160 let šolstva v Šmarjeti

e-vabilo smarjeta 160b

 

Izpeljavo slavnostne prireditve so nam omogočili:

triglavkrka logo

Objavljeno v aktualno, novice, novice 2016 | Pusti Komentar

160 let šolstva v Šmarjeti – petek, 28. oktober 2016

Urnik učencev
Šolski prevozi

Objavljeno v novice 2016, starši šola | Pusti Komentar

Naravoslovni dan ŠKRATOVA LUKNJA S HIŠO ŽIVE DEDIŠČINE V BELI CERKVI

V ponedeljek, 24. 10. 2016, smo se 1. a in 1. b s turističnim vlakcem odpeljali v Belo Cerkev. Vstopili smo v Hišo žive dediščine, ki je bila včasih osnovna šola. Sedaj je to medgeneracijski center, v katerem smo spoznali zgodovino kraja, predstavljena pa so nam bila tudi kulturna in obrtniška društva, ki delujejo v občini Šmarješke Toplice. Med njimi so nekateri učenci in učenke prepoznali svoje babice, ki so nam spekle odlične piškote in skuhale pravi domači čaj iz zelišč, katere je pomagal nabrati tudi kakšen škrat. Ogledali smo si tudi filma o Beli Cerkvi in o škratu Viniju. Nato smo se odpravili do Škratove luknje. Tam smo našli tudi sladko presenečenje, katerega nam je nastavil škrat Vini. Vlakec nas je odpeljal nazaj v Šmarjeto, kjer smo po kosilu reševali različne naloge, povezane z današnjim dnem.

 Učiteljice 1. razredov

Objavljeno v novice 2016 | Pusti Komentar

Zaključna prireditev 3. literarnega natečaja Pavčkove vitice

»Nekje na Dolenjskem so kraji, hiša, vinograd, košček polja … Tam so meseci sami maji, tam sem nekoč bil doma.« Tako je Tone Pavček s svojo pesmijo Moj rojstni kraj spodbudil učence in učenke po Dolenjskem, Beli krajini in Posavju k opevanju svojega domačega kraja. Med njimi tudi učence in učenke naše šole.

V petek, 21. 10. 2016, je v Osnovni šoli Toneta Pavčka v Mirni Peči potekal zaključek literarnega natečaja v pesmih o domačem kraju. Učenke iz lanskoletnega 2. b razreda so sodelovale v natečaju s svojimi pesmimi. Nika Duh je napisala pesem Hrib, Žana Jerele je prispevala s pesmijo Vinica, Živa Novak pa je spesnila pesem Radovlja. Prireditev so vodili učenci mirnopeške šole, recitirali so najboljše pesmi, šolski zborček in učenka na kitari pa so poskrbeli za glasbene premore in glasbeno ozadje med recitacijami. Vsi učenci so prejeli zahvalo za sodelovanje in zbornik vseh pesmi. Po prireditvi je sledilo družabno srečanje s pogostitvijo.

Čestitke učenkam in veliko pesniškega navdiha še naprej.

Mentorica Tea Tavčar

 

 

 

Objavljeno v novice 2016 | Pusti Komentar

ureditev športnih površin na OŠ Šmarjeta

2016-10-14 14.42.16Začela so se gradbena dela na športnih površinah OŠ Šmarjeta, ki bodo trajala do konca novembra 2016. Igrišče bo dobilo novo podobo – odvodnjavanje travnatega igrišča za nogomet in ureditev atletskih stez.

Glede na to, da gre za gradbena dela v bližini šole, vas prosimo, da se o tem pogovorite s svojimi otroki. Gibanje v bližini zaščitne mreže, s katero je zavarovano gradbišče, je prepovedano.

Želimo si, da bo obnova potekala brez zapletov, zato vas še enkrat prosimo, da pazite na varnost.

Hvala za sodelovanje in lep pozdrav.

Objavljeno v aktualno, novice 2016, starši šola, starši vrtec | Pusti Komentar

spremenjen cestni režim v Šmarjeti

Začenjajo se gradbena dela na glavni cesti skozi Šmarjeto. Gre za širitev ceste oz. izgradnjo pločnika ter kolesarske steze. Cestne zapore se bodo izvajale po fazah in  se bodo pomikale glede na potrebe gradbišča in uporabe državne in občinskih cest. V letošnjem letu bodo zapore od gostilne pri Pirkoviču do čistilne naprave v Šmarjeti.

Izmenično enosmerno bo urejen promet najprej od Pirkoviča do izvoza k šoli, potem pa naprej po fazah proti Šmarješkim Toplicam.

Ob delih na cesti vas še posebej prosimo na previdno prihajanje v šolo in iz šole. Glede na to, da večina učencev v šolo prihaja organizirano – z avtobusom ali s kombijem, posebej opozarjamo tiste, ki prihajate iz centra Šmarjete, da uporabljate varno šolsko pot.

V šolo prihajajte po cesti mimo Ilovarjevih, proti obvoznici (ne mimo trgovine).

Pot nadaljujte po pločniku do Kocjanovih. Tukaj prečkajte cesto in pot nadaljujte po vaški poti mimo Pajkovih, Žibertovih, Bevčevih, do šole. Pot domov naj poteka v obratni smeri.

 Bodite varni. Srečno.

Objavljeno v aktualno, novice 2016, starši šola, starši vrtec | Pusti Komentar

ENO sajenje dreves 2016

Danes. 21. septembra, smo ponovno sadili drevesa s prijatelji s severa, juga, vzhoda in zahoda. Prva drevesa so posadili v Oceaniji, potem pa tako kot potuje Sonce, nadaljevali v Aziji, Evropi in Afriki. Zadnja drevesa so  posadili na Havajih.

logoMi pa smo se točno ob 12. uri zbrali na šolski zelenici in posadili japonsko češnjo. Dogodek smo polepšali s krajšim kulturnim programom.

Mednarodnemu dnevu miru smo se poklonili s temo trajnostno razvojnih ciljev – gradniki miru. Za doseganje miru danes so trajnostno razvojni cilji temeljnega pomena. Vsak izmed 17. razvojnih ciljev predstavlja gradnik v globalni arhitekturi miru in prav vsak med nami je zavezan, da prispeva svoj delež. ENO dan sajenja dreves združuje veliko trajnostno razvojnih ciljev: izobraževanje, spopadanje s podnebnimi spremembami, varovanje in promoviranje okolja, poglabljanje globalnih prijateljstev ter prizadevanje za mirno družbo in pravico za vse.

Slovenski otroci sadimo drevesa miru tudi za našo državo, ki letos praznuje 25 let.

Posvečamo ji naše drevo miru in obljubljamo, da ga bomo pazili, negovali in skrbeli zanj, da bo raslo in se razvijalo prav tako, kot želimo, da raste in se razvija naša lepa Slovenija.

Objavljeno v aktualno, novice 2016 | Pusti Komentar

roditeljski sestanek za starše nadarjenih učencev

Spoštovani starši nadarjenih učencev!

Vabim vas, da se udeležite roditeljskega sestanka za starše nadarjenih učencev, ki bo potekal v torek, 20. 9. 2016, ob 16.00, v učilnici št. 28 (spodnja slovenščina).

nadarjeniPregledali bomo LDN dela z nadarjenimi učenci, pri čemer bodo dobrodošli tudi vaši predlogi. Dobili boste navodila glede podpisa soglasij za delo z nadarjenimi učenci ter obvestila glede priprave individualiziranih programov (IP).

V kolikor se sestanka ne boste mogli udeležiti, vas prosim, da me o tem obvestite.

Lepo vas pozdravljam,
Jasmina Jevnikar
svetovalna delavka in koordinatorica za delo z nadarjenimi učenci

Objavljeno v aktualno, novice, novice 2016, starši šola | Pusti Komentar

pozabljena oblačila

Pogosto se zgodi, da učenci pozabijo kakšno oblačilo, obutev, morda dežnik … v šoli. Nekateri pridejo v naslednjih dneh to iskat, drugi ne. V preteklem šolskem letu se nam je nabral kar zajeten kup takšnih stvari, ki smo jih čez poletje skrbno čuvali.

cujneObveščamo vas, da so vse pozabljene stvari razstavljene ob mizi dežurnega učenca. Tam bodo do naslednjega tedna – četrtka, 22. 9. 2016. Pridite vi ali pa naročite svojim otrokom, naj si stvari pogledajo in vzamejo, kar je njihovega. V petek, 23. 9. 2016, bomo namreč stvari zapakirali in jih dostavili v ustrezno institucijo oz. pomoči potrebnim otrokom.

 Lepo vas pozdravljamo!
Jasmina Jevnikar
psihologinja, svetovalna delavka

Objavljeno v aktualno, novice 2016, starši šola | Pusti Komentar

prvi šolski dan 2016/2017

Na sončni četrtek, prvega septembra 2016, so učenci in učenke Osnovne šole Šmarjeta ponosno zakorakali v novo šolsko leto. Po dolgem času so zopet srečali svoje prijatelje, sošolce, morebitne nove ljubezni ter si še preden so vstopili v šolsko stavbo, izmenjali vtise poletnih dni in noči. Bilo je kar nekaj za povedati, saj se niso videli dolgih 72 dni.

Najprej je ravnateljica pozdravila učence od 2. do 9. razreda, katere so razredniki in ponekod sorazredniki, povabili preko garderobe v skupne prostore, kjer so v pozdravnih besedah naše ravnateljice, ga. Nevenke Lahne izvedeli, da bomo v šolskem letu 2016/2017 praznovali kar 160 let šolstva v Šmarjeti. Pravo športno navdušenje pa se je pokazalo ob obljubah gospe županje, mag. Bernardke Krnc, ko je povedala, da bo šola dobila novo športno preobleko na stadionu.

2016-09-01 09.07.03

Da se je dan začel bolj sproščeno, se je učencem od 5. do 9. razreda pridružila še svetovna popotnica oz. bolje rečeno dobrotnica, dolenjka, Jana Dular, ki že sedmo leto živi in dela v Malawiju v Afriki, kjer pomaga malim Malawijcem do izobrazbe in hrane. Pripovedovala je o dogodivščinah, prigodah in nezgodah ter otrokom prebudila iskrice v očeh, saj je pripovedovala, kako živi svoje sanje. Učenci od 2. do 4. razreda so se nasmejali ob Pravljicah iz vreče, katere je predstavila slovenska igralka Nataša Tič Ralijan.

Prvošolčkom smo privoščili malce več spanja, saj so se pred šolo zbrali šele ob 8.30, kjer jim je ravnateljica predstavila novi razredničarki, kateri sta jih povabili v večnamenski prostor vrtca, kjer se jim je najprej predstavila s pravljicami Nataša Tič Ralijan, nato pa so odšli po razredih, kjer so skupaj s starši izvedeli vse, kar je potrebno za prvi šolski dan. Da se je dan lepše končal, so za zaključek dobili še torto, zaradi katere so sladkih ust odšli domov, kjer si bodo pripravljali torbe za jutrišnji prvi dan pouka, starim staršem in sorodnikom pa hiteli pripovedovati, kako “kulsko” je v šoli.

Vsem skupaj želimo prijeten pričetek šolskega leta 2016/2017, da bomo lažje šli “z znanjem odgovorno v svet”.

Seveda nas je pa preko poslanice nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ga Maja Makovec Brenčič, katere besede si lahko preberete na strani ministrstva MIZŠ.

Objavljeno v aktualno, novice, novice 2016 | Pusti Komentar