Ekipa šmarjeških osnovnošolcev na tekmovanju Male sive celice

V petek, 25. 11. 2016, se je ekipa tekmovalcev za Male sive celice z OŠ Šmarjeta (Rok Tomažin, Nejc Hočevar (R) in Urban Avsec) skupaj z navijači udeležila tekmovanja in snemanja oddaje na RTV SLO. Ekipa se je na tekmovalni del v studiu uvrstila po uspešno opravljenem predtekmovanju, ki je 22. 11. 2016 potekalo na OŠ Sava Kladnika v Sevnici. Fantje so bili tudi tokrat uspešni, saj so premagali svoje nasprotnike, ekipo OŠ Jožeta Krajca Rakek, in se Male sive celice 1-1tako uvrstili v naslednji krog tekmovanja.

Oddaja bo na sporedu RTV SLO 1 v soboto, 24. 12. 2016, malo čez deveto uro dopoldan.

Obenem so učenci OŠ Šmarjeta sodelovali tudi na snemanju silvestrske oddaje Male sive celice z znanimi Slovenci, tokrat le kot navijači. Ta oddaja bo na sporedu v soboto, 31. 12. 2016, tudi malo čez deveto dopoldan. Spremljajte nas!

Objavljeno v novice | Pusti Komentar

Tradicionalni slovenski zajtrk in dan slovenske hrane

V petek, 18. novembra, smo že šesto leto zapovrstjo pripravili »tradicionalni slovenski zajtrk«. Pobudnik projekta je bila pred desetimi leti Čebelarska zveza Slovenije, ki je  slovenske šole spodbudila  k medenem zajtrku. Leta 2011 pa so projekt podprli  tudi na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport ter Ministrstvu za zdravje.

IMG_9363Namen projekta vsa leta ostaja isti:  izobraževati, obveščati in ozaveščati slovenske šolarje o pomenu zajtrka in o pomenu ter prednostih lokalno pridelanih živil slovenskega izvora.

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja kar tretjina slovenskih otrok ne zajtrkuje. Tudi mi nismo nobena izjema, saj se skoraj polovico otrok v šolo odpravi brez zajtrka.

Raziskave kažejo, da otroci, ki ne zajtrkujejo, težje sledijo šolski snovi, se težje zberejo in so zato manj uspešni v šoli, obenem pa so bolj nagnjeni k debelosti. Zato smo se projektu pridružili z namenom, da otroke spodbudimo,  da preden odidejo v šolo, najdejo čas  tudi za zajtrk.

Poskrbeli smo, da je bil zajtrk ne samo dober, ampak tudi okolju prijazen. Živila, ki  smo jih ponudili, so izključno slovenskega porekla.

IMG_9398Zajtrk pa smo popestrili še z koruznimi in ajdovimi žganci, ki so jih pripravili naši kuharji.

Z dejavnostmi, ki so potekale v okviru projekta, pa smo obeležili tudi dan slovenske hrane, ki ga je  leta 2012 razglasila vlada RS. Glavni cilj oziroma namen razglasitve takšnega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane ter spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe ter ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju.

Učenci višje stopnje so imeli ta dan tudi tehniški dan. Izdelovali so izdelke za bazar. Šestošolci in devetošolci pa so se udeležili delavnic Misli globalno, jej lokalno, ki sta jih vodili predstavnici Inštituta za trajnostni razvoj.

Mleko  in maslo so nam pripeljali iz kmetije Škrjanc; pirin kruh so spekli v Pekarni Pepe iz Škocjana; med iz ekološke pridelave je prispevalo Čebelarstvo Vajda; jabolka pa so zrasla v Peršetovem sadovnjaku v Šmarjeti.

Preživeli smo  prijeten in ustvarjal dan.

Irena Zupančič

Objavljeno v aktualno, novice 2016 | Pusti Komentar

zbiralna akcija odpadnega papirja

Zbiralna akija papirjaUčenci 3., 5. in 7. razredov so ta teden pridno zbirali odpadni papir, katerega bodo odprodali in izkupiček uporabili za cenejšo Šolo v naravi.

Objavljeno v aktualno, novice 2016 | Pusti Komentar

sprejem prvošolcev v šolsko skupnost

V sredo, 16. novembra 2016, so predsedniki vseh razredov, ki predstavljajo šolsko skupnost in šolski parlament, medse sprejeli še letošnje prvošolčke. Učenci in učenke prvega razreda so polni pričakovanj glasno vstopili v jedilnico ter zraven peli Naša četica koraka. Slišali so prijazne in spodbudne besede učenca Luke Pavlina in učenke Eve Ilovar. Predsednik šolske skupnosti, Andraž Kovačič Petrovič, je prvošolcem prebral zaobljubo, oni pa so jo ponosno ponavljali za njim. Med govorci, ki so prvošolce spodbudno pozdravili, je bila tudi naša ravnateljica Nevenka Lahne, katero so prvošolčki prepoznali. Ne zato, ker bi že kaj ušpičili, temveč zato, ker smo jo vsi že obiskali v njeni pisarni, ko smo spoznavali našo šolo. Vendar niso govorili samo drugi. Tudi prvošolci so se ponosno predstavili in sicer s pesmimi, ki so se jih do sedaj naučili.

IMG_9357Prvošolci so ob tej priložnosti dobili tudi lepo darilo – knjigo Sedem nagajivih od Leopolda Suhodolčana, s katero smo simbolično pričelo bralno značko, čeprav jo veselo opravljajo že od septembra. Knjigo so prejelo s strani Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS saj so tudi letos uspeli in ob zvesti podpori sponzorjev in JAK RS pripravili darilno slikanico za vse prvošolce. Zahvala gre tudi podjetju Hofer, ki kot podpornik programa Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS s svojim prispevkom že drugo leto omogoča, da bodo slikanico prejeli prav vsi prvošolci v Sloveniji in slovenski otroci zunaj njenih meja.

Tea Tavčar

Objavljeno v aktualno, novice 2016 | Pusti Komentar

požarna vaja 2016

2016-11-11 09.00.44Gori, gori, pa nič se ne kadi, gasilska četa skozi vas hiti in kar za tri poveljnik že kriči, gasiti pa nikoder ni. 

Tako pravi znana Slakova Gasilska polka, ki govori o ljubezni, ki se je vnela fantu v srcu. Taisto pesem pa smo si danes prepevali v Osnovni šoli Šmarjeta, saj se je po vseh okoliških krajih slišala gasilska sirena prostovoljnih gasilskih društev Šmarjeta, Bela Cerkev, Zbure, Orešje in Vinica, ki so prihiteli NA POMOČ. V novi kotlovnici šole, ki je bila zgrajena v letu 2015 ob prenovi vrtca, se je namreč vnelo in zakadilo. Pomočnica ravnateljice Milena Vene je ob 8.45 sprožila alarm v šoli, da so otroci lahko hitro in varno zapustili šolske prostore. Otroci iz vrtca so se odmaknili iz svojih prostorov na parkirišče, šolski otroci pa na igrišče šole, kjer je zbirno mesto. Prvi gasilci so bili na kraju nezg2016-11-11 09.01.34ode ob 8.51, še najbolj oddaljeni pa so “prileteli” malo pred deveto. Po posvetu s hišnikom šole, je poveljnik tovariš Milan Pajk odredil, da v prostore vstopijo z maskami, saj se je po kurilnici valil gost dim. Zavarovali so otroke in zgradbo ter pogasili požar. Ker je bil požar na vrtčevskem delu zgradbe, so ocenili, da je šolski del dovolj varen, da so otroci v šoli lahko nadaljevali s poukom, vrtčevski otroci pa so ostali zunaj, dokler ni bilo dovolj varno tudi za njih, da vstopijo v zgradbo.

Seveda je šlo le za evakuacijsko in požarno vajo, katero vsako leto izvajamo skupaj s člani vseh okoliških prostovoljnih društev, katerim se zopet najlepše zahvaljujemo za pripravljenost in pomoč v primeru, če bi do požara resnično prišlo.

Objavljeno v novice 2016 | Pusti Komentar

o nas so poročali

V petek, 28. oktobra 2016, smo na OŠ Šmarjeta obeležili 160-letnico šolstva v Šmarjeti, o čemer so poročali tudi na Vašem kanalu.

Objavljeno v aktualno, novice, novice 2016 | Pusti Komentar

proslava ob 160-letnici šolstva v Šmarjeti

V petek, 28. 10. 2016, smo na naši šoli slovesno obeležili kar dva pomembna dogodka: 160-letnico šolstva v Šmarjeti in priključitev k vseslovenskemu projektu z naslovom Rastoča knjiga.

Častna govorca pri odkritju kamnitega kipa deklice s knjigo v roki sta bila predsednik Društva Rastoča knjiga, akademik profesor dr. Boštjan Žekš, in županja Občine Šmarješke Toplice, mag. Bernardka Krnc. Kip je avtorsko delo gospoda Francija Kocjana. Kamnit kip deklice s knjigo v roki smo poimenovali »Marjetka z rastočo knjigo«. Vsako leto bo naša Marjetka zrasla za eno kamnito knjigo. Letos bo to Zbornik OŠ Šmarjeta in zloženka vrednot.

Slavnostna prireditev ob 160-letnici šolstva je potekala v šolski telovadnici. Zbrane je najprej nagovorila ravnateljica Osnovne šole Šmarjeta Nevenka Lahne. Slavnostni govornik je bil direktor Direktorata za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo mag. Gregor Mohorčič. Slavnostna prireditev se je odvila v znamenju dramskih, filmskih,  glasbenih in plesnih točk ter recitacij, ki so nas popeljale v zgodovinski čas in prostor. V šolski jedilnici je bila ves čas na ogled razstava »Naša šola skozi čas«. Razstavili pa smo tudi likovna dela bivšega učenca g. Janeza Kramariča, ki je Osnovno šolo Šmarjeta obiskoval od leta 1965 do 1973.

Milena Vene

Izpeljavo slavnostne prireditve so nam omogočili:

triglavkrka logo

Objavljeno v aktualno, novice 2016, starši šola | Pusti Komentar

Janez Kramarič – bivši učenec OŠ Šmarjeta

Janez Kramarič se je rodil 1. aprila 1958 v Šmarjeških Toplicah kot tretji otrok očetu Jožetu in mami Mariji Kramarič. Kot vzoren učenec je obiskoval Osnovno šolo Šmarjeta od leta 1965 do 1973. Šolanje je pričel v stari šoli v centru Šmarjete, dokončal pa že v novi, sedanji zgradbi.

V Novem mestu je dokončal srednjo tehnično lesno šolo, vendar ni dolgo vztrajal v svojem poklicu. Trenutno dela kot izolater. Vendar pa mu tudi prvotna žilica za umetnost ne da miru, saj je svoje pridobljeno znanje iz lesne tehnologije uporabil pri izdelavi svoje hiše in brunarice v Beli krajini. Med izobraževanjem v srednji šoli je spoznal ljubezen svojega življenja – ženo Jožico, s katero sta si kmalu ustvarila družino in imata 4 sinove,  4 vnukinje ter enega vnuka.

Kot ljubitelj umetnosti je bil že v osnovni šoli dejaven pri likovni vzgoji in srkal znanje tovariša Antona Dragana. Ustvarjati je pričel že v mladostniških letih, kasneje pa je kot samouk ustvaril preko 100 umetniških del. Najraje ustvarja z oljem na platnu, poizkusil pa se je tudi v drugih tehnikah (pastel, žganje na les, suhe barvice, tempere …).
Večino svojih del ima razstavljenih doma ter pri sorodnikih, ki jim je svoje umetnine podarjal za različne priložnosti.
To je njegova prva samostojna razstava.

Janez Kramarič, 041/625-916

Objavljeno v aktualno, novice 2016, starši šola, starši vrtec | Pusti Komentar

žalna komemoracija 2016

V četrtek, 27. 10. 2016, je OŠ Šmarjeta, v sodelovanju z Občino Šmarješke Toplice, na pokopališču v Šmarjeti, pripravila žalno komemoracijo, v okviru katere je občina slavnostno predala namenu nov poslovilni objekt. Učenci OŠ Šmarjeta so pod mentorstvom učiteljice Mojce Slapšak pripravili program z recitali, glasbenimi vložki in zgodbo o dedkovi smrti. Po končani komemoraciji in otvoritvi so učenci prižgali svečke na grobovih svojih bližnjih, predstavniki  lokalne skupnosti pa so položili cvetje na groba žrtev II. svetovne vojne.

Objavljeno v novice 2016 | Pusti Komentar

Naravoslovni dan ŠKRATOVA LUKNJA S HIŠO ŽIVE DEDIŠČINE V BELI CERKVI

V ponedeljek, 24. 10. 2016, smo se 1. a in 1. b s turističnim vlakcem odpeljali v Belo Cerkev. Vstopili smo v Hišo žive dediščine, ki je bila včasih osnovna šola. Sedaj je to medgeneracijski center, v katerem smo spoznali zgodovino kraja, predstavljena pa so nam bila tudi kulturna in obrtniška društva, ki delujejo v občini Šmarješke Toplice. Med njimi so nekateri učenci in učenke prepoznali svoje babice, ki so nam spekle odlične piškote in skuhale pravi domači čaj iz zelišč, katere je pomagal nabrati tudi kakšen škrat. Ogledali smo si tudi filma o Beli Cerkvi in o škratu Viniju. Nato smo se odpravili do Škratove luknje. Tam smo našli tudi sladko presenečenje, katerega nam je nastavil škrat Vini. Vlakec nas je odpeljal nazaj v Šmarjeto, kjer smo po kosilu reševali različne naloge, povezane z današnjim dnem.

 Učiteljice 1. razredov

Objavljeno v novice 2016 | Pusti Komentar