 365.

Matija Škrbina, 7. b

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Vabilo na dobrodelni koncert

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

OBVESTILO O DVIGU SPRIČEVAL ZA MANJKAJOČE UČENCE

Spoštovani starši,

obveščam vas, da v kolikor bodo učenci v ponedeljek, 24. 6. 2024, ob razdelitvi spričeval odsotni, lahko v skladu s Pravilnikom o šolskem koledarju le-te osebno prevzamete v tajništvu šole in sicer v času od zaključka pouka do 30. junija in od 16. do 20. avgusta tekočega šolskega leta.

Lepo vas pozdravljam,
Lea Povše Škoda – svetovalna delavka

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Nagradni izlet za pevce pevskega zbora

Slika pove več kot tisoč besed. Včeraj so se pevci pevskega zbora odpravili na nagradni izlet v Terme Čatež, kjer so se neizmerno zabavali. Izlet so si zaslužili, saj so bili v šolskem letu zelo uspešni, aktivni, odgovorni, predvsem pa so s svojim petjem polepšali dan marsikateremu poslušalcu. Kmalu pa pripravljajo še zaključni dobrodelni koncert, tako da letos še niso odpeli zadnje pesmi 😀

Objavljeno v Novice 2024 | Komentiraj

Delovna akcija na šolskem igrišču in zaključek za prvošolce

Toplo petkovo popoldne smo se na šolskem igrišču zbrali prvošolci, starši in učiteljice. Po kratkem nastopu za starše, smo vsi zavihali rokave in se lotili delovne akcije. Prebrusili smo in s premazom zaščitili igralo na šolskem igrišču. Ker je bilo veliko pridnih rok, je bilo delo hitro opravljeno. Nagradili smo se s peko hrenovk in s pogostitvijo, ki so jo pripravili starši. Druženje je bilo koristno in tudi izredno prijetno.
Učiteljice in otroci se staršem še enkrat iskreno zahvaljujemo.

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

Obisk terapevtskih psov

V sredo, 5. junija 2024 popoldan, smo na igrišču vrtca Sonček s puncami od 4. do 6. razreda OŠ Šmarjeta, gostile dva terapevtska para iz Slovenskega društva za terapijo s pomočjo psov Tačke Pomagačke. Pri organizaciji dogodka nam je pomagala tudi psihologinja Manca Seničar, za kar se ji lepo zahvaljujem. Za zaključek krožka za punce tega šolskega leta, sem povabila k sodelovanju ga. Marinko Srebrnjak, ki je zaslužna članica Društva tačke pomagačke, saj se že 14 let trudi pridobiti nove prostovoljce in pripravniške pare na področju Dolenjske, ki bi pripomogli, da bodo vsi, ki terapije s pomočjo psov potrebujejo in si jih želijo, bili teh tudi deležni. Spoznale smo ga. Marinko z njenim škotskim ovčarjem Winnerjem in gospo Brigito z njenim škotskim ovčarjem Hachijem. Izvedele smo, da društvo izvaja svoje plemenito delo že 17 let. Delo izvajajo prostovoljno, kar pomeni, da za to niso plačani. Del svojega prostega časa namenijo ljudem, da jim izboljšajo kakovost življena. Obiskujejo starostnike in jim s tem polepšajo dan, berejo skupaj z otroci, obiskujejo vrtce, šole in varstveno – delovne centre. Punce so se preizkusile v kvizu z Winnerjem in Hachijem. Izvedele smo, da je Hachi Winnerjev vnuk. Punce so ju nato še skrtačile in poslušale njuno dihanje in bitje srca s stetoskopom. Dogodek smo zaključile s sprehodom po travniku. Kužkoma so punce ves čas dajale določena povelja, za kar sta si prislužila priboljške. Gostom smo se zahvalile tako, da smo jim podarile nekaj pasjih priboljškov. Naše druženje je prehitro minilo, zato smo se dogovorili za sodelovanje tudi v prihodnje. Zahvaljujemo se vrtcu Sonček, da nam je odstopil miren prostor v senci, da smo lahko izvedle ta izobraževalno – terapevtski dogodek. Lepa hvala ga. Marinki ter njenemu Winnerju, ga. Brigiti in njenemu Hachiju, da so se nam predstavili in se družili z nami. Želimo jim uspešno delo še naprej in se že veselimo naslednjega srečanja.

Janja Omahen, šolska svetovalna delavka in mentorica krožka za punce.

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

1. B OSNOVNE ŠOLE ŠMARJETA – REGIJSKI ZMAGOVALCI V TEKMOVANJU ZA ČISTE IN ZDRAVE ZOBE

Ta galerija vsebuje 6 slik.

Tudi v letošnjem šolskem letu so učenci od 1. do 5. razreda tekmovali za čiste in zdrave zobe ob zdravi prehrani.Pri umivanju so bili najbolj natančni učenci 1. b razreda, zato so se kot zmagovalni razred, v četrtek, 23. maja … Beri naprej

Več Galerij | Komentiraj

Obvestilo o govorilnih urah – junij 2024

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj

ŠPORTNI DAN – ATLETIKA

Sreda, 22. maja 2024, je bila za učence od 1. do 3. razreda športno obarvana. Na šolskem igrišču so se pomerili v skoku v daljino, metu žvižgača ter teku na 60 metrov in 600 metrov (1. razred na 300 metrov). Na koncu dneva smo učiteljice najboljšim podelile diplome in medalje ter vse učence pohvalile za trud.
Celoten športni dan je potekal v izjemno prijetnem tekmovalnem in športnim vzdušjem.

 

Objavljeno v Novice 2023 | Komentiraj